Eerste Nokia met Windows Phone vanaf 1 februari in België
De Nokia Lumia 800 ligt op 1 februari de winkels. Voor het eerst biedt de grootste gsm-bouwer daarmee in ons land een toestel aan met het mobiele besturingssysteem van Microsoft.
De Nokia Lumia 800 ligt op 1 februari de winkels. Voor het eerst biedt de grootste gsm-bouwer daarmee in ons land een toestel aan met het mobiele besturingssysteem van Microsoft.
De Nokia Lumia heeft het (erg elegante) design meegekregen van de eerder gelanceerde N9 (waarschijnlijk het enige Nokia-toestel dat ooit op het besturingssysteem MeeGo zal draaien), met de keuze tussen drie kleuren van behuizing: zwart, magenta en cyaan. Het toestel is met die flashy look expliciet gericht op consumenten, in casu ‘nest-leavers’ zoals ze tijdens de persconferentie werd aangegeven. Desondanks heeft het toestel alle nodige toeters en bellen voor de zakelijke gebruiker, zoals ondersteuning voor Exchange en een rist Office-apps. Het toestel heeft een adviesprijs van 499 euro.
In de marge van de Nokia Lumia 800 werd overigens ook de Nokia Lumia 710 gelanceerd, die Belgacom een kwartaal lang exclusief in de markt mag zetten voor de prijs van 299 euro.
Marktaandeel Zowel voor Microsoft als voor Nokia gaat het om een belangrijke stap in de smartphonemarkt. Nokia was daarop tot dusver onvoldoende sterk aanwezig, net als Microsoft met zijn software. Microsoft Belux-baas Philippe Rogge stelde op de persconferentie aan dat het geenszins te laat was voor beide bedrijven om zich op die markt te storten. “Er zijn daarvoor twee argumenten: ten eerste is er nog een enorm potentieel, want nog steeds zijn 1 op 2 verkochte telefoons geen smartphones, maar wel zogenaamde ‘feature phones’. Ten tweede is de markt, omdat die nog niet zo matuur is, nog heel volatiel. Wij denken dat er dus nog heel wat kan veranderen.”
“Voor ons kan de strijd voor het marktaandeel om de smartphonemarkt nu beginnen”, knikte Jeroen Van Hees, Windows Phone Portfolio Manager bij Microsoft. “Bovendien hebben we nu eindelijk een partner van formaat om de toestellen met alle toeters en bellen in de winkels te laten aanprijzen. Qua marketing zal je nu veel meer zien en horen van Windows Phone.” Dat Windows Phone sinds de Mango-release naast het Frans ook in het Nederlands beschikbaar is, was een belangrijk argument voor de grote mobiele operatoren om zich achter deze lancering te scharen, gaf Van Hees nog mee.
Als we het Amerikaanse analysebedrijf IHS mogen geloven, ziet het er alvast goed uit voor de twee bedrijven. De voorspelling van IHS is dat in 2015 Windows Phone op 16,7 procent van alle telefoons zal staan die van de band rollen. Vandaag is dat nog geen 2 procent. Daarmee zal Windows Phone Apple iOS voorbijsteken en op de tweede plaats achter Android belanden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier