Eerste rendabele microwaterkrachtcentrale na vijf jaar terugverdiend zonder subsidies
In Tielt-Winge is woensdagvoormiddag een microwaterkrachtcentrale in gebruik genomen die volgens de initiatiefnemers de eerste van Europa is die rendabel is zonder beroep te moeten doen op subsidies.
De installatie produceert voldoende stroom om drie tot vier gezinnen te voorzien en moet zichzelf in een periode van vijf jaar terugverdienen. Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters was lovend over het initiatief dat “de natuur als oplossing ziet voor een probleem dat ons de komende decennia zal bezighouden”.
De start-up Turbulent, die pas begin 2015 werd opgericht, ontwikkelde een compacte installatie, die aan een historische site op een kleine rivier werd geïnstalleerd. De installatie is moduleerbaar naargelang het debiet van de rivier en de behoeften van de verbruikers. “De installatie is visvriendelijk en heeft een minimale impact op de omgeving. De energieproductie is constant, in tegenstelling tot andere herbruikbare energie zoals zon of wind”, lichtte Jasper Verreydt van Turbulent toe. “Doordat wij de dynamiek van een vortex (draaikolk, red.) goed begrijpen, kunnen wij het formaat van onze turbines aanzienlijk verkleinen tot de helft van de grootte van die van onze concurrenten. Dat is een uniek kenmerk en zorgt voor minder civiele werken en minder impact op het ecosysteem”, vervolgde hij.
De installatie heeft een vermogen van maximaal 2.220 watt, wat neerkomt op een jaarlijkse productie van 12 tot 15.000 KWh, de behoefte van drie tot vier gezinnen. Turbulent, dat momenteel vijf medewerkers telt, gaat nu op zoek naar bedrijven uit de streek die het materiaal kunnen produceren. Dat proces moet volgens Verreydt binnen een half jaar afgerond zijn. De propellers en de software – die de installatie onder meer aanpast aan het debiet – blijven in handen van de onderneming. Die is overigens ook al actief in Chili, waar men nog dagelijks kampt met blackouts.
“Alle puzzelstukjes van Turbulent zijn exact wat ik met het Vlaams innovatiebeleid wil bereiken”, aldus Muyters. “Ze pakken een maatschappelijke problematiek zoals hernieuwbare energie aan vanuit een internationale visie en werken daarvoor met een zelf ontwikkeld innovatief product binnen een schaalbaar businessmodel. Vlaanderen heeft al een goede traditie en reputatie bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen via onze kennis en vindingrijkheid. De waterkrachtcentrale van Turbulent is een nieuwe parel aan die ketting.”
(Belga/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier