Eerste steden gaan voor open data
De steden Brussel en Gent stellen sinds kort een aantal datasets open voor iedereen.
De steden Brussel en Gent stellen sinds kort een aantal datasets open voor iedereen.
De Stad Brussel zegt zelf over een massa informatie te beschikken, in de vorm van lijsten, tabellen en interactieve kaarten, die voor iedereen interessant en nuttig zou kunnen zijn. Het gaat over gegevens over bibliotheken, openbare toiletten, parkings, sportinfrastructuur. De Stad Brussel stelt ze daarom voor iedereen beschikbaar op opendata.brussel.be, zodat ze gebruikt kunnen worden voor smartphonesapps of webpublicaties. Een week eerder had ook de Stad Gent al haar eigen opendatawebsite gelanceerd, data.gent.be, waarop een hele hoop statistische informatie beschikbaar is, van het aantal kotstudenten per wijk tot de locatie van huisartsen of scholen.
Kleinere steden en gemeenten als Anzegem, Tielt-Winge of Herentals stelden – zonder groot tromgeroffel – ook al overheidsdata open. “Er zijn wel wat steden en gemeenten die momenteel bekijken of ze datasets kunnen openstellen”, zegt Pieter Colpaert, die een Belgische poot van de Open Knowlegde Foundation aan het oprichten is, een internationale organisatie die als doel heeft open kennis (en dus ook open data) te promoten. “Leuven neemt bijvoorbeeld een belangrijke aanloop met het ‘Apps for Leuven’-evenement van dit najaar. Soms is het ook een kwestie van naamgeving. Een stad als Kortrijk heeft ook al een en ander gedaan in haar Smart Cities-project. Dat heet dan misschien niet ‘open data’ maar kan er vaak wel onder gecatalogeerd worden.”
Er blijven wel nog obstakels. “Het moeilijkste punt blijft de organisatorische barrière”, stelde Bart Gysens van anaXis onlangs in Data News. “De stadsbesturen waar wij mee praten willen hun data enkel openstellen als er een ‘zinvolle invulling’ aan wordt gegeven. Het idee dat ze ook verantwoordelijk zijn voor die gegevens, speelt hen natuurlijk parten. Wat moeten ze juist vrijgeven? Heeft hun administratie mensen in huis die alles kunnen overzien? En zijn er wel budgetten voor dergelijke projecten?” Pieter Colpaert knikt: “Er is bij elke gemeente gewoon nood aan één iemand die het initiatief wil nemen en die de collega’s uitleg kan verschaffen. Want als de mensen niet weten wat het is, wordt er al snel gefantaseerd over extra werkdruk en grote veranderingen.” Toch is Colpaert enthousiast over de nabije toekomst. “Ik maak me sterk dat 2012 het jaar van open data wordt in België.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier