eID kan SIS-kaart vanaf volgend jaar vervangen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De elektronische identiteitskaarten van de derde generatie, die vanaf volgend jaar worden uitgerold, zullen de SIS-kaarten kunnen vervangen. Al hangt veel af van de apothekers.

De elektronische identiteitskaarten van de derde generatie, die vanaf volgend jaar worden uitgerold, zullen de SIS-kaarten kunnen vervangen. Al hangt veel af van de apothekers.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne liet dat vallen op het afsluitevenement van de eID-roadshow, die de elektronische identiteitskaarten over heel het land moest promoten. Jan Deprest, voorzitter van het directiecomité van Fedict, bevestigt dat: “De nieuwe eID-kaart die we vanaf volgend jaar uitrollen zal inderdaad kunnen gebruikt worden als SIS-kaart. Maar omdat de apothekers een overgangsfase kunnen gebruiken zorgen we voor een hybride systeem: inlezen zal zowel kunnen gebeuren via de chip op de eID als via een barcode.”

Reden is dat de SIS-kaart louter een numerieke chip heeft en de eID-kaart een processorchip. Inlezen van beide chips vereist dus andere software. De meeste apothekers hebben daarentegen wel al een barcodelezer voor de geneesmiddelen. “Wij zijn dus klaar, het wordt gewoon afwachten hoe snel de apothekers hun aanpassingen zullen doorvoeren. We spreken hier wel over 40.000 à 50.000 zorgverstrekkers, dus we kunnen dat best langzaam laten groeien.”

De nieuwe eID-kaart waarvan sprake, wordt waarschijnlijk druppelsgewijs over een periode van 10 jaar uitgerold.

En minister Van Quickenborne dropte nog een tweede idee in de groep, één dat hij geleend had bij voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt: van op afstand stemmen via de eID-kaart. “Dat ligt uiteraard heel gevoelig”, reageert Deprest, die wel bevestigt dat er al jaren met het idee wordt gespeeld. “Het gaat niet alleen om het privacy-vraagstuk – je moet kunnen zien wie er gestemd heeft, maar niet wat die persoon gestemd heeft – maar ook om mogelijke beïnvloeding die van thuis uit zou kunnen gebeuren. Maar wij weten bij Fedict al sinds 2005 dat het technisch haalbaar is. Het kán dus. Alleen is het de vraag of het politiek haalbaar is. En of je vertrouwen van de burger in een dergelijk systeem kan verzekeren.” Enkel e-voting van thuis uit is volgens Deprest in elk geval geen oplossing. “Wij zijn bij Fedict altijd voorstander geweest van een multikanaaloplossing: verschillende stemoplossingen naast elkaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content