Einde roamingtarieven weer stapje dichterbij

© iStock

De afschaffing van de roamingtarieven voor het gebruik van mobiele telefoons en laptops in het buitenland is weer een stap dichterbij. De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met een reeks flankerende maatregelen die het hele proces in goede banen moeten leiden.

De Europese Unie wil tegen midden juni 2017 een einde maken aan de kosten die operatoren aanrekenen voor het bellen, sms’en of surfen vanuit een andere lidstaat. Voorwaarde is wel dat de consument “een stabiele band” heeft met het land waar de sim-kaart is uitgegeven. Zo wil de Commissie verhinderen dat men een bodemtarief gaat zoeken in een ander land om in het eigen thuisland te gebruiken.

De lidstaten stemden nu in met een reeks flankerende maatregelen die de Commissie vorige week presenteerde. Zo mogen operatoren stappen ondernemen om mogelijk misbruik na te gaan, maar zijn er observatieperiodes ingebouwd die de consument moeten beschermen tegen al te opdringerige controles of veelvuldige verzoeken om informatie. Tegelijkertijd voorziet de Commissie extra waarborgen om de goedkoopste binnenlandse tarieven aantrekkelijk te houden.

Daarmee is de kous echter nog niet af. Het Europees Parlement en de lidstaten starten deze week onderhandelingen over de groothandelsprijzen die de operatoren elkaar aanrekenen wanneer een klant van de ene in het buitenland het netwerk van de andere gebruikt. Dat dossier omschrijft de Commissie als “de laatste mijlpaal” in een campagne die alles samen een decennium in beslag zal genomen hebben. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content