Eindelijk groen licht voor nieuwe internetextensies
Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, heeft na jaren voorbereidend werk eindelijk het licht op groen gezet voor de introductie van nieuwe internetextensies. De aanvraagronde trapt af op 12 januari 2012, waarna de eerste nieuwe suffixen ten vroegste begin 2013 zullen opduiken op het internet. In ons land hebben onder meer de Vlaamse overheid en de stad Gent al interesse getoond in een eigen internetachtervoegsel, en ook grote bedrijven zoals AB Inbev hebben zich al geïnformeerd. “Toch blijft de concrete interesse al bij al beperkt, omdat er nog twijfels waren over kostprijs en tijdstip”, vertelt specialist Hans Seeuws van het Belgische dienstenbedrijf Sensirius. “Maar nu de kogel door de kerk is, zullen geïnteresseerden snel moeten zijn met de voorbereiding van hun dossier.”
Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, heeft na jaren voorbereidend werk eindelijk het licht op groen gezet voor de introductie van nieuwe internetextensies. De aanvraagronde trapt af op 12 januari 2012, waarna de eerste nieuwe suffixen ten vroegste begin 2013 zullen opduiken op het internet.
Over het opengooien van de top level domeinnaamruimte op het internet wordt al jaren gepalaverd, maar nu de richtlijnen definitief zijn en de datum voor de (eerste) aanvraagronde vast ligt, komt het proces in een stroomversnelling.
Volgens wat er vandaag beslist werd op de Icann-meeting in Singapore, kunnen de aanvragen voor internetextensies van 12 januari tot 12 april 2012 worden ingediend. Diezelfde maand nog zou de lijst met aanvragen worden bekendgemaakt (Icann verwacht een 500-tal dossiers, al hebben er zich intussen nog maar een 100-tal kandidaten officieel gemeld). De eerste evaluatieresultaten volgen in november 2012.
In ons land hebben onder meer de Vlaamse overheid en de stad Gent al interesse getoond in een eigen internetachtervoegsel, en ook grote bedrijven zoals AB Inbev hebben zich al geïnformeerd.
“Toch blijft de concrete interesse al bij al beperkt, omdat er nog twijfels waren over kostprijs en tijdstip”, vertelt specialist Hans Seeuws van het Belgische dienstenbedrijf Sensirius. “Maar nu de kogel door de kerk is, zullen geïnteresseerden snel moeten zijn met de voorbereiding van hun dossier.”
Wat die kostprijs betreft, trachten we alles nog eens even op een rijtje te zetten.
– de aanvraagkosten voor een extensie, die betaald moeten worden aan Icann, bedragen 130.000 euro.
– wordt je aanvraag goedgekeurd, betaal je nog eens een jaarlijkse vergoeding van 18.000 euro. TLD-operatoren die meer dan 50.000 domeinnamen kunnen verpatsen, moeten bovendien jaarlijks 20 eurocent betalen per domeinnaam boven de vijftigduizend.
– voor de hulp van consultants en advocaten bij het applicatieproces, moet je tussen de 20.000 en de 40.000 euro aan de kant houden.
– de maandelijkse kosten voor het runnen van TLD klokken af op een bedrag tussen de 8.000 en de 24.000 euro.
– daarbuiten moeten gegadigden onder meer 10 nameservers ter beschikking hebben, en moeten ze aantonen dat ze hun TLD ook op lange termijn kunnen blijven ondersteunen. Intussen wordt er ook gefluisterd dat kandidaten een ‘rescue registry’ moeten aanwijzen, voor in het geval dat de eigen infrastructuur plat gaat.
Ontwikkelingslanden?
Overigens is er aan de beslissing die vandaag bekend gemaakt werd, nog een hevig debat voorafgegaan tussen de Icann-board en de GAC, het adviesorgaan waarin vertegenwoordigers zetelen van de overheden wereldwijd.
“De belangrijkste bezorgdheden hadden verband met de vraag of de rechten van merkhouders wel voldoende werden beschermd, en of de ontwikkelingslanden wel voldoende kansen krijgen”, zegt advocaat Flip Petillion van het Advocatenkantoor Crowell & Moring. “Het contrast in de aandachtspunten van Noord en Zuid is alvast treffend.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier