EIT lanceert eerste ‘Kennis- en Innovatiegemeenschappen’
Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de eerste 3 KIG’s of ‘Kennis- en Innovatiegemeenschappen’ gelanceerd. Eén ervan is gewijd aan ict.
Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft de eerste 3 KIG’s of ‘Kennis- en Innovatiegemeenschappen’ gelanceerd. Eén ervan is gewijd aan ict.
Even opfrissen: oorspronkelijk wilde Europa met het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) een soort Europese tegenhanger van het Amerikaanse MIT creëren. In ieder geval moet het instituut “de Europese inspanningen rond technologie en innovatie ondersteunen en coördineren.” Na veel gepalaver in de voorbije jaren is het ‘instituut’ de facto veeleer een soort ‘samenwerkingsverband’ geworden tussen onderzoeksgroepen, universiteiten en technologiebedrijven. Toch heeft het EIT ook een hoofdzetel, in het Hongaarse Boedapest. Het startbudget (tot 2013) werd vorig jaar vastgelegd op 300 miljoen euro.
In de praktijk zal het EIT dus werken via zogenaamde Kennis- en Innovatiegemeenschappen (KIG’s, of ‘KIC’s’ in het Engels). Dat zijn publiek-private netwerken tussen universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Van die KIG’s hebben de eerste drie exemplaren nu het levenlicht gezien. Ze focussen hun activiteiten respectievelijk op klimaatverandering (‘Climate-KIC’), duurzame energie (‘KIC InnoEnergy’), en de toekomstige informatie- en communicatiemaatschappij (‘EIT ICT Labs’). Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barrosso moeten zij zich ontwikkelen tot “‘the place to be’ voor studenten, onderzoekers en ondernemers die willen samenwerken op gebieden die van groot belang zijn voor onze gezamenlijke toekomst.”
De EIT ICT Labs, die ons als ict-publicatie vooral interesseert, wil innovatiehotspots (of ‘clusters’) creëren rond 5 locaties: Berlijn, Eindhoven, Parijs, Helsinki en Stockholm. Over wat er precies zal gebeuren, is de toelichting nog erg vaag: een ‘snellere transformatie van ideeën en ict-technologieën in echte producten, diensten en business’ door de samenwerking van bedrijven en academia. Dat alles zou gestoeld worden op een ‘open innovation model’. EIT Labs zou zo een ‘katalysator’ moeten worden voor topbedrijven in de ict-sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier