Elektronisch doorverwijzen levert tot 30 miljoen euro per jaar op
Voortaan kan zowat elke Vlaamse huisarts patiënten op elektronische wijze doorverwijzen naar een specialist of ziekenhuis. Deze administratieve vereenvoudiging bespaart de arts en het ziekenhuis heel wat tijd en zorgt ervoor dat onnodige of foute doorverwijzingen worden vermeden. Dat kan de ziekenhuizen en de sociale zekerheid een besparing tot dertig miljoen euro per jaar opleveren.
Elektronisch doorverwijzen naar specialisten wordt mogelijk dankzij eForms, een plugin die softwareontwikkelaar HealthConnect heeft ontwikkeld. Deze plugin is ingebouwd in de medische dossiersoftware bij circa 95 procent van de Vlaamse huisartsen.
Met één druk op de knop kan de arts een preoperatief formulier creëren waarin alle relevante informatie over de patiënt, gebaseerd op voorafgaande consultaties, al ingevuld is. Huisartsen moeten zo’n formulier bij elke operatie invullen.
Papier op de buik
“Uit navraag bij een reeks Vlaamse instellingen uit de gezondheidszorg blijkt dat er iets fout loopt bij zowat tien procent van alle doorverwijzingen”, zegt Jos Vranken, de CEO van HealthConnect.
“Nu worden dergelijke formulieren doorgaans handmatig ingevuld, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt. Bovendien laat men de patiënt vaak voorafgaande onderzoeken ondergaan, zoals bloedtesten of cardiogrammen, terwijl de resultaten van eerdere tests al bekend zijn bij de huisarts, maar niet werden ingevuld.”
“Wat ook geregeld gebeurt, is dat de huisarts de patiënt ook zonder doorverwijzing kan helpen met enkele tips van de specialist. Met eForms kan de specialist dat makkelijk doorgeven aan de voorschrijvende arts. Hiermee wordt ook sneller ontdekt dat de patiënt eigenlijk naar de verkeerde specialist werd doorverwezen. Dat is een nieuwe vorm van dienstverlening door de specialist, waarvoor we uiteraard een gepast vergoedingsmodel zullen moeten vinden.”
Er is ook een versie van eForms voor Woonzorgcentra. Daar is de situatie iets ingewikkelder, omdat in die gevallen naast medische gegevens ook zorggegevens moeten worden meegegeven. Hoe stelt de patiënt het psychisch, bijvoorbeeld? Kan hij zich zelf nog verplaatsen of niet? Eet hij goed of niet? “Die gegevens worden nu op een blad genoteerd, dat dan op de buik van de patiënt wordt gelegd als hij naar het ziekenhuis wordt overgebracht”, zegt Vranken. “Het spreekt voor zich dat dat vaak fout gaat.”
Behalve het preoperatief formulier zijn er nog andere elektronische formulieren die HealthConnect ter beschikking stelt aan huisartsen en specialisten. Zo kan bijvoorbeeld ook de aanvraag van een gehandicaptenattest elektronisch verlopen. “Daar is de tijdwinst enorm”, zegt Vranken. “In plaats van een half uur nu kan dat met eForms in een paar minuten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier