‘Elk kind moet in elk schooljaar informaticacursus krijgen’

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Alle leerlingen, zowel op de basis- als op de secundaire school, zouden een verplicht vak moeten krijgen dat hen inwijdt in de informatica­wetenschappen. Ook leren programmeren zou daar een onderdeel van moeten zijn. Dat stellen de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie.

Dat zeggen ze in een opiniestuk in De Standaard.

“Ieder kind moet ICT-vaardig zijn. En dan gaat het om meer dan kunnen omgaan met een computer. Onze jongeren zouden op school echt moeten leren om computationeel, probleemoplossend te denken”, zeggen Giovanni Samaey en Jacques Van Remortel in een opiniestuk. De wetenschappers gaan er ook van uit dat diepgaande ICT-kennis de jongeren zal wapenen voor maatschappelijke en ethische discussies rond technologie.

Vandaag zijn er alleen in het basisonderwijs en de eerste graad secundair specifieke ICT-eindtermen. Maar die slaan veeleer op digitale geletterdheid, leren omgaan met software. Alleen in het tso is ICT een volwaardig vak. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de vraag meenemen in het debat over de eindtermen, dat in de herfst begint.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content