Elon Musk (Tesla) wil technologie openstellen voor concurrenten

De oprichter en baas van Tesla denkt er over na om bepaalde technologieën beschikbaar te maken voor andere autofabrikanten. Dat moet de elektrische revolutie de nodige vonken geven.

De oprichter en baas van Tesla denkt er over na om bepaalde technologieën beschikbaar te maken voor andere autofabrikanten. Dat moet de elektrische revolutie de nodige vonken geven.
Elon Musk gaf vorige week al een hint op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf waarbij hij publiekelijk zei ‘iets zeer significant’ te willen doen dat ‘controversieel ten opzichte van Tesla’s patenten’ zou zijn. Het bleef bij een vage bewoording, maar de omschrijving van Musk suggereert dat zijn bedrijf bepaalde technologie zou willen delen met anderen.

Eind vorige week herhaalde Musk de uitspraak min of meer. Toen de BBC hem vroeg of hij technologie zou weggeven, antwoordde hij met ‘Je zit op het juiste spoor.”

De eindplannen van Musk zullen ongetwijfeld nog even tot de interne keuken behoren, maar het doel is wel duidelijk. De oprichter van Tesla (en ruimtevaartbedrijf SpaceX) wil de ontwikkeling en verspreiding van elektrische wagens de nodige boost geven. Of dat om het volledige pakket aan Tesla-technologie gaat, al dan niet gratis of tegen een lage vergoeding, blijft voorlopig onbekend.

In 2013 verkocht het bedrijf 22.450 wagens. Hoewel de hype rond de elektrische wagens groot is, blijft dat een zeer beperkt marktaandeel. Door de technologie open te stellen voor anderen, bestaat de kans dat ook zij hun eigen Tesla zullen bouwen, wat voor de consument dan weer betekent dat de wagen op termijn goedkoper kan worden.

(Voor abonnees: lees hier het verhaal hoe Tesla in de beginjaren balanceerde op de rand van het failissement)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content