EMC ziet datavloed door sensoren
EMC ziet tegen 2020 een digitaal universum met tot 44 Zettabyte aan data, mede door het Internet of Things, en sensoren in het bijzonder.
Opslagspecialist EMC’s zevende ‘Digital Universe’ studie, uitgevoerd door IDC, voorziet een tienvoudige toename van de wereldwijde hoeveelheid data tussen 2013 en 2020, van 4,4 tot 44 Zettabyte (een verdubbeling om de twee jaar van het ‘digitaal universum’). Dat is 44.000.000.000.000.000.000.000 bytes. De studie, getiteld ‘The digital universe of opportunities: rich data and the increasing value of the Internet of Things’, schrijft dit onder meer toe aan de opkomst van “draadloze technologieën, ‘smart’ producten en ‘software defined’ bedrijven.”
Een goed deel van de nieuwe datavloed zal afkomstig zijn uit het Internet of Things en in het bijzonder sensoren van allerlei aard. Volgens IDC zijn er vandaag al ongeveer 200 miljard elementen die kunnen worden aangesloten op het internet, en waarvan 14 miljard (7%) ook al daadwerkelijk zijn geconnecteerd. Deze elementen zijn al goed voor ongeveer twee procent van de hedendaagse data in de wereld. Tegen 2020 zou het aantal gekoppelde elementen zijn gestegen tot 30 miljard, goed voor 10 procent van ‘s werelds data, aldus IDC. Ter vergelijking: Gartner ziet tegen 2020 ongeveer 26 miljard gekoppelde elementen, terwijl Cisco zelfs 50 miljard geconnecteerde elementen voorziet.
Meer bruikbare data
Volgens EMC zal het Internet of Things ook in meer bruikbare data resulteren – data die kan worden geanalyseerd en daadwerkelijk aangewend voor bedrijfsbeheer. In 2013 zou ongeveer 22 procent van de data ‘bruikbaar’ zijn geweest, waarvan slechts 5 procent ook geanalyseerd. Tegen 2020 zou 35 procent van de data ‘bruikbaar’ zijn, maar “het zal afhangen van de bedrijven of ze gebruik gaan maken van die data.” Vandaag nemen markten als de VS, Duitsland, Japan en anderen nog 60 procent van de data in het digitaal universum voor hun rekening, maar tegen 2020 zouden de opkomende markten (de ‘BRIC’-landen, Mexico etc.) het overwicht hebben verworven. Ook zal ongeveer 40 procent van de data met ‘cloud’-diensten te maken hebben.
Ondanks de groei van de markt voor opslagmedia, voorspelt EMC dat de beschikbare opslagcapaciteit steeds minder volstaat om de verwachte vloed aan dat op te slaan. “In 2013 kon de beschikbare opslagcapaciteit nog 33 procent van het digitaal universum aan. Tegen 2020zal het nog minder dan 15 procent kunnen opslaan.” Daar tegenover staat dat “de meeste data ‘transient’ zijn (zoals videostromen) en dus niet (of niet permanent) moeten worden opgeslagen.
Opmerkelijk is dat IDC meent dat ongeveer 40 procent van de data in het ‘digitaal universum’ een vorm van bescherming (“versterkte privacy maatregelen tot volledige encryptie”) nodig heeft, terwijl “slechts de helft van die data – 20% – ook echt wordt beschermd.” Hoewel twee derde van de data door consumenten en werknemers worden gecreëerd, blijven bedrijven wel voor 85 procent van de data in het digitaal universum verantwoordelijk en aansprakelijk!
Voor de liefhebbers: om in 2020 de data uit het digitaal universum op te slaan in 128 GB iPad Air toestellen, zou je van die toestellen 6,6 stapels van de aarde tot de maan nodig hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier