Enkel Afrika heeft nog IPv4-adressen over

. © .

Het einde van IPv4 komt na meermaals uitstel van executie dan toch in zicht. In Noord-Amerika zijn alle mogelijke internetadressen uitgeput. Enkel voor Afrika zijn er nog blokken beschikbaar.

ARIN, het American Registry for Internet Numbers laat op zijn website weten dat het de gewone voorraad adressen is uitgeput. Enkel om de overstap naar IPv6 te maken kunnen nog beperkte blokken worden vrijgemaakt.

The Register merkt op dat APNIC, dat hetzelfde doet in de regio Asia-Pacific, in 2011 al door zijn voorraad heen zat. RIPE, verantwoordelijk binnen Europa, het Midden-Oosten en delen van Azië, net zoals LANCNIC (Latijns-Amerika en de Caraïben) zitten ook al enige tijd zonder adressen. Enkel AFRINIC, verantwoordelijk voor de verdeling van IP-adressen in Afrika, kan vermoedelijk nog tot 2019 doorgaan.

IPv4-adressen werden de afgelopen decennia gebruikt om internettoestellen een ‘adres’ online te geven. Maar met de enorme groei aan toestellen raken de ruim 4,2 miljard combinaties op. Dat werd een aantal keer kunstmatig verlengd (door bijvoorbeeld bedrijven één IP-adres te geven in plaats van elk toestel een apart). Maar het internet moet uiteindelijk overstappen op IPv6, dat over langere (en dus meer) IP-adressen beschikt.

In België loopt vandaag ongeveer 32 procent van het internetverkeer over IPv6. Intussen blijven toestellen op IPv4 gewoon werken. Al is het voor een optimale snelheid en compatibiliteit wel beter om de nieuwe standaard te omarmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content