Enorme cyberaanval viseert documenten G20

© iStock
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“De grootste cyberaanval ooit op de Franse staat”, zo klinkt het in de Franse pers. Meer dan 150 servers van het Franse ministerie van Financiën zijn erbij betrokken. De aanvallen werden in december vorig jaar ontdekt. Dat onthulde het Franse weekblad Paris-Match en werd bevestigd door de Franse minister van Economie, Christine Lagarde, en de minister van Begroting, François Baroin. De servers bevatten documenten van de G20, de vergadering van de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. Frankrijk is de huidige voorzitter van de G20-top. Sinds december werd zouden specialisten in stilte gewerkt hebben om de aanvallen af te stoppen en de servers beter te beveiligen.

“De grootste cyberaanval ooit op de Franse staat”, zo klinkt het in de Franse pers. Meer dan 150 servers van het Franse ministerie van Financiën zijn erbij betrokken. De aanvallen werden in december vorig jaar ontdekt.

Dat onthulde het Franse weekblad Paris-Match en werd bevestigd door de Franse minister van Economie, Christine Lagarde, en de minister van Begroting, François Baroin. De servers bevatten documenten van de G20, de vergadering van de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. Frankrijk is de huidige voorzitter van de G20-top.

Sinds december werd zouden specialisten in stilte gewerkt hebben om de aanvallen af te stoppen en de servers beter te beveiligen. Dit weekend nog werden meer dan 10.000 van de 170.000 werkposten van het Franse ministerie van Financiën ‘opgekuist’ en beter beveiligd. Vanmorgen waren die weer operationeel.

Patrick Pailloux, directeur van de Franse overheidsinstelling voor it-beveiliging ANSSI (L’Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information), bevestigde ook dat andere ministeries onder vuur zouden hebben gelegen van de cybercriminelen.

Over de daders is het voorlopig nog koffiedik kijken. Er zouden daarvoor wel enkele ‘pistes’ gevolgd worden. Sommige media kijken al voorzichtig richting China, dat wel vaker in het nieuws komt met cyber- en spionageaanvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content