Enorme toename computercriminaliteit in Belgische bedrijfswereld
Ruim één op de drie Belgische bedrijven is het voorbije jaar het slachtoffer geworden van economische fraude. En de daders maken daarbij steeds vaker gebruik van het internet: vanuit het niets duikt computercriminaliteit meteen op in de top drie van de meest voorkomende fraudetechnieken. Eén en ander blijkt uit de Global Economic Crime Survey van PwC. Het consultancybedrijf raadt bedrijven aan om regelmatig een risico-evaluatie uit te voeren om de kwetsbare plekken op te sporen, en wijst op het belang van opleiding van de werknemers. Om cybercrime te voorkomen is het bijvoorbeeld nodig het computerbeveiligingssysteem regelmatig te evalueren en een draaiboek te ontwikkelen om te reageren op aanvallen.
Ruim één op de drie Belgische bedrijven is het voorbije jaar het slachtoffer geworden van economische fraude. En de daders maken daarbij steeds vaker gebruik van het internet: vanuit het niets duikt computercriminaliteit meteen op in de top drie van de meest voorkomende fraudetechnieken. Eén en ander blijkt uit de Global Economic Crime Survey van het consultancybedrijf PwC. Economische fraude komt steeds vaker voor. In 2009 rapporteerde ongeveer een kwart van de Belgische bedrijven dat het een of meerdere malen slachtoffer was geworden; in 2011 is dat opgelopen tot 38 procent.
De meest voorkomende vorm blijft verduistering van bedrijfsmiddelen (vermeld door bijna 70 procent van de getroffen bedrijven in België). Op een tweede plaats volgt al computercriminaliteit (44 procent), een fenomeen dat twee jaar geleden nog verwaarloosbaar was. Computercriminaliteit omvat onder meer diefstal van gegevens, illegaal downloaden, computervirussen en hacking. Het misdrijf kan gepleegd zijn door externe daders of door eigen medewerkers.
Volgens PwC heeft de opmars van deze vorm van economische fraude niet alleen te maken met het toenemende belang van technologie in de bedrijven, maar ook met het feit dat de fraudeur minder risico loopt dan bij andere vormen van economische fraude. “De dader is om te beginnen al niet fysiek aanwezig op de plaats van het misdrijf. Bovendien is het moeilijker om hem te identificeren of te bepalen waar hij zich bevond op het tijdstip van de feiten”, aldus PwC-partner Rudy Hoskens.
Wat opvalt, is dat Belgische bedrijven opvallend veel te maken krijgen met computercriminaliteit. Wereldwijd kwam ‘slechts’ 23 procent van de bedrijven die slachtoffer werden van economische fraude in aanraking met het fenomeen. Volgens PwC komt dat omdat België een vrij mature ict-markt heeft in vergelijking met bijvoorbeeld Afrikaanse landen die ook in de studie werden opgenomen. “Bedrijven in landen als de VS en Groot-Brittannië rapporteren ook meer cybercrime dan het gemiddelde”, luidt het.
PwC wijst nog op “de enorme kloof tussen perceptie en realiteit”. Bedrijven onderschatten hun kwetsbaarheid en zijn vaker het slachtoffer van economische fraude dan ze zelf vermoeden. Zo komt verduistering van bedrijfsmiddelen vijf keer meer voor dan verwacht, en omkoping en corruptie twee keer meer.
Het consultancybedrijf raadt bedrijven aan om regelmatig een risico-evaluatie uit te voeren om de kwetsbare plekken op te sporen, en wijst op het belang van opleiding van de werknemers. Om cybercrime te voorkomen is het bijvoorbeeld nodig het computerbeveiligingssysteem regelmatig te evalueren en een draaiboek te ontwikkelen om te reageren op aanvallen.
De tweejaarlijkse Global Economic Crime Survey van PwC werd dit jaar uitgevoerd bij bijna 3.900 bedrijven, waarvan 84 in België.
Bron: Belga
Bekijk hier ook het interview van Kanaal Z met Rudy Hoskens van PwC.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier