Enorme toename M2M-verbindingen op komst

Vandaag leveren tal van constructeurs al de mogelijkheid om mobiel internet via het infotainment systeem van de wagen te consulteren. Bosch denkt evenwel verder en ziet tal van opportuniteiten die onze wagens kunnen verbeteren door ze met het internet te © BELGA

Binnen vier jaar telt de wereld 3,2 miljard machines die draadloos communiceren. Een groot deel daarvan zijn Machine 2 Machine toepassingen. Al blijft hun aandeel in het internetverkeer beperkt.

Het zal u weinig verbazen dat het internet blijft groeien en Cisco brengt naar jaarlijkse gewoonte die evolutie in kaart. De netwerkspecialist voorspelt dat binnen vijf jaar (tellende vanaf 2014), er tien keer zoveel mobiel dataverkeer zal zijn.

Een groot deel, 28 procent, van de mobiele internetverbindingen zijn daarbij afkomstig van M2M-communicatie. Dat zijn verbindingen tussen twee of meerdere machines. Bijvoorbeeld een sensor op een akker die weer- en vochtgegevens naar een server doorstuurt. Al genereren die toestellen in verhouding niet even veel verkeer: zo’n vijf procent tegen 2019.

Vandaag genereert een M2M-module, bijvoorbeeld in gps-systemen of bewakingscamera’s gemiddeld zeventig megabyte per maand aan verkeer. Al is dat zeer relatief, zo zal een sensor die het weer meet hooguit een paar megabytes verbruiken dan pakweg een Tesla waar je al snel naar een gigabyte per maand gaat.

M2M bestaat al lang, maar komt nu pas goed op gang naarmate toestellen moderniseren en mobiele netwerken wereldwijd betaalbaar dataverkeer leveren. In België focust vooral Mobistar fel op verbindingen tussen toestellen onderling. Al zijn in praktijk alle spelers er mee bezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content