Binnen vijf jaar 3D-chat volgens IBM

Naar aanleiding van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas doet IBM enkele voorspellingen over wat we op technologisch gebied mogen verwachten in de komende vijf jaar.

Naar aanleiding van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas doet IBM enkele voorspellingen over wat we op technologisch gebied mogen verwachten in de komende vijf jaar.


De opvallendste voorspelling van IBM is dat we binnen vijf jaar in 3D zullen chatten. Wetenschappers van IBM Research werken aan nieuwe manieren om 3D-gegevens te visualiseren, zodat we bijvoorbeeld virtueel zullen kunnen rondlopen in nieuwe ontwerpen van gebouwen, maar bijvoorbeeld ook van nieuwe softwareprogramma’s of van opkomende trends op sociale netwerken zoals Twitter. En die visualisatie gebeurt instant (in real time), zonder vervormingen.


3D-interfaces zullen je toelaten in echte tijd te chatten en samen te werken met 3D-hologrammen van je vrienden. 3D-camera’s worden immers steeds gesofisticeerder en ook kleiner, zodat ze zullen worden ingebouwd in smartphones.


Batterijen op lucht

IBM Research voorspelt ook dat de wetenschap binnen vijf jaar voldoende zal zijn geëvolueerd om batterijen te creëren die tien keer langer meegaan dan vandaag. Die batterijen zullen ook kleiner worden, zelfs zo klein dat ze gewoon deel uitmaken van de kast van het apparaat zelf. De nieuwe batterijen laten lucht reageren met metaal dat een hoge energiedichtheid bezit. Die nieuwe generatie batterijen zal trouwens ook zorgen voor energie-efficiëntere elektrische voertuigen.


IBM Research buigt zich ook over het fundamentele ontwerp van de transistor zelf, met het doel om de hoeveelheid energie per transistor te beperken tot minder dan een halve volt. Dit zou het mogelijk moeten maken om batterijen helemaal weg te laten uit apparaten die weinig verbruiken zoals e-readers en smartphones. Die nieuwe apparaten zouden hun energie dan halen uit minieme bewegingen, een techniek die vandaag al gebruikt wordt door bepaalde polshorloges. Om te bellen zou je dan hoogstens even met je mobiele telefoon moeten schudden.


Alomtegenwoordige sensoren

Binnen vijf jaar zullen alle apparaten die je gebruikt, van je mobieltje tot je auto, uitgerust zijn met kleine sensoren die constant (anonieme) gegevens verzamelen over de omgeving waarin je je bevindt. Wetenschappers zullen op basis van die gegevens allerlei onderzoeken en voorspellingen kunnen doen, onder andere over de opwarming van het klimaat.


Maar dezelfde techniek kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om lokale aardbevingen of overstromingen te voorspellen. Er bestaat nu al een app genaamd Creek Watch waarmee je een foto kunt nemen van een beek of rivier, drie simpele vragen moet beantwoorden en waarvan de gegevens daarna door de lokale waterautoriteit worden gebruikt om eventuele problemen met de waterstand te voorspellen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content