Binnenlandse Zaken waarschuwt voor inbraakrisico’s bij slimme toestellen

© BeSafe.be

Slimme toestellen in huis kunnen een inbraakrisico vormen. Daarvoor waarschuwt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken komende week in een campagne.

‘Veel huishoudtoestellen zijn vandaag verbonden met het internet. Dergelijke toepassingen bieden veel voordelen en maken ons leven eenvoudiger’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het gaat onder meer om slimme deurbellen, zonnepaneelsystemen, verwarmingsinstallaties en wasmachines. ‘Maar naast de voordelen zijn er ook risico’s. Zo kunnen inbrekers gebruikmaken van onbeveiligde netwerken om toegang te krijgen tot een woning’, waarschuwt Verlinden.

Preventietips

De onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) van de KU Leuven analyseerde vorig jaar nog zestien slimme toestellen. Alles samen stelden de onderzoekers daarbij 54 veiligheidslekken vast.

Daarom heeft de algemene directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken een campagne met preventietips uitgewerkt, die loopt vanaf 17 tot en met 23 oktober. Het gaat onder meer om het beveiligen van de wifiverbinding en regelmatig uitvoeren van updates. Maar de dienst raadt ook af om vaak slecht beveiligde en goedkope ‘witte producten’ aan te kopen. ‘Zoek online recensies op over alle toestellen die je overweegt aan te kopen, en vraag advies aan een technisch deskundige’, luidt het.

Partner Content