Elegant en veelzijdig

De looks van Apple’s iPod touch zijn er nóg op vooruitgegaan. Naast de looks kreeg de multimediaspeler ook nieuwe functies, zoals de genius-afspeellijsten en de mogelijkheid om mobiel te gamen.

De looks van Apple’s iPod touch zijn er nóg op vooruitgegaan. Naast de looks kreeg de multimediaspeler ook nieuwe functies, zoals de genius-afspeellijsten en de mogelijkheid om mobiel te gamen.

De nieuwe iPod touch zit nog iets strakker in het pak dan het vorige model. Het 3,5-inch beeldscherm is volledig weggewerkt. De metalen achterkant is lichtjes gebogen en afgerond zodat de iPod beter in de hand ligt. Het geheel weegt slechts 115 gram en is 8,5 mm diep. Dit strakke design wordt verder gezet in een ongelooflijk aangename bediening. Het Multi-touch beeldscherm reageert goed op de bevelen die je geeft met je vingers. De iPod touch is zodanig gebalanceerd dat je hem perfect in de hand kan houden terwijl je hem met je duim bedient. Het is een waar plezier de titels van nummers over het scherm te laten rollen met een simpele veeg van je duim of je iPod touch horizontaal te draaien om tussen de albumcovers te kiezen. Een beetje alsof je in je platencollectie aan het neuzen bent.

Persoonlijke dj Als je muziek wilt luisteren kom je bij de bekende iPod interface. Onderaan kan je kiezen tussen afspeellijst, artiest, nummer, album en meer (waar je onder andere ook de podcasts en audioboeken kunt terugvinden). Verder kan je de iPod draaien, zodat je kan zoeken tussen de verschillende albumcovers in coverflow. Nieuw naast coverflow is de Genius-functie. Genius maakt voor jou een afspeellijst op basis van een nummer dat je selecteert. Aan de hand van de informatie in je iTunes database zoekt Genius 24 andere nummers die volgens het programma passen bij het door jou gekozen nummer. Genius is op deze manier dus als het ware je persoonlijke dj.

Audiokwaliteit De iPod touch levert een goede audiokwaliteit. De bijgeleverde oortjes geven die echter niet door. Toen ik de EP-830 oortjes van de Creative ZEN X-Fi gebruikte met de iPod touch viel dit meteen op. De iPod oortjes geven een veel doffer geluid dan die van Creative. Bovendien zijn de meegeleverde oortjes te groot. Daardoor zitten ze zeer vervelend in de oren en vallen ze ook geregeld uit. De EP-830 oortjes, daarentegen, kunnen aangepast worden aan de gehoorgang dankzij verschillende rubbertjes in verschillende maten. Daardoor zitten ze als gegoten en filteren ze bovendien storende omgevingsgeluiden. Dit is echter kritiek op de meegeleverde oortjes. Deze kunnen gemakkelijk vervangen worden door andere. De iPod touch zelf geeft een audiokwaliteit die zeker goed genoeg is voor een draagbare multimediaspeler. Over de geïntegreerde luidsprekers zal ik maar zwijgen. Het geluid dat deze produceren trekt, net als bij geïntegreerde boxen van andere spelers, op niet veel.

Conclusie Wat betreft de besturing en het oneindige aantal applicaties is de iPod touch zeker de beste multimediaspeler van het moment. Op het vlak van WiFi-mogelijkheden is Apple concurrent Creative ver vooruit. Ook de kwaliteit van foto’s en video’s is zeer bevredigend. De audiokwaliteit is echter niet zo goed als bij Creative en hier verliest de iPod touch dan ook punten. Ook de exclusiviteitshouding is een reden om enkele punten af te trekken. Deze punten van kritiek doen echter niets af aan het feit dat de iPod touch de verwachtingen inlost. Het is inderdaad “the most fun iPod ever”.

Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content