Multifunctioneel netwerkapparaat

De meest opvallende functie van de WRT160NL draadloze breedbandrouter van Linksys is de Storage Link. Dankzij Storage Link kan je eenvoudig usb-opslagapparaten delen via het netwerk.

De meest opvallende functie van de WRT160NL draadloze breedbandrouter van Linksys is de Storage Link. Dankzij Storage Link kan je eenvoudig usb-opslagapparaten delen via het netwerk.

De Linksys Wireless-N Broadband Router met Storage Link (WRT160NL) is net als alle andere consumenten-routers niet zomaar een router. Een router is gemaakt om twee netwerken met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld internet en je eigen thuisnetwerk). Verder hebben deze toestellen ook een dhcp-server aan boord die elke pc in je netwerk voorziet van een ip-adres. Een ingebouwde firewall en Access Point zijn eveneens aanwezig. Maar het belangrijkste wordt vaak vergeten: de NAT-functie. Dankzij Network Address Translation kan je met meerdere pc’s gebruikmaken van één publiek ip-adres, zodat deze allemaal online kunnen.

Beveiliging Het ontwerp van de WRT160NL is vergelijkbaar met andere Linksys by Cisco N-routers, maar dit toestel beschikt over geïntegreerde R-SMA-connectors voor externe antennes. Wel even opletten: de router ondersteunt alleen de 2,4GHz band. Het is dus geen dual-band router. Hij beschikt over een vier-poorts Fast Ethernet switch (10/100 Mbps). Naast Wifi Protected Setup ondersteunt het toestel ook WEP, WPA en WPA2 encryptie. De ingebouwde SPI-firewall (Stateful Packet Inspection) moet bescherming bieden tegen aanvallen van buitenaf. Voor de liefhebbers: de WRT160NL is ‘Powered by Linux’.

Delen Dankzij Storage Link kan je eenvoudig usb-opslagapparaten delen via het netwerk. Wij hebben dit getest met een Sandisk Cruzer mini usb-stick. De ondersteunde bestandssystemen voor de opslagapparaten zijn FAT16, FAT32 en NTFS. Desgewenst kan je de WRT160NL ook gebruiken als UPnP-mediaserver.

Conclusie De Linksys Wireless-N Broadband Router met Storage Link laat je toe om eenvoudig usb-opslagapparaten te delen via je netwerk. Verder is dit een degelijk toestel zonder al te veel poespas. Het oogt erg fraai op je bureau en dankzij Wifi Protected Setup kan je eenvoudig je netwerk beveiligen.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content