Netbooks met net ietsje meer

Netbooks zijn op korte termijn erg populair geworden en dat komt vooral door hun democratisch prijskaartje. De nieuwe netbooks van Fujitsu en Toshiba die we hier testen, zijn intern vrijwel identiek.

Netbooks zijn op korte termijn erg populair geworden en dat komt vooral door hun democratisch prijskaartje. De nieuwe netbooks van Fujitsu en Toshiba die we hier testen, zijn intern vrijwel identiek.

De richtprijzen van de Fujitsu M2010 (399 euro) en de Toshiba NB200 (tussen 399 en 449 euro, naargelang de uitvoering) liggen een beetje hoger dan wat je betaalt voor netbooks van consumentenmerken. Intern zijn er nochtans weinig verschillen tussen netbooks. Ze gebruiken vrijwel allemaal dezelfde Atom-processor en bijbehorende chipset van Intel. Fujitsu en Toshiba proberen zich te onderscheiden op twee manieren: mooiere vormgeving en afwerking en meer meegeleverde (beheer)software. Vooral zelfstandigen en (kleine) bedrijven zullen daarin geïnteresseerd zijn en bereid zijn enkele euro meer uit te geven.

Fujitsu M2010 De Fujitsu M2010 is verkrijgbaar in de kleuren metallic rood, sprankelend zwart en elegant parelwit. Wij testten de parelwitte uitvoering. De schermrand en stukken rond en boven het toetsenbord zijn overigens in zwarte pianolak uitgevoerd. De status- en stroomleds lichten blauw op. Het ziet er allemaal mooi uit. Belangrijker is wellicht dat Fujitsu meer aandacht besteedde aan de bouwkwaliteit dan bij dit soort goedkope apparatuur vaak het geval is. De buitenkant is gemaakt van een magnesiumlegering. Ook onderging deze mininotebook dezelfde druktest als Fujitsu’s gewone notebooks. Bij die test wordt 200 kgf (kilogramkracht) druk op de buitenkant uitgevoerd. Ook is er een stippentest waarbij 35 kgf aan druk wordt toegepast op diverse plaatsen.

Toshiba NB200 De Toshiba NB200 bestaat in twee uitvoeringen: met een imr-cover in nachtzwart en een 3-cell batterij (399 euro) en een met een 3d-cover in satijnbruin met 6-cell batterij (449 euro), die wij hebben getest. De NB200 heeft dezelfde afmetingen als de Fujitsu M2010, maar hij is wel een tikkeltje platter. Daar staat tegenover dat hij 20 gram zwaarder is (1,33 kg), een verschil dat je in de praktijk natuurlijk niet merkt. De coating is mat en toch zie je er sneller vettige vingers op dan op de gladde coating van de Fujitsu M2010. Toshiba levert heel wat interessante systeemsoftware mee die je ook aantreft op hun gewone notebooks, zoals ConfigFree, een hulpprogramma om eenvoudig te koppelen aan en te schakelen tussen allerlei al dan niet draadloze netwerken, en HDD Protect dat de harde schijf tegen onverwachte schokken beschermt. Toshiba Power Saver is een hulpprogramma voor een fijnmazig stroombeheer waarmee je de levensduur van de accu nog wat kunt verlengen.

Conclusie De Fujitsu biedt iets meer waar voor zijn geld dan de Toshiba, maar het verschil is miniem. We hebben toch een lichte voorkeur voor de Toshiba NB200, omdat die platter is, er iets gedistingeerder uitziet, een snellere WiFi-chip heeft en met interessante systeemsoftware wordt geleverd. Als je op de centjes moet of wil letten en alleen de prestaties belangrijk vindt, dan kun je volgens ons echter beter kiezen voor de goedkoopste netbook met Intel Atom N280 processor die je kunt vinden. Want verschil in pure prestaties is er nauwelijks tussen deze minilaptops.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content