Open source-variant Linux

Van een paar grote commerciële Linux-varianten kun je ook de open source-variant gratis downloaden. Wij bekeken Novell openSUSE, dat inmiddels aan de stabiele versie 11 toe is.

Van een paar grote commerciële Linux-varianten kun je ook de open source-variant gratis downloaden. Wij bekeken Novell openSUSE, dat inmiddels aan de stabiele versie 11.1 toe is.

Je kunt openSUSE op alle pc’s met een Pentium-1 of beter installeren. Er moet wel minstens 256 en liefst 512 MiB RAM beschikbaar zijn. Onze aanbeveling is om voor een moderne Linux ook een moderne pc te gebruiken. openSUSE heeft wel wat kracht nodig. Dat hangt ook samen met de gebruikte desktopomgeving. Novell is een fan van Gnome, maar KDE is ook mogelijk.

Installatie Je krijgt van Novell heel wat keuzemogelijkheden voor de installatie. Het kan vanaf cd of dvd. Je kunt een live-cd starten: openSUSE vanaf cd gestart zonder dat er iets op je harde schijf geschreven wordt. Zo’n live-cd stelt je in staat te experimenteren en ervaring op te doen zonder dat je iets aan je bestaande besturingssysteem moet veranderen. Een nieuwigheid voor versie 11 is dat je de installatie nu ook vanuit Windows mag starten. Er is geen volledige openSUSE-installatieprocedure voor Windows geschreven, want die taak is natuurlijk weggelegd voor het prachtige YaST, dat in 1996 al het levenslicht zag en nu nog altijd als het voorbeeld van een geslaagde installatieprocedure wordt beschouwd. Als je de installatie onder Windows start, manipuleert die de startprocedures van jouw Windows zodat bij een reboot de openSUSE installer gestart kan worden en YaST dus de installatie kan uitvoeren. Als je na zo’n installatie Windows nog eens start, biedt die meteen aan om de openSUSE installer weer te verwijderen. Handig!

Applicaties Standaard installeert het systeem zo’n 2,4 GB aan applicaties. Daar zitten heel wat ontwikkelings- en systeemgereedschappen bij, maar ook tientallen en soms honderden applicaties voor multimedia, kantoorsoftware, desktopeffecten en grafische kenmerken, spelletjes, Java, en dies meer. De kantoorsoftware is natuurlijk OpenOffice.org. Daarnaast krijg je Beagle als geïntegreerde desktopzoekmachine, Evolution en Kontact als e-mailclient (die lijkt heel erg op Outlook), kalender/agenda en adresboekje. Als standaardbrowser krijg je Firefox 3.0, Ekiga voor VoIP-ondersteuning (via SIP) en Ktorrent plus Monsoon voor de BitTorrent-bestandendeling. Ook virtualisatie is standaard voorzien via Xen, VirtualBox en KVM. Wellicht stond je er niet bij stil, maar sinds versie 2.6 van de Linux kernel zit een virtualisatiehypervisor standaard in de kernel (dus al geruime tijd voordat Microsoft dat voor elkaar kreeg voor Windows Server 2008). Via een overeenkomst met Novell ondersteunt Microsoft trouwens de installatie en het gebruik van Windows XP, Vista, 2003 en 2008 onder een virtuele omgeving binnen openSUSE.

Conclusie openSUSE 11 is erg gebruiksvriendelijk en bulkt van de functionaliteit. Wat ons betreft is dit een veel beter desktopsysteem dan Windows XP of Vista. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken of malware, want die bestaat niet voor Linux, wat sommigen je ook proberen wijs te maken. De compatibiliteit met Windows is zeer hoog, maar de ondersteuning voor Microsoft Office-macro’s die in de Enterprise-editie van Novell SuSE Linux zit, ontbreekt hier. Gewoon vanuit veiligheidsoogpunt vinden wij sowieso dat je beter macro’s converteert in plaats van de Microsoft-macro’s over te nemen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content