Richtprijs - Tijdelijk 299 euro (daarna 329 euro)
De achilleshiel bij veel hedendaagse smartwatches is de batterijduur. Zelfs kleppers als de Apple Watch en Pixel Watch 2 moeten na amper één dag alweer aan de lader, wat best lastig is als je zowel dagactiviteiten als je nachtrust wil tracken. Klokjes die het beter doen, missen dan vaak weer wat geavanceerde snufjes. De nieuwe OnePlus Watch 2 belooft het beste van beide werelden.
De oorspronkelijke OnePlus Watch, geïntroduceerd in 2021, was eigenlijk niet veel meer dan een veredelde activiteitentracker waarmee je ook je inkomende berichtjes kon checken. Wat een verschil met deze Watch 2, waarmee de Chinese fabrikant echt meespeelt in de bovenste regionen. Het gadget heeft zo’n beetje alles wat je van een moderne smartwatch mag verwachten, maar weet zich vooral te onderscheiden door zijn autonomie: vier volle dagen op één batterijlading, een claim die ook echt wordt waargemaakt, is ronduit indrukwekkend voor een horloge met Wear OS!
Dual Engine-architectuur
Dat het klokje van OnePlus zoveel langer tikt op een accu van 500mAh, heeft volgens de fabrikant alles te maken met de Dual Engine-architectuur. Naast een Qualcomm Snapdragon W5 Gen1 omvat het uurwerk nog een tweede processor, in de vorm van een BES2700 Efficiency Chip dat zijn eigen besturingssysteem draait (RTOS). Beide chipsets kunnen samenwerken, maar minstens zo belangrijk is dat het klokje slim kan schakelen tussen RTOS en Wear OS 4.0. ‘Vergelijk het een beetje met een hybride auto die zelf bepaalt wanneer hij elektrisch rijdt en wanneer op benzine’, aldus OnePlus. ‘Ook daar is het resultaat dat je energie bespaart.’
Voor de meest noodzakelijke functies kan de Watch 2 zelfs uitsluitend op de Efficiency Chip draaien. Dat resulteert dan weer in een optionele Power Saver Mode waarbij je het uurwerk tot twaalf dagen om de pols kan dragen, zonder dat je het gadget moet opladen. Dat opladen gaat overigens best snel: na tien minuten kan je er alweer een dag tegenaan, een volledige laadbeurt duurt ongeveer een uur. De laadkabel levert OnePlus mee, maar voor een USB-C-adapter moet je zelf zorgen.
Complicaties kiezen
De OnePlus Watch 2 komt in één maat, met een scherm van 1,43-inch. Over het formaat zijn de meningen verdeeld: sommige mensen in onze omgeving vinden het uurwerk te groot, maar voor ondergetekende zijn de afmetingen precies goed. Rond een mannenpols staat de Watch 2 toch net iets stoerder dan de Pixel Watch 2, het Wear OS-klokje van Google. OnePlus levert het horloge in twee kleuren, namelijk Black Steel en Radiant Steel – zeg maar zwart en zilver. Het eerste model komt met een zwarte band, het andere klokje met een groene band, maar als je die look ooit beu wordt, weet dan dat ze verwisselbaar zijn.
Als we het over design hebben, ontkomen we uiteraard ook niet aan de watchfaces, oftewel de digitale wijzerplaten. Daarvan zijn er twintig vooraf geïnstalleerd, maar je kan nog ruim tachtig andere watchfaces van OnePlus zelf downloaden. Deze meer dan honderd wijzerplaten garanderen allemaal de vooropgestelde autonomie tot honderd uur. Je kan nog veel meer watchfaces installeren, van third parties, maar daarbij loop je het risico dat de batterij wél sneller leegloopt.
Het merendeel van de meegeleverde wijzerplaten ziet er zeer gelikt uit, en meestal kun je zelf nog de kleur en enkele andere details aanpassen. Soms gaat het om kleine dingetjes (wel of geen cijfers bijvoorbeeld), maar er zijn ook watchfaces waar je eigenhandig de samenstelling van je ‘complicaties’ bepaalt. Complicaties zijn alle extraatjes die niet met de tijdsaanduiding zelf te maken hebben, zoals de stappenteller, hartslagmeting, zonsopkomst en dergelijke.
Kroon voor de show
Bij het personaliseren van de wijzerplaten stuitten we op een bizarre, en eigenlijk onbegrijpelijke keuze van OnePlus: de digitale kroon – dat is het knopje waar je aan kan draaien – functioneert uitsluitend als drukknop! Je kan er wel aan draaien, maar dat heeft geen enkel effect. En dat terwijl concurrenten als de Apple Watch en Pixel Watch 2 bewijzen dat zo’n digital crown hét middel bij uitstek is om zeer precies door de interface te navigeren. Een ander kleurtje kiezen, om een eenvoudig voorbeeld te geven, kan op de Watch 2 zelf alleen door met je vinger over het schermpje te vegen (waarbij diezelfde vinger dus meteen een deel van het display afdekt).
Wie ooit een klokje met digitale kroon in zijn bezit had, zal die functie bij de Watch 2 node missen. Wellicht koos OnePlus voor een nepkroon om de productiekosten te drukken. Een andere mogelijke verklaring is dat een echte kroon onderdeeltjes omvat die een zekere mate van energie verbruiken. En dan had de accu van de Watch 2 het misschien geen honderd uur uitgezonden, terwijl dat als verkoopargument natuurlijk wel héél goed staat. Bij OnePlus wilden ze er verder weinig over kwijt.
OHealth
De configuratie van de Watch 2 geschiedt in grote lijnen via de OHealth-app van OnePlus, die overigens alleen voor Android beschikbaar is: voor iPhone-bezitters is dit uurwerk eigenlijk niet geschikt, want dan beschik je echt alleen over de meest basic functies. OHealth is ook de plek waar je makkelijk nieuwe wijzerplaten kiest én ze ook aanpast, wat veel nauwkeuriger werkt dan via het touchscreen van het uurwerk. Wel een beetje onhandig dat je alleen de actieve watchface kan finetunen, en niet meteen ook de andere exemplaren. Dat zagen we in een volgende versie van de app graag anders.
Behalve digitale wijzerplaten heeft dit Wear OS-klokje ook een trits zogeheten tegels. Dat zijn de schermen die je te zien krijgt wanneer je naar links of rechts swipet. Denk aan de activiteitenmeterjes (stappen, calorieën, verdiepingen), de weersverwachting, slaaptracker, bedieningsknoppen voor – in ons geval – Spotify, of navigatieaanwijzingen van Google Maps. Je kan de set tegels zelf samenstellen, en ook vrij hun volgorde in de weergave kiezen.
En ander belangrijk onderdeel van OHealth zijn de instellingen voor meldingen. Want het laatste wat je wil, is dat je de godganse dat wordt gestoord door bliepjes, pingetjes en trillingen. De juiste settings, dat is een balans vinden tussen ‘niet te druk’ en ‘toch voldoende informatief’.
Trainingsmaatje
Ook als sidekick voor trainingen, wandelingen en andersoortige workouts biedt de OnePlus Watch 2 heel wat mogelijkheden. Zo is er de zeer precieze registratie van het afgelegde traject, dankzij de ontvangst van twee gps-signalen (de L5- en L1-frequenties). Het uurwerk is ook opvallend robuust, onder meer door het harde 2.5D Sapphire Crystal, de stof- en waterdichtheid volgens de IP68-standaard en een drukbestendigheid tot 5ATM. Een hartslag- en saturatiemeter ontbreken uiteraard evenmin.
Indrukwekkend is dat de Watch 2 meer dan honderd verschillende activiteiten en sporten kan registreren, verdeeld over zes fysieke categorieën, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen en roeien. Sommige sporters worden extra in de watten gelegd met meer gedetailleerde data over hun activiteiten. Dat geldt bijvoorbeeld voor tennis (o.a. snelheid van de opslag), badminton, skiën (hoogteverschillen) en hardlopen.
Zoals gezegd registreert de Watch 2 ook je hartslag en zuurstofsaturatie, evenals je stressniveau en – desgewenst – nachtrust. Dat doet het uurwerk op zich prima, maar verwacht bij deze gezondheidsdata (nog) niet de gedetailleerde analyse en/of waarschuwingen van een Google Pixel Watch (die kan bogen op de Fitbit-software) of een Apple Watch. Die spelers zijn al veel langer actief in de smartwatchmarkt dan OnePlus, en dat is wat het health-gedeelte betreft ook duidelijk merkbaar.
Conclusie
De OnePlus Watch 2 verricht met zijn autonomie van vier dagen, die ook echt gehaald wordt, een klein wonder in Wear OS-land. Andere troeven zijn de bouwkwaliteit, het fraaie design (inclusief de erg geslaagde wijzerplaten), tal van ondersteunde activiteiten en natuurlijk de aanwezigheid van Google Play, waar je volop extra apps kan vinden. Belangrijkste minpunt is het ontbreken van een werkende digitale kroon. En is het je vooral om de gezondheidsdata te doen, weet dan dat deze tweede worp van OnePlus nog niet helemaal het niveau haalt van de uurwerken van Google of Apple.
Richtprijs: 329 euro, maar tijdelijk afgeprijsd naar 299 euro (inclusief een setje oortjes van OnePlus). Een apart model met eSIM en 4G/LTE-connectiviteit staat niet op de planning.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier