Review: Samsungs Galaxy S7 legt de lat weer wat hoger
Qua uiterlijk mag Samsungs nieuwe vlaggenschip dan wel in het verlegde liggen van zijn voorganger, binnenin is er voldoende veranderd om te kunnen spreken over een geslaagde update. Maak kennis met ‘s werelds strafste smartphone.
Vorig jaar waren we al erg te spreken over de Galaxy S6 (en de S6 Edge-variant met de gebogen schermranden), maar dat toestel had toch nog enkele ‘onvolkomenheden’. Zo was het bijvoorbeeld niet waterdicht (iets wat zijn voorganger – herinner u de S5 – wél nog was), en ook het slot voor geheugenkaartjes was geschrapt. Bovendien liet de batterij het wel erg snel afweten voor zo’n prijzig toestel.
Het moet gezegd: Samsung heeft die tekortkomingen met de S7 en de S7 Edge mooi weggewerkt. Zo mag je beide toestellen tot een half uur 1,5 meter onder water houden (IP68), en je kan nog tot 200 GB extra geheugen toevoegen aan de standaardopslagcapaciteit van 32 GB.
De batterijcapaciteit steeg dan weer van respectievelijk 2.550 en 2.600 mAh naar een potige 3.000 en 3.600 mAh, en het resultaat mag er zijn: bij gemiddeld gebruik kan het toestel het ruim anderhalve dag uitzingen. En zelfs na intensief gebruik (na het afspelen van enkele films bijvoorbeeld) is de batterij ‘s avonds nog niet helemaal leeg.
Het toestel is door de grotere batterij wel ietsje dikker en iets zwaarder geworden dan zijn voorganger, maar niemand die daar aanstoot aan neemt, wel integendeel.
Minder scherp
Wie goed kijkt, merkt dat de schermranden van de 5.1 inch Galaxy S7 en de 5.5 inch Galaxy S7 Edge ook ronder zijn dan die van de vorige generatie, waardoor het toestel er iets gelikter uitziet, en – belangrijker – beter in de hand ligt.
Zeker bij de S7 Edge, het toestel dat wij konden testen, valt het op dat de randen minder scherp zijn, wat het gebruiksgemak flink ten goede komt, en het ook makkelijker maakt om het toestel vast te grijpen wanneer het met de rug op tafel ligt.
Een andere nieuwigheid die in de smaak valt, is het ‘always on’-display op het toestel. Zo kan je de hele dag door dingen zoals datum en uur aflezen, en zelfs meldingen over nieuwe berichten, zonder dat je daarvoor het toestel hoeft in te schakelen.
Niet dat de ‘always on’-feature een batterijvreter is: de functie zou per uur maar 1 procent van de batterij-capaciteit opvreten.
Camera
De voornaamste innovatie bij de S7 situeert zich echter op het niveau van de camera. Op papier lijkt hij met zijn 12 mepagixels misschien wat minder dan de camera op de S6 (16 megapixels), maar niets is minder waar.
De S7 is immers voorzien van een groot F1.7 diafragma én van een ‘dual pixel’-sensor (een camera met grotere pixels zeg maar). Het resultaat is dat de camera meer licht kan opvangen dan andere smartphone-camera’s, en dat merk je vooral bij het schieten van beelden in donkere omgevingen: dat lukte tot op vandaag met geen enkel ander toestel even goed.
Samsung kan ook alle pixels op de ‘dual pixel’-sensor gebruiken voor de autofocus, met als resultaat dat het toestel verbluffend snel kan scherpstellen, niemand die het Samsung momenteel nadoet, ook Apple niet. De autofocus op de iPhone 6S lijkt een slak in vergelijking met die op de S7.
Engine
In Europa krijgen de S7 en de S7 Edge een Exynos 8890 octacore chipset mee van Samsung zelf. Die chipset – met vier grote cores (2.3GHz) voor zware taken en vier zuinige Cortex A53-kernen (1.6GHz ) voor het lichtere werkt – zou volgens de Koreanen 30 procent sneller zijn dan zijn voorganger.
In elk geval scoort de processor erg goed in benchmarktests als Geekbench en Antutu (al scoort de Snapdragon 820, die in de VS het hart van de S7 vormt, nog net dat tikje beter).
Het werkgeheugen van 4 GB RAM zorgt er dan weer voor dat het toestel niet hapert bij het draaien van zware apps of bij multitasking.
Het scherm van de S7 biedt nog steeds een Quad HD-resolutie (2.560×1.440 pixels of 577 ppi, bij de S7 Edge 543 ppi), en mag nog steeds het beste smartphone-scherm in de markt genoemd worden, wat dat betreft verandert er niets, je ziet gewoon met je blote ogen het verschil wanneer je een toestel van een ander merk naast een S7 legt.
Nog vermeldenswaard is dat de S7-reeks ‘liquid cooling’-technologie gebruikt rond haar processoren, waardoor het toestel minder snel overhit geraakt bij intensief gebruik (of tijdens het gamen). Dat is toch de theorie, want bij ons warmde het toestel wel degelijk op na lang gebruik.
Met de ‘game launcher’-functie tenslotte kunnen spelfanaten de batterijconsumptie in het oog houden en knoppen neutraliseren tijdens het spelen, én wordt het mogelijk om sessies op te nemen en te delen.
Kanttekeningen
In tegenstelling tot wat wij verwacht hadden heeft de S7 een reguliere micro usb-uitgang, en geen USB-C poort. Officieel heet het dat er nog geen accessoires beschikbaar zijn met een USB-C poort, maar voor een nieuw paradepaardje is het toch jammer dat die poort niet voorzien is.
Nog jammer is dat Samsung geen gebruik maakt van de ‘adoptable storage’-mogelijkheid die Google introduceerde met Android 6.0 Marshmallow. Adoptable storage biedt de mogelijkheid om het geheugen dat je bij steekt op je toestel als intern geheugen te gebruiken. Android zorgt er dan immers voor dat het nieuwe en het interne geheugen ‘samensmelten’, waardoor je bijvoorbeeld apps kan opslaan op een geheugenkaart.
Omdat de S7 die feature niet ondersteunt, kan je het uitbreidbare geheugen enkel gebruiken als een soort van USB-stick, om foto’s op te stockeren bijvoorbeeld. Spijtig dus, want Adoptable storage is één van de interessantere nieuwigheden in Android 6.0 Marshmallow.
Laatste kanttekening is dat de software die standaard op de S7 geïnstalleerd wordt, al bijna 8 GB opgesoupeerd heeft. Met andere woorden blijft er ‘maar’ 24 GB over voor je eigen apps en je eigen content (zonder nieuwe geheugenkaart).
Opvallend toch, want de TouchWiz interface die Samsung over Android 6.0 weeft lijkt eenvoudiger en lichter dan ooit. Wel is het zo dat de Koreanen nu ook heel wat software van Microsoft op het toestel installeren, naast hun eigen toepassingen, en daar zou voor een stuk de verklaring kunnen liggen.
Conclusie
De conclusie moet toch ook dit keer weer zijn dat de S7 de beste smartphone is die je momenteel kan kopen. Wat specs betreft, is er momenteel niemand die beter doet, en de camera en het scherm op de S7 zijn van een uitzonderlijk goede kwaliteit.
Het huwelijk tussen de S5 en de S6, zoals Samsung zijn nieuwe hebbeding noemt, is geslaagd en legt de lat weer wat hoger voor de concurrentie. Zeker Apple zal zich van zijn beste kant mogen laten zien met de iPhone 7. Benieuwd wat Tim Cook en co. hier tegenover plaatsen.
In België zijn de S7 en de S7 Edge sinds vrijdag te koop in de winkel. Het aantal voorverkochte exemplaren besteld tussen 21 februari en 10 maart zou volgens Samsung al meer dan 2,5 keer hoger dan die van de Galaxy S6 vorig jaar.
De Galaxy S7 wisselt van eigenaar vanaf 700 euro, de Galaxy S7 Edge gaat voor 800 euro van de hand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier