Rijke PDF-bestanden creëren
Een tijd geleden bracht Adobe een nieuwe versie uit van zijn Acrobat PDF-platform en bijbehorende Reader. Is Acrobat 9 een noodzakelijke upgrade? Wij zochten het uit.
Een tijd geleden bracht Adobe een nieuwe versie uit van zijn Acrobat PDF-platform en bijbehorende Reader. Is Acrobat 9 een noodzakelijke upgrade? Wij zochten het uit.
Hoewel er andere, universele bestandsindelingen bestaan zoals het XPS-formaat van Microsoft, blijft PDF (Portable Document Format) de de facto-standaard. Er zijn veel betalende en gratis alternatieven op de markt om PDF’s te creëren. De gratis varianten zijn meestal niet erg krachtig. In de meeste gevallen gaat het om een zogenaamde PDF-printer, waarbij je niet over veel geavanceerde mogelijkheden beschikt tot het aanmaken van PDF-bestanden. Acrobat 9 kan immers veel meer. Zo kan de nieuwe versie verschillende mediatypes samenbrengen tot één PDF-portfolio, is er ondersteuning voor Flash-technologie en kan je in real-time samenwerken met anderen aan een PDF-document.
Portfolio Verschillende types van bestanden samenvoegen in één PDF-bestand is niets nieuws onder de zon. PDF-portfolio’s zijn wel nieuw. Dankzij PDF-portfolio’s ben je in staat om verschillende mediatypes, zoals documenten, geluid, video en zelfs 3D-objecten te bundelen in een PDF-bestand. Daarvoor heb je de keuze uit vele bijgeleverde sjablonen. Zelf een ontwerp maken kan uiteraard ook. Door deze feature te gebruiken voor bijvoorbeeld productfolders kan je ze een stuk aantrekkelijker en persoonlijker maken. Het aanmaken van een portfolio verloopt in vijf eenvoudige stappen. De eerste stap is belangrijk, hier kiezen we namelijk de algemene opmaak van onze portfolio. De volgende stap is het toevoegen van een welkomstpagina en een koptekst. In de derde stap kiezen we een mooi kleurenschema. In de vierde stap voeren we onze gegevens in. In de laatste stap geeft het programma ons de keuze tussen opslaan, per e-mail versturen of delen op Acrobat.com. Het ziet er allemaal heel mooi uit. Zelfs met onze .docx- en .flv-bestanden heeft Acrobat geen moeite.
Acrobat.com Als gebruiker van Acrobat 9 krijg je ook toegang tot Acrobat.com. Hierop kan je bestanden opslaan en delen. Bovendien kan het dienst doen als centrale opslagplaats voor het verzamelen van data als onderdeel van een formulierproces en voor het bijhouden van opmerkingen als je samenwerkt aan een document. Daarvoor beschikt Acrobat.com over een aantal diensten: persoonlijke webconferencing met mogelijkheid tot desktop sharing (ConnectNow) en een online tekstverwerker (Adobe Buzzword).
Conclusie Adobe Acrobat is en blijft goede software voor het aanmaken en bewerken van PDF-documenten. De meest in het oog springende vernieuwingen zijn de multimediale portfolio’s en de integratie van het web-portal Acrobat.com. Die maken een upgrade de moeite waard.
Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier