Universele afstandsbedining met aanraakscherm
De Philips Prestigo SRT9320/10 heeft zijn naam zeker niet gestolen, want hij ziet er erg prestigieus uit. Maar hoe zit het met de funtionaliteit?
De Philips Prestigo SRT9320/10 is een universele afstandsbediening die zijn naam zeker niet heeft gestolen, want hij ziet er erg prestigieus uit. Maar hoe zit het met de funtionaliteit?
Eerder testten we al een universele afstandsbediening (UA) van Logitech. De Harmony 1100eu is een prachtig apparaat, maar wel peperduur. De UA van Philips is qua prijs (199 euro) vergelijkbaar met de Harmony One van Logitech.
Keuzes, keuzes De Prestigo SRT9320/10 heeft een minimum aan toetsen. De UA van Philips is tevens uitgerust met een groot lcd-kleurenaanraakscherm dat zowat het bovenste derde van de afstandsbediening in beslag neemt. De harde toetsen bevatten eigenlijk alleen een menunavigatieroos, een paar setupknoppen, volume- en kanaalsturing plus de teletekstknoppen (tekst, rood, groen, geel, blauw). Al de rest moet via het aanraakscherm. Ikzelf vind het wel leuk als ook het cijferblok en de spelersturing (afspelen, stoppen, pauze, vooruit, achteruit e.d.) hard uitgevoerd zijn, vermits je die ook bij zowat alle toestellen nodig hebt. Maar dat verkleint dan weer noodzakelijkerwijze het lcd-scherm. Keuzes, keuzes… De keuze van Philips kan je beschouwen als een aanvaardbaar gemiddelde tussen liefhebbers van harde toetsen voor de meestgebruikte functies en liefhebbers van weinig of geen toetsen en alles via een aanraakscherm.
Configuratie De configuratie van deze UA moet volledig op het toestel gebeuren. Daartoe biedt het een configuratiewizard. Je krijgt een piepklein QWERTY-klavier te zien met even kleine aanraaktoetsjes. Te klein voor mannenvingers. Philips vond daar wat op. Raak gewoon de sectie van het toetsenbord aan waarin zich de juiste toets bevindt. Dan vergroot die sectie uit en dan kun je de juiste letter wel gemakkelijk aanraken. Vernuftig gevonden, ware het niet dat een merknaam intypen nu twee aanslagen per letter vereist. Omdat de meeste merken meerdere modellen van een toestelsoort, zoals een tv of een dvd-speler, hebben met afstandsbedieningen die functioneel erg gelijkend zijn, geeft deze configuratiemethode een soort van grootste gemene deler van die hoop. Wij stelden vast dat geen enkel van onze toestellen echt volledig goed ondersteund werd. Ofwel ontbraken allerlei functies, ofwel zaten er functies in die bij ons toestel niet aanwezig waren. Deze configuratiewizard leidt dus voor elk toestel tot een codelijst die maar gedeeltelijk correct is en dus veel fouten bevat.
Conclusie De configuratie van de Prestigo afstandsbediening van Philips lijkt op het eerste zicht gebruiksvriendelijk, maar blijkt omslachtig en ergernisverwekkend onvolledig. Uiteindelijk moet je toch elke toets van de originele afstandsbedieningen inlezen om alles correct te doen werken. Voor een vergelijkbare prijs kun je de Logitech Harmony One kopen, die alles volledig correct doet wat deze Philips wil doen, maar verknoeit. De bouwkwaliteit van deze Philips vinden we wel prima.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier