Wearable health monitoring: zelfs je bloeddruk kan je al meten met een smartwatch

Huawei D2.
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Staat een wearable voor jou nog altijd synoniem met stappen tellen en een slaapscore krijgen? Ondertussen is al veel meer mogelijk. We gingen aan de slag met een vijftal devices met als missie: de eigen gezondheid zoveel mogelijk opmeten.

Hoe ver geraak je wanneer je je eigen gezondheid zoveel mogelijk in kaart wil brengen met allerlei devices en wearables? In ieder geval veel verder dan stappen tellen en bijhouden of je genoeg slaapt, als dat nog steeds je hoofdidee is van wat een wearable doet. En ik schrijf wearable, want het hoeft niet noodzakelijk een smartwatch te zijn.

Samsung Galaxy Ring

De Galaxy Ring van Samsung bijvoorbeeld is ook wat je denkt dat het is: een ring die je om je ringvinger schuift én die voorzien is van drie ingebouwde sensoren. Die sensoren monitoren je welzijn, zoals Samsung het zelf omschrijft en dat dag en nacht. De waterbestendige zwart-, zilver- of goudkleurige ring blijft dus de hele tijd om – en dat blijkt in de praktijk ook goed te lukken. Met 3 gram voelt de ring met een titanium frame ook licht en comfortabel aan. Mocht je je afvragen of die wel goed past om je vinger: de ring komt in verschillende maten – zelf op te meten voor levering via een gratis ‘sizing kit’. De kleinste ring weegt 2,3 gram. Wij probeerden enkele weken de zilveren ring in maat 12 uit: met wisselende reacties die variëren van ‘supermooi, slank design’ tot ‘spuuglelijk’.

Hoe vaker je de Galaxy Ring draagt, hoe slimmer hij wordt: dat is de theorie en dat blijkt ook zo te zijn. Al zijn er best wel wat installatiestappen nodig. Je hebt de Samsung Health-app nodig voor de eigenlijke dashboards, maar ook de Galaxy Wearable app nodig om de eigenlijke koppeling tussen de ring en je smartphone te leggen. Dat hoeft niet noodzakelijk een Samsung te zijn trouwens. Wij probeerden het met succes op een Oppo Find X 5 Pro en een Google Pixel 9 Pro XL. De batterij houdt het – afhankelijk van de gekozen maat: groter = ook een grotere batterij, nvdr –  tot een week vol. Dat blijkt met onze maat 12 ook effectief zo te zijn. De ring laat zich opladen via een soort juwelendoosje waarin je hem wegstopt.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Na de installatie is de Health-app de plaats waar je alle inzichten terug vindt. Zo trackt de Galaxy Ring jouw slaap, hartritme, workouts en zelfs je menstruatiecyclus – al heeft ondergetekende dat laatste om evidente reden niet kunnen testen. Wanneer je 7 dagen na elkaar waaronder 2 vrije dagen je ring tijdens je slaap draagt, krijg je te zien wat voor soort slaper je bent – op een speelse manier, door een vergelijking met een dier – én, misschien interessanter: slaapcoaching aangeboden.

Net zoals bijvoorbeeld een Fitbit je een slaapscore geeft, krijg je in de Samsung Health app ook een dagelijkse Energy Score die niet alleen je slaap maar eerder je volledige energieniveau inschat én ook tips geeft voor verbetering. En het moet gezegd: in tegenstelling tot andere gadgets vindt Samsung de juiste toon. Het voelt nooit belerend of té assertief aan: de gameification-factor – punten! badges! achievement unlocked! – is hoog maar dat stoort zeker niet, wel integendeel. Via de app heb je ook toegang tot allerlei video’s met fitness-oefeningen – om pakweg gewicht te verliezen of spieren op te bouwen of je ‘core’ te verstevigen of te werken aan je uithouding. Die video’s en programma’s zijn vaak in het Engels en aangeboden door partners waaronder Blesslife, KEEP en Skimble. Ook die resultaten worden vervolgens meegenomen in het dagelijkse welszijnsrapport.

Huawei Watch D2

Maar alles wat de Galaxy Ring doet, kan je ook met een smartwatch: of het nu de Galaxy-reeks van Samsung, het Pixel- en Fitbit-gamma van Google of – in dit geval -, de Watch D2 van Huawei is. Die D2 wordt door de fabrikant met de slogan Health Forward in de markt gezet als een allround device voor gezondheidsmanagement. Wat ze er niet bij zeggen, maar wat wel meteen opvalt is dat het horloge wel heel erg veel doet denken aan het design van de Apple Watch: met dank ook aan het kroontje, bovenaan aan de rechterzijkant, waarmee je de interface bedient. Draaien om in- en uit te zoomen, duwen om te bevestigen. De plus- en minpunten van de eerder geteste GT5 blijven grotendeels overeind. Het eigen Harmony OS zit dus ook in de D2, wat maakt dat het horloge zowel aan Apple- als Android-smartphones gekoppeld kan worden. Je hebt dus geen native Android-apps op het horloge, maar krijgt wel alle notificaties binnen (als je dat zou willen natuurlijk). Voordeel: de batterij doet het veel beter dan Wear OS van Android. Als je het scherm niet op always-on laat staan kom je er zeker de week mee door.

Maar laat ons focussen op het doel van dit artikel: hoe zit dat nu met die gezondheidsfuncties? Wel, alles wat we hierboven al opsomden zit er wel op met als unieke feature dat je er ook je bloeddruk kan mee meten. Pardon, zeg je? Je hebt het goed gelezen: je kan je bloeddruk via de smartwatch meten en dat gaat verbazend goed. En het blijkt ook nog eens redelijk accuraat ook, wat het ook zo moeten zijn: het horloge is medisch goedgekeurd als bloeddrukmeter. We vergeleken een aantal metingen met die van een volwaardige medisch gekeurde traditionele bloeddrukmeter en kregen effectief soortgelijke resultaten. Al is een belangrijke voorwaarde wel dat je de instructies voor een meting goed opvolgt. Je hand met je smartwatch om de pols plaats je ter hoogte van je borst/hart, terwijl je rustig blijft neerzitten en vooral niet beweegt of spreekt. Doe je dat wel, dan riskeer je ofwel een foutieve meting ofwel dat je smartwatch de meting meteen stopzet. De meting van je bloeddruk komt in de Huawei Health app terecht, samen met een beknopte beoordeling van de resultaten. Door factoren aan te duiden die je voor de meting deed – denk aan fysieke activiteiten, roken, te weinig slaap, of koffie gedronken – kan die beoordeling beter geïnterpreteerd worden.

Huawei D2.

Een bloeddrukmeting kan je op elk moment starten door de functie te selecteren via de draaiknop (het kroontje, nvdr), maar het kan ook met de knop daaronder meteen gestart worden. Iemand anders die eens wil proberen? Kies dan voor een ‘gastmeting’ of de resultaten belanden in je eigen dashboard van de app. Zoals gezegd: het werkt verbazend goed, en het blijft ook verbazing brengen dat dit technisch kan. Al komt er wel een nadeel bij: het horloge oogt en voelt wat lomper. Het sluitingsmechanisme is wat wennen en het bandje aanpassen is niet evident. Dat heeft alles te maken met het ‘dubbele’ bandje. De ‘binnenband’ is een opspanbare band met een gevoel dat je herkent van een traditionele bloeddrukmeter.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Naast de meest opvallende gezondheidsfunctie zitten er nog wat opmerkelijke functies in deze smartwatch. Je hartslag wordt gedetailleerd bijgehouden en je kan ook een volledig elektrocardiogram (ECG) laten maken. Dat doe je door een vinger op de elektrode aan de rechterkant te houden en te wachten tot de metingen klaar zijn. Met diezelfde elektrode kan je ook ‘arteriële stijfheid’ meten. Of beide functies wat accuraat zijn kunnen we je niet vertellen: daarvoor hebben we geen referentiepunten. Verder worden ook dingen als je huidtemperatuur gemeten, het stressniveau in het oog gehouden net als je slaapgegevens. Elke ochtend word je dan begroet door een slaapverslag, waarvan de toon soms wél te belerend over komt. Idem voor het activiteitenverslag. Teveel meldingen krijgen dat je geen enkele van de beoogde doelen behaald hebt, vergezeld van een aanmatigende toon: dat helpt hier niet om mezelf op te peppen om letterlijk in beweging te geraken. Meldingen als ‘goed geprobeerd’, of ‘elke poging telt’, of ‘je hebt nog een hele lange weg te gaan’ en ‘herpak uw concentratie’ komen hier soms écht verkeerd binnen, maar we zullen het maar op ‘goedbedoeld’ houden.

Huewei heeft ook een betalend Health+ aanbod voor afgerond 60 euro per jaar, met een gratis proefperiode van een maand. Daarin zitten voornamelijk extra premium cursussen van derden (o.a. Pamela Reif en mindful meditatie, slaapmuziek (o.a. white noise) en het blijf-fit-schema.

Maar alles bij elkaar heb je ook zonder dat betalend aanbod een heel fijn horloge om de pols met een duidelijke focus op het bijhouden van je gezondheidsgegevens.

Google Pixel 9 Pro XL

De huidtemperatuur kan je met de Huawei Watch D2 wel meten, maar je koorts, die kan je er niet mee meten. Maar dat kan je dan wonderwel wél met sommige smartphones. Toen de Pixel 9 Pro XL uit kwam, kwam de ‘Thermometer’-app nog met een waarschuwing dat de functie enkel bruikbaar was om het meten van de temperatuur op oppervlakten, in vloeistoffen, in eten enzovoort. Na een software-update werd het meten van de temperatuur van mensen toch toegevoegd: je stelt dat bij elke meting eerst in, samen met je leeftijdscategorie. Vervolgens moet je de instructies volgen en dat blijkt niet zo simpel te zijn. Tijdens de meting moet je het midden van de camerabalk zo dicht mogelijk bij je voorhoofd houden zonder het aan te raken. Toch kregen we eerst herhaaldelijke malen de melding ‘sensor buiten bereik’. Blijkt dat we het hoesje van de smartphone eerst moesten verwijderen. Nadien lukte het wel, maar zelfs dan nog zijn dikwijls meerdere pogingen nodig. Wel geruststellend is dat de metingen weinig afwijken van de infrarood-thermometer die we in huis hebben.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Withings Body Scan

Het Franse bedrijf Withings bezorgde ons ook een… weegschaal. Eentje met wifi – da’s op zich al niet zo uitzonderlijk meer – maar die ook je lichaamssamenstelling opmeet en zelfs je hartslag registreert en een ECG kan maken. Of nog straffer: je vasculaire leeftijd aan de hand van je polsgolfsnelheid onthullen en een score geven op de gezondheidstoestand van je zenuwen. Zoals Withings het zelf stelt: in 90 seconden je lichaam scannen. Hoe dan, vraag je je misschien af net zoals wij?  De Body Scan doet dat niet alleen via sensoren in de weegschaal maar ook met een sensorbalk die via een uitrekbare kabel verbonden is aan het toestel. De bedoeling is dat je dat balkje op de weegschaal met beide handen vastneemt, je duimen boven op de elektrodes plaatst en vervolgens het balkje omhoog trekt en vasthoudt terwijl je op de weegschaal stapt.

Withings Body Scan

Sommige metingen zoals de lichaamssamenstelling lukten niet van de eerste keer. Blijkt dat we beter even de digitale handleiding er bij hadden genomen: dan hadden we meteen de juiste houding op de weegschaal aangenomen. Belangrijk is dat je er voor zorgt dat je huid op geen enkel moment tijdens de meting in contact komt met andere huid: dus je armen ook wat spreiden en niet tegen je lichaam laten hangen. Nadien krijg je in de Withings-app echt wel diepgaande resultaten van het vet- versus spierpercentage van je armen, je torso en je benen. Je resultaten kan je zelfs in een 3D-weergave van je lichaam gieten en aan de hand van kleurcodes vergelijken met andere Withings-gebruikers die een vergelijkbare leeftijd en BMI hebben. Buikvet, magere massa, botten, watermassa: alle resultaten krijgen een indicator en een trend mee.

Het moet gezegd: de Withings-app is stukken verbeterd sinds we een van de eerste wifi-weegschalen van de fabrikant uitprobeerden. Alle metingen (zoals gewicht, lichaamssamenstelling, zenuwgezondheid, hartslag, vasculaire leeftijd, ECG en stappen) zitten verzameld in het tabblad ‘Thuis’. Onder het tabblad ‘Meten’ zitten alle scores voor gezondheidsverbetering verzameld. Nog een tab verder zie je ‘Presteren’ en daaronder vallen alle programma’s om te werken aan je lichaam: trainingen, gezonde recepten, werken aan je slaaproutine, enzovoort.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Withings gaat er prat op dat dit product tot stand gekomen is in nauwe samenwerking met de medische sector: met artsen en gezondheidsexperten. Sterker nog: de ambitie is om de kloof tussen arts en patiënt te overbruggen. Via de app kan je meldingen ontvangen voor vroege detectie van mogelijke chronische aandoeningen wanneer de gegevens wijzen op mogelijke zorgen. Maar wie dat wil kan via de app ook een op maat gemaakt gezondheidsrapport in PDF genereren én dat kan je dan weer delen met je zorgspecialist. Of wat kan ook: de arts een link bezorgen om je Withings-gezondheidsdossier te raadplegen. Of nog straffer: meteen een beoordeling van een cardioloog aanvragen binnen de 24 uur. Al heb je voor dat laatste dan wel het betaalabonnement Withings+ nodig. Dat abonnement moet je verder vooral zien als een extra verbetering en motivatie om je langetermijndoelen te bereiken.

Withings ScanWatch 2

De aandachtige lezer heeft zich 2 paragrafen hierboven misschien afgevraagd hoe een weegschaal het aantal stappen per dag tot in de Withings-app krijgt: niet, uiteraard. Die data kwamen in dit geval uit de ScanWatch 2: een horloge dat weliswaar focust op gezondsheidsmonitoring maar er in de eerste plaats stijlvol, als een écht horloge uit ziet.

Naast stappen tellen – uiteraard – heeft het horloge ook een dag- en nachtelijke temperatuurtracking: en dat is lang niet vanzelfsprekend. Bij de lancering van dit horloge was dit nog een unicum. Het komt er op neer dat het horloge dag en nacht je temperatuurschommelingen in kaart brengt. Die kunnen dikwijls een indicator zijn van het begin van een ziekte.

Daarnaast kan je met dit horloge ook je hartslag gedetailleerd opvolgen en zelfs een ECG opstellen. Standaard start ScanWatch 2 van tijd tot tijd een meting wanneer je stilstaat of loopt. Ook het bloedzuurstofniveau (SpO2) meet het horloge op.

De hartslaggegevens worden overgebracht naar de Withings-app waar je de resultaten kunt bekijken: dezelfde app dus als alle andere wearables uit het Withings-ecosysteem. Als je minstens 10 minuten inactief bent geweest en het horloge detecteert een hartslag die hoog is in vergelijking met je gebruikelijke hartslag, ontvang je een melding. Ook als je hartslag onder een bepaald aantal slagen per minuut daalt, krijg je een melding. De hartslagdrempels kan je trouwens in de Withings-app wijzigen.

Het belangrijkste om weten is dat dit dus géén smartwatch is, maar eerder een gezondheidstracker in de vorm van een traditioneel horloge. En dat de temperatuurmeting dus echt het verschil moet maken. Ook bij trainingen bijvoorbeeld. Aan de hand van die meting kan je de efficiëntie van je training evalueren om oververhitting te voorkomen.

Conclusie

Je kan veel meten, maar alles in elkaar in één overzicht krijgen is lastig. We hebben het er nog niet expliciet over gehad maar het komt er op neer dat zowat iedere fabrikant uit dit artikel zijn eigen ecosysteem met compatibele toestellen en apps probeert te ‘pushen’. Integratie over verschillende ecosystemen is er meer niet dan wel, en als er al data-uitwisseling is dan is die vaak beperkt of omslachtig in te stellen.

Toch is er beterschap merkbaar. De Withings-app bijvoorbeeld is compatibel met Samsung Health en Health Connect: de app met achterliggend platform van Google die data-uitwisseling van gezondheidsgegevens moet faciliteren. Eenmaal alles ingesteld sta je dan soms bijna van versteld hoe je Withings-app toch ineens het aantal stappen ontvangen heeft van een ander device dat gekoppeld is aan Health Connect. Maar de bloeddrukmetingen van Huawei? Die kregen we toch niet uit hun Health-app tot in andere apps. En het aantal stappen? Daar hadden we al weleens last van dubbele metingen: data die over en weer gestuurd wordt en om de een of andere reden dan toch eens dubbel geteld werd. Het is anekdotisch, maar om maar te zeggen dat er nog werk aan de winkel is als je einddoel is om alles in één app te verzamelen en je je daarbij niet te willen beperken tot één fabrikant.

Los daarvan waren we toch enkele malen aangenaam verrast over de hoeveelheid gezondheidsgegevens die je kan meten, monitoren en analyseren. En met behoorlijk wat precisie – in de mate dat we dat konden nagaan. En als je me nu even wil excuseren: ik moet nog even opmeten wat het effect van dat enthousiasme op mijn bloeddruk is.

·         Samsung Galaxy Ring (vanaf 449 euro, incl. btw)

·         Huawei Watch D2 (399,99 euro, incl. btw)

·         Google Pixel Pro 9 XL (vanaf 1.099 euro, incl. btw)

·         Withings Body Scan (399,95 euro, incl. btw)

·         Withings ScanWatch 2 (349.95 euro, incl. btw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content