16-jarige speelt als eerste Tetris (écht) volledig uit

© Getty Images

Een Amerikaanse tiener is er als eerste ooit in geslaagd de videogame Tetris – in een aangepaste versie – volledig uit te spelen en terug te keren naar het begin. De 16-jarige, actief onder het pseudoniem ‘dogplayingtetris’, deed er in een livestream ongeveer 82 minuten over om voorbij level 255 te komen in de klassieke versie op de NES. Het level sprong daarna terug naar level 0.

Er was wel een verschil met veel eerdere recordpogingen: de tiener speelde met een aangepaste versie die de crashes voorkomt waarvoor Tetris berucht is op hogere niveaus. Begin dit jaar bereikte een 13-jarige gamer level 157 van de authentieke versie, waarna het spel vastliep. Dat gold destijds daarom evengoed als een record.

Blokken

Tetris, bij ons ook bekend van de VRT-quiz Blokken, kwam in de jaren 80 uit op het Nintendo Entertainment System (NES). Decennialang werd het als bijna onmogelijk beschouwd om voorbij level 29 te komen, omdat de blokken zo snel vallen dat gewone knopbewegingen niet meer volstaan. De laatste jaren hebben spelers echter technieken ontwikkeld met namen als ‘hypertapping’ en ‘rolling’, waarbij je extreem snel op de knoppen van de controller drukt of met je vingers over de knoppen rolt.

Hoewel spelers op die manier voorbij level 29 konden komen, bleken er later nog grotere problemen op de loer te liggen. In de levels na 138 bijvoorbeeld krijgen de blokken soms ongebruikelijke kleurpatronen, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn. En vanaf level 155 neemt de kans toe dat het spel crasht als er afgewerkte lijnen verdwijnen.

Dat maakte een einde aan eerdere recordpogingen, zoals die van de 13-jarige ‘BlueScuti’ die Tetris in januari zoals gezegd liet crashen bij level 157. De 16-jarige ‘dogplayingtetris’ paste de code van Tetris inmiddels aan, zodat hij zich geen zorgen meer hoefde te maken over die vastlopers. Toch stelde het spel hem nog steeds voor uitdagingen: In level 235 moet je bijvoorbeeld 810 rijen maken om verder te komen. De donkergroene blokken zijn ook moeilijker te onderscheiden dan in andere levels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content