Apps voor retrogames blijven lastig op de iPhone

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Een gamestreamingdienst voor retro videogames lanceert deze week in de App Store. Maar hoewel Apple de regels aanpast, blijft het moeilijk om emulatoren goedgekeurd te krijgen.

Een emulator is software die een spelcomputer of een computer/besturingssysteem nabootst. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld op je Androidtoestel of pc oude Nintendo games te spelen. Dat bestaat al jaren en nu lijkt ook Apple het stilaan toe te laten door een aanpassing van haar spelregels (onder dwang van de Europese Digital markets Act, DMA).

Streaming

Een voorbeeld daarvan is Antstream, dat morgen (27 juni) lanceert voor de iPhone of iPad en zo’n 1.300 retro games laat streamen naar je toestel. Het gaat om games voor Atari, Amiga, Super Nintendo, Game Boy, PlayStation en anderen, al is het aanbod per console wisselend. 

Gebruikers betalen een maandelijks abonnement en dat omvat zowel de emulator als de spellen zelf, waar de meeste emulatoren enkel de emulator voorzien en je zelf de spellen moet aanleveren.

Apple blijft streng

Tegelijk blijft het een lastig parcours om emulatoren goedgekeurd te krijgen. The Register haalt daarbij twee ontwikkelaars aan, van DOS-emulator iDOS en UTM, dat meerdere OS’en kan emuleren. Beide ontwikkelaars klagen dat Apple hun toepassingen weigerde, ook na de aanpassing van haar regels.

Het gaat daarbij om sectie 4.7 in Apple’s App Review Guidelines. Die laat toe dat software zoals emulatoren inhoud van buiten hun eigen ‘container’ openen. Dat laat in principe toe dat een emulator spelbestanden (roms) opent.

UTM klaagde over de onduidelijkheid van die regels, omdat hun app nog steeds niet werd toegelaten ondanks de versoepeling. Dat bericht is nu weggehaald, maar volgens The Register schreef de ontwikkelaar achter UTM dat Apple redeneert dat een pc geen spelconsole is. Waardoor emulatoren die ook pc-omgevingen emuleren buiten de regels vallen.

Dat zou kunnen betekenen dat een emulator die specifieke spelconsoles nabootst, zoals de N64 of de PlayStation, wel wordt toegelaten. Maar The Register nuanceert ook dat Apple niet altijd even consistent is in haar reviewbeleid. Laat staan dat het bedrijf vaak duiding geeft aan het grote publiek over wat wel of niet wordt toegelaten.

Retro games op de iPhone zijn dus wel mogelijk als een gamestreamingdienst, of in specifieke situaties. Maar groen licht krijgen van Apple blijft een obstakelkoers die de levels van menig videospel overtreft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content