Europese Commissie geeft groen licht voor overname ‘Call of Duty’-maker door Microsoft
De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de overname van computerspelontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft. Eerder deden de Britten het omgekeerde.
Microsoft heeft wel toezeggingen moeten doen om te vermijden dat de Amerikaanse techreus ‘Call of Duty’ en andere populaire games van Activision zou kunnen voorbehouden voor zijn clouddiensten en console, de Xbox.
‘Videogames trekken wereldwijd miljarden gebruikers aan. In zo’n snelgroeiende en dynamische industrie is het cruciaal om de concurrentie en innovatie te beschermen. Onze beslissing is een belangrijke stap in die richting, door de populaire games van Activision dankzij cloudstreaming naar meer toestellen en gebruikers te brengen’, zo kondigde Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager het besluit aan.
Het Amerikaanse Activision Blizzard is een van de bekendste uitgevers van computerspellen, met naast ‘Call of Duty’ ook ‘World of Warcraft’ en ‘Overwatch’. Toen begin vorig jaar bekendraakte dat Microsoft 68,7 miljard dollar zou neertellen voor het bedrijf, ontstond meteen de vrees voor een aanzienlijke inperking van de concurrentie in de gamingsector. De Commissie lanceerde daarop een diepgaand onderzoek.
Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, heeft Microsoft toegezegd dat de Europese gebruikers in staat zullen zijn om de huidige en toekomstige games van Activision te streamen via een clouddienst naar keuze. De gamers krijgen ook de garantie dat ze de spelletjes kunnen spelen op elk mogelijk toestel en bestuurssysteem. De toezeggingen over de licenties gelden voor een periode van tien jaar.
Ondanks het groene licht van de Commissie is de overname nog niet rond. Zo heeft de Britse concurrentiewaakhond vorige maand de overname geblokkeerd. Ook in de Verenigde Staten blijft goedkeuring voorlopig uit.