Steam verduidelijkt: je koopt een licentie, geen spel

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Wie op Steam een spel aanschaft krijgt voortaan niet langer te horen dat je een spel koopt, maar wel een licentie.

De gamewinkel van Valve stelt nu expliciet dat je bij aankoop van een digitaal product een licentie op het product krijgt op Steam. In het verleden klonk het steeds alsof je een (digitaal) spel aanschaft. In praktijk verandert er weinig want dat was quasi altijd al het geval.

Engadget merkt op dat de nieuwe verwoording er waarschijnlijk komt omdat de Amerikaanse staat Californië volgend jaar met een nieuwe wet komt die vereist dat bedrijven verduidelijken wanneer ze een licentie kopen in plaats van een spel. De verwoording dook de afgelopen dagen onder meer op op Reddit. Ook in het Nederlands krijg je zo’n verwoording intussen te lezen wanneer je een spel koopt.

(Lees verder onder de afbeelding.)

De nieuwe wet in Californië lijkt daarmee wereldwijd een impact te hebben. Ze slaat op vrijwel elk spel dat je niet losstaand kan spelen. De uitzondering ligt bij games die je kan downloaden en offline kan spelen.

Hoe games worden aangeboden, en dus het verschil tussen een spelaankoop en een verkregen licentie, ligt soms gevoelig. In het verleden zijn er al voorbeelden geweest van digitale aankopen die achteraf worden ingetrokken. Extra pijnlijk zijn de games die zich hoofdzakelijk online afspelen, waarbij de ontwikkelaar of het spelplatform na enkele jaren er de stekker uittrekt. Op dat moment wordt extra duidelijk dat je als betalende gebruiker weinig rechten hebt op een spel.

In de marge hiervan loopt er momenteel ook een burgerpetitie bij de Europese Commissie. Die wil dat spelontwikkelaars het mogelijk maken dat je een spel kan blijven spelen, of dat je zelf servers kan opzetten, wanneer de maker stopt met de ondersteuning. Al zit de petitie na enkele maanden nog steeds niet aan de helft van het benodigd aantal handtekeningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content