Testaankoop dient bij Europese Commissie klacht in tegen gameontwikkelaars
Testaankoop heeft samen met de Europese koepel BEUC en 21 andere consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie en nationale autoriteiten tegen de makers van games als Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft en Clash of Clans. Ze beschuldigen hen van oneerlijke handelspraktijken.
Uit een analyse van de organisaties blijkt dat die bedrijven de Europese wetgeving voor consumentenbescherming overtreden. Het gaat meer bepaald om de virtuele munten die spelers moeten gebruiken in de games, waardoor de werkelijke kosten niet meteen duidelijk zijn en spelers ook meer uitgeven, klinkt het.
Aankopen in games zouden volgens de consumentenorganisaties altijd moeten worden weergegeven in echte valuta, zoals euro’s, of ten minste het equivalent daarvan in echte valuta. ‘In 2020 waren dit soort van in-game aankopen goed voor meer dan 50 miljard Amerikaanse dollar (ongeveer 46 miljard euro), of ongeveer een kwart van de inkomsten van de videogamemarkt’, aldus Testaankoop. ‘Het is daarom cruciaal dat de rechten van – vooral jonge – spelers worden gerespecteerd.’
In Europa geven kinderen gemiddeld 39 euro per maand uit aan games, klinkt het nog. ‘Ze hebben nog geen volledig begrip van de waarde van geld en laten zich gemakkelijk beïnvloeden door virtuele munten.’
‘De autoriteiten moeten optreden en duidelijk maken dat de gamingwereld, ook al is die virtueel, de regels van de echte wereld moet respecteren. Gamers zouden geen rekenmachine moeten gebruiken telkens ze zich bewust willen zijn van de kosten van hun aankopen in de game’, legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop uit.
‘We eisen dat de kosten van virtuele munten altijd worden weergegeven in echte valuta, zodat er een einde komt aan deze misleidende praktijken.’ Meer dan de helft van de Europese consumenten gamet. Vooral onder jongeren is het populair. Zo speelt 84 procent van de 11- tot 14-jarigen regelmatig videogames.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier