Winst Nintendo keldert omdat consument wacht op opvolger Switch

Mario © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Spellenfabrikant Nintendo heeft zijn winst in het voorbije kwartaal fors zien dalen, omdat consumenten hun aankopen uitstelden in afwachting van de opvolger van de Switch.

Gecorrigeerd voor onder meer belastingen is de winst van de spelcomputerfabrikant met 71 procent gedaald. Het in Kyoto gevestigde bedrijf zette een resultaat in de boeken van 54,5 miljard yen, omgerekend ruim 338 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om meer dan drie keer zoveel winst, geholpen door goede verkopen van de populaire game The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en bioscoophit The Super Mario Bros. Movie. Tegelijkertijd is de omzet met 46,5 procent gedaald.

De resultaten tonen de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd nu het worstelt met de stagnerende vraag naar de zeven jaar oude Switch en de intense concurrentie van de PlayStation 5 van Sony. Nintendo is van plan om zijn nieuwe console uiterlijk in maart te onthullen om de verkopen een impuls te geven. Nintendo-president Shuntaro Furukawa heeft al gewaarschuwd dat het moeilijk zal zijn om de verkoop van de oude hardware in de tussentijd op peil te houden. Sinds de Switch in 2017 op de markt kwam, heeft Nintendo er al meer dan 140 miljoen verkocht wereldwijd, maar de verkoopcijfers nemen al langer af.

Nieuws Switch

In de gamewereld wordt vol ongeduld gewacht op meer details over de opvolger van de Switch. Kenners zijn ook benieuwd wat consumenten straks van het nieuwe apparaat vinden. De ervaring leert dat de eerste reacties meestal de toon zetten voor het uiteindelijke succes van een spelcomputer. Nintendo is nog wel van plan om dit boekjaar, dat loopt tot eind maart volgend jaar, 13,5 miljoen ‘oude’ Switch-consoles te verkopen. Maar analisten denken dat dit niet realistisch is. Zij gaan in doorsnee uit van maximaal 10 miljoen stuks, aangezien veel mensen zullen wachten op de release van de nieuwe console.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content