Bloeiende smartphonemarkt komt vooral Android ten goede

Oppo Reno 12 Pro © Oppo
Pieterjan Van Leemputten

Dit jaar worden er 1,23 miljard smartphones verkocht, bijna zes procent meer dan vorig jaar. Maar vooral Androids genieten van die groei. AI moet het premiumsegment opnieuw op gang trekken.

Dat stelt marktanalist IDC in haar meest recente voorspelling. Het bedrijf verwacht dat er dit jaar 5,8 procent meer smartphones worden verkocht dan een jaar geleden en is ook iets positiever dan bij haar voorspelling eerder dit jaar. Dat de groei in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar op respectievelijk twaalf en negen procent lag, maakt dat de cijfers nu worden bijgesteld.

Vooral fabrikanten van Androidsmartphones zullen daar baat bij hebben. IDC verwacht daar een groei van 7,1 procent. Dat is negen keer meer dan het groeicijfer voor iPhone (0,8 procent). Over marktaandelen en verkoopcijfers van specifieke (Android)fabrikanten doet het bedrijf geen uitspraken.

Voor de positie van Apple wijst de marktanalist naar grotere concurrentie in China en nuanceert dat de basis van Apple in het land zeer goed ligt waardoor groei moeilijker is. Tegelijk houdt het een slag om de arm: als Apple, dat binnen twee weken nieuwe iPhones voorstelt, AI-deals kan sluiten in China, waardoor de toestellen aantrekkelijker worden in die markt, dan kunnen de kaarten weer anders liggen.

AI, en dan specifiek generatieve AI, wordt door IDC gezien als de trekker van de premium markt. Kunstmatige intelligentie komt vaker voor in de duurdere segmenten en zou tegen eind dit jaar op 18 procent van de toestellen aanwezig zijn.

Prijs per smartphone stijgt niet meer

Tot slot geeft IDC ook een inkijk in de gemiddelde verkoopprijs. Vandaag ligt die wereldwijd op 445 dollar. Bij Android (alle merken samen) ligt dat op 305 dollar, tegenover 1037 dollar voor een iPhone.

Opmerkelijk genoeg lijkt daar wel een plafond bereikt. Tegen 2028 verwacht IDC een gemiddelde verkoopprijs van 414 dollar, of 982 dollar voor een iPhone en 281 dollar voor een Android, in de drie gevallen iets lager dan wat je vandaag gemiddeld voor een toestel betaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content