Europees Hof staat telefoondoorzoekingen ook bij kleine misdrijven toe
Ook wie verdacht wordt van een klein misdrijf, riskeert dat zijn of haar telefoon wordt doorzocht. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. De lidstaten moeten wel een kader scheppen.
Het Europees Hof spreekt zich uit naar aanleiding van een zaak van een verdachte in Oostenrijk. De Oostenrijkse politie onderschepte een postpakket met 85 gram cannabis en nam daarbij de telefoon van de ontvanger in beslag en probeerde het toestel te doorzoeken, maar deed dat zonder toestemming van de openbaar aanklager of een rechtbank. Ook de verdachte zelf werd daar niet over ingelicht.
De (poging tot) doorzoeking kwam aan het licht nadat de eigenaar via de rechtbank het afnemen van zijn telefoon aanvocht. Daarop ontstond de vraag aan het Europees Hof van Justitie of de handelingen van de politie in lijn zijn met Europese wetgeving en of zo’n doorzoeking is toegestaan, gezien de eigenaar van het toestel maximum één jaar gevangenisstraf kan krijgen waardoor het over een licht misdrijf gaat.
Nationaal wetgevend kader
In een persmededeling zegt het Europees Hof daarover dat ook bij lichte misdrijven het doorzoeken van een telefoon is toegestaan. Wel wijst het er op dat de lidstaten een wetgevend kader moeten hebben waarin wordt verduidelijkt in welke gevallen het is toegestaan.
Ook moet de persoon wiens toestel wordt ingekeken daarover geïnformeerd worden, met verduidelijking op welke grond dat gebeurt.
Het Europees hof erkent dat zo’n doorzoeking een ernstige inmenging in de fundamentele rechten en een zeer precies beeld geeft van iemands privéleven. Maar het doorzoeken beperken tot ernstige misdrijven zou de onderzoekscapaciteiten van de autoriteiten bemoeilijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier