HMD Fusion: smartphone die je naar wens kan upgraden

De standaard HMD Fusion (links), de cover met extra belichting (midden) en een cover voor draadloos opladen (rechts).
Pieterjan Van Leemputten

HMD komt met een betaalbare smartphone die bijzonder makkelijk te herstellen is. Wie wil kan het toestel met extra covers omtoveren tot spelconsole, camerawonder of iets dat je zelf bouwt.

De Fusion is een smartphone vanaf 269 euro. Voor dat budget krijg je een 6,56 inch toestel (90 MHz) met een Snapdragon 4 (Gen 2) CPU. Het toestel komt in drie versies op de markt: 4GB RAM/128 GB opslag, 6GB RAM/128 GB opslag of 12 GB RAM/256GB opslag. Allen met een 5.000 mAh batterij die je aan 33 watt kan snelladen (PD/QC standaard).

De camera achteraan heeft een 108 megapixel lens met autofocus, aangevuld met een 2 megapixel lens om diepte vast te leggen. Vooraan zit een 50 megapixel camera.

De HMD Fusion in de standaard transparante uitvoering.

Het simkaartslot heeft plaats voor twee simkaarten, of een simkaart en een SD-kaart. Maar de Fusion ondersteunt ook eSIM. Voor de liefhebbers van klassieke hoofdtelefoons is er zelfs een 3,5mm audiojack.

Herstelbaar en uitbreidbaar

Normaal zouden we de Fusion klasseren als een leuk instapmodel, een markt die HMD de afgelopen jaren goed wist te bespelen met de clean ontworpen toestellen onder het Nokia-merk. Maar met de Fusion trekt het bedrijf de kaart van aanpasbaarheid.

Dat begint bij het herstellen. Zo kan je een gebroken scherm of een kapotte batterij volgens HMD eenvoudig zelf vervangen. HMD werkte hiervoor samen met herstelorganisatie iFixit, waardoor de telefoon in elkaar zit met standaard schroeven. Het belooft dat het de komende zeven jaar onderdelen voor het toestel zal voorzien. Er komt ook een speciale herstelkit van iFixit voor 29,95 euro.

Maar de eyecatcher van de smartphone zijn de zogenaamde Smart Jackets. Achteraan de Fusion zitten kleine goudkleurige connectoren om je toestel uit te breiden. Zo is er een uitbreiding met achteraan een LEDring rond de camera, die je ook kan draaien om je selfies van geweldig licht te voorzien. Maar evenzeer eentje die je telefoon draadloos oplaadbaar maakt, of beter beschermt tegen valpartijen.

Voor gamers is er een Smart Jacket die joysticks en knoppen rondom je smartphone toevoegt, Qua uitzicht is dat vergelijkbaar met de Steam Deck of de Nintendo Switch. Voor de zakelijke markt is er onder meer een Smart Jacket met een barcode scanner en een riem om het toestel vlotter in de hand te houden, handig voor bijvoorbeeld ticketcontroleurs op een festival. Die laatste is afkomstig het Franse Coppernic, een bedrijf dat mobiele oplossingen maakt en het toestel met die uitbreiding wil aanbieden aan klanten.

De prijzen van de uitbreidingen hangen af van wat je precies wil. Ze beginnen bij 29,95 euro en zijn later dit jaar beschikbaar.

De afgelopen jaren zijn er al enkele pogingen geweest om telefoons uitbreidbaar te maken, maar volledig aanpasbare toestellen vonden nog geen groot publiek. Ook Motorola probeerde het enkele jaren geleden met vergelijkbare verwisselbare covers die bijvoorbeeld een extra batterij of een betere camera hadden. Maar ook dat aanbod is vandaag uit de markt.

Open voor anderen

Nog interessanter is dat HMD die uitbreidingsmarkt niet voor zichzelf of selecte partners houdt. ‘Dit is allemaal open source. Iemand met programmeerkennis kan zijn eigen uitbreiding maken, verduidelijkt Adam Ferguson, hoofd product marketing van HMD. ‘In de loop van september brengen we een developer toolkit hiervoor uit.’ Ook wie zelf een Smart Jacket (of een gewone cover) wil printen, kan de juiste afmetingen terugvinden bij HMD. Verder belooft HMD dat Android 14 nog twee jaar OS-upgrades krijgt en drie jaar securityupdates. Dat is misschien wel het voornaamste minpunt, zeker voor een toestel dat inzet op herstelbaarheid. De meeste grote fabrikanten bieden vandaag drie tot vier OS-upgrades (doorgaans 3-4 jaar) aan, en voor veiligheidsupdates is dat vaak nog een paar jaar extra. Maar wie een betaalbare telefoon wil die open staat voor aanpassingen, heeft in de HMD Fusion mogelijk een nieuwe partner gevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content