Huawei’s besturingssysteem staat op 900 miljoen toestellen

De Mate 60 van Huawei. © Huawei
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

HarmonyOS staat nu op meer dan 900 miljoen toestellen in China. Dat zegt Huawei. Het bedrijf wil zijn afhankelijkheid van Android nog verder afbouwen.

Het besturingssysteem van Huawei staat op meer dan 900 miljoen toestellen in China, zo zegt bedrijf zelf, en het begint daarmee andere concurrenten te verdringen. De nieuwste versie kwam vorige week uit en HarmonyOS 4.2 draait nu op dertig telefoons van Huawei en Honor.

De stevige opkomst van HarmonyOS kwam er deels onder dwang. Waar eerdere Huawei-toestellen op Android draaiden, moest er in 2019 een oplossing worden gevonden toen de Amerikaanse overheid het Chinese bedrijf op de zwarte lijst zette. Dat betekende onder meer dat het Amerikaanse Google, uitgever van Android, geen zaken meer met Huawei mocht doen en het dus geen nieuwere Android-versies meer kon meegeven met zijn smartphones.

In 2022 lanceerde Huawei dan zijn eigen besturingssysteem, gebaseerd op de open versie van Android. Nu, enkele jaren later, blijkt die HarmonyOS het dus best goed te doen. Op zijn ontwikkelaarsconferentie meldt Huawei dat bijna een miljard toestellen op het systeem draaien in zijn thuisland. Bovendien komt er ook een systeem uit, HarmonyOS Next, dat Android helemaal vaarwel zal zeggen. Dat systeem kan momenteel in beta door enkele gebruikers in China worden getest.

Met die HarmonyOS Next zegt Huawei meteen ook meer in te zetten op zijn eigen bredere portfolio. Gelijkaardig aan Apple-toestellen zouden de verschillende smartphones, tablets, televisies, printers en andere toestellen van Huawei naadloos met elkaar moeten kunnen praten, wanneer ze allemaal op eenzelfde eigen besturingssysteem draaien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content