Motorola onthult twee nieuwe plooibare razr-telefoons

© Motorola
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het is exact twintig jaar geleden dat Motorola zijn eerste razr flip-phone op de markt bracht. Dat wordt door het bedrijf in stijl gevierd met de introductie van twee nieuwe foldables, de razr 50 en de wat luxer uitgevoerde razr 50 ultra.

In tegenstelling tot de originele RAZR V3 zijn de nieuwkomers uiteraard uitgerust met een écht vouwbaar scherm. Het meest opvallende verschil tussen het ‘gewone’ en het ultra-model, is dat de topuitvoering een groter (4-inch) extern OLED-display heeft dat – in dichtgeklapte staat – zowat de hele voorzijde inpalmt. Het andere scherm meet op beide toestellen 6,9-inch en heeft een FHD+ resolutie van 2.640 x 1.080 pixels.

Gemini en Moto AI

De nieuwe razr’s behoren tot de eerste toestellen die standaard zijn uitgerust met Gemini, de AI-assistent van Google. Die is zelfs in dichtgeklapte staat pijlsnel toegankelijk, gewoon door de aan/uit-knop kort ingedrukt te houden. Handig om even de populaire bezienswaardigheden in de buurt op te snorren, of om een recept samen te stellen op basis van de inhoud van je koelkast – om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen.

Later dit jaar zal de kunstmatige intelligentie van de smartphones nog worden uitgebreid met het door Motorola zelf ontwikkelde Moto AI, met snufjes als Catch me up (een soort samenvatting van al je meldingen) en Pay attention (dat automatisch transcripties en samenvattingen kan maken).

razr 50 © Motorola

Reverse charging

De razr 50 ultra is dan weer een van de eerste foldables die worden aangedreven door het krachtige Snapdragon 8s Gen 3 Mobile Platform. Bij de andere razr ligt een MediaTek Dimensity 7300X-processor in het vooronder. En waar dit toestel 8 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen meekrijgt, komt de razr 50 ultra met 12 GB en 512 GB.

Het camera-eiland van de ultra omvat een hoofdcamera én een telelens van 50 megapixels, waarmee je 2x optisch kunt zoomen, zonder verlies van beeldkwaliteit. De razr 50 heeft eveneens een 50-megapixelaar met daarnaast nog een 13 MP-camera voor zowel groothoek- als macro-opnames.

Wat de batterij betreft zijn er geen grote verschillen. De razr 50 ultra heeft een 4000mAh-accu met ondersteuning voor 45W-snelladen, 15W draadloos opladen én 5W reverse charging. Die laatste feature stelt je in staat om de telefoon te gebruiken om, bijvoorbeeld, je draadloze oortjes of zelfs een andere smartphone bij te laden. De razr 50 heeft een 4200mAh batterij die je aan 30W kan snelladen, en die eveneens draadloos én omgekeerd opladen ondersteunt.

Prijs en beschikbaarheid

De motorola razr 50 heeft een richtprijs van 900 euro en is beschikbaar in de uitvoeringen Beach Sand, Koala Grey en Spritz Orange. Het ultra-model kost 1.200 euro en komt in de kleuren Midnight Blue, Spring Green, Pink Peacock en Peach Fuzz. Een beschermende (eveneens plooibare) hoes levert Motorola netjes mee, in dezelfde kleur als het toestel. Snelle beslissers ontvangen bij aankoop van een razr 50 (ultra) overigens gratis een set moto buds+ oortjes ter waarde van 150 euro.

Binnenkort kan je op Data News een uitgebreide review van de razr 50 ultra vinden.

razr 50 ultra © Motorola
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content