Richtprijs - vanaf 1199 euro (incl. btw) (128 GB versie)
De Pro XL-versie van de gloednieuwe Pixel 9 reeks van Google is groot maar moet vooral groots zijn in AI. Maar maakt het dat ook tot een goeie smartphone?
Het is een trend die we niet kunnen negeren: anno 2024 is het steeds vaker software die het verschil moet maken bij de (dure) topsmartphones. Software die ook niet altijd gratis is trouwens, maar die steeds vaker in een abonnementsformule komt. Software die allerlei lagen van kunstmatige intelligentie toevoegt aan je smartphone: van camera tot e-mailbericht. Het maakt er niet bepaald eenvoudiger op om een nieuwe smartphone te reviewen; want hoeveel functionaliteit is écht afhankelijk van de hardware en/of is écht gebonden aan het toestel?
Maar laat ons bij de essentie beginnen: de Pixel 9 Pro XL is de grootste Pixel-smartphone die Google al uitbracht en is een welkome afwisseling met de toch vooral kleinere schermgroottes van de voorgangers. Maar de XL voelt ook écht groot aan in de hand. Een lichtgewicht is het toestel zeker niet; 198 gram (zonder cover). Heb je kleine handen? Dan zal het moeilijk worden om met één hand vlot te bedienen: je kan je duim dan ongetwijfeld maar met moeite swipen tot aan de overkant van het 6,8″ grote scherm. Ter vergelijking: de kleinere Pixel 9 Pro heeft een 6,3″ scherm.
Premium gevoel
Wanneer je het toestel voor de eerste keer in je hand houdt voelt het meteen premium aan: na anderhalve week intensief gebruik blijven we ook met dat gevoel achter: de glimmende zijranden versterken dat gevoel – al ga je daar natuurlijk weinig van merken als je een beschermhoes of hard cover over je smartphone schuift. Het scherm met een refresh rate tot 120 Hz oogt zeer kleurrijk, de body-to-screen-ratio is goed, en de helderheid is prima: tot 1800 nits (HDR) en een fantastisch goeie piekhelderheid van 2700 nits. Meermaals handig gebleken op een zomerse, zonnige dag!
Extra punten
Nog extra punten – zeker vergeleken met de vorige Pixelreeks – krijgt Google ook voor de vingerafdruklezer die onderaan het scherm ingebouwd is. Die is – geloof ons echt – razendsnel én quasi foutloos. Je toestel ontgrendelen via gezichtsherkenning kan ook, maar dat loopt wel vaker fout: door minder ideale belichting, de invalshoek van de camera of gewoon ook maar de aan- of afwezigheid van een (zonne)bril. Maar dat geldt eigenlijk voor zowat alle smartphones die we al in handen kregen.
Eigen processor
Met de algemene snelheid zit het op zich ook wel goed, maar niet meer dan ‘gewoon goed’. We spreken hier over een toestel met een stevige richtprijs van 1.199 euro voor de 128 GB-versie die wij hier testten. Dat is stevig, en voor zo’n topmodel mag het misschien toch wat sneller dan wat de eigen Tensor G4-soc tevoorschijn tovert. Zoals gezegd: goed, maar wél nog altijd minder krachtig dan de soc’s die concurrenten gebruiken voor hun high-end smartphones. De 128 GB-versie zouden we zelf trouwens nooit kopen, want opslagtekort dreigt al snel. Gewoon nog maar na installatie van de smartphone en het overzetten van onze dagelijkse apps (en enkele games) is de helft van dat geheugen al ingenomen. Neem dan maar de 256 GB-versie – ook al moet je daar dan nog eens 100 euro voor bijleggen. Het kan trouwens met nog meer opslag: 512 GB of zelfs 1 TB en die uitvoeringen kosten respectievelijk 1.429 en 1.689 euro.
Wat wel een forse verbetering is tegenover de vorige Pixelreeksen is de batterijduur. De 4700 mAh batterij levert in de praktijk ruim een volle dag op. Bij intensiever gebruik – denk dan bijvoorbeeld aan periodes waarin het scherm langdurig aanstaat op maximale helderheid – zakt dat terug. Omgekeerd: met de ‘extreme batterijbesparing’ aan haal je in theorie tot 100 uur met één lading. Dat is aanvaardbaar – en dus stukken beter dan de oude Pixels – maar voor zo’n duur toestel mag het toch allemaal nét iets beter.
Laadsnelheid mag hoger
En dat geldt – we vallen wat in herhaling – ook voor het herladen van de batterij. Dat zou toch echt wel beter mogen. Oké, Google zet naar verhouding een flinke stap vooruit sinds de 8(a)-reeks, maar de definitie van Google voor ‘snel opladen’ is duidelijk niet onze definitie. Met een 45W-lader van Google – let op: standaard wordt die niet meegeleverd – laad je op een half uur zo’n 55% van de batterij op. Maar weet dat nog altijd maar om laden aan 37 watt gaat, waar concurrenten van OnePlus of Oppo of Xiaomi al een hele tijd snelladen aan 80W, 100W of 120W aanbiedt in hun nieuwste (top-)modellen. Google: doe er iets aan want het is een mooi extra verkoopsargument. Wil je de Pixel Pro 9 XL volledig opladen dan moet je toch rekenen op bijna anderhalf uur.
Camera is top
Tijd voor nog wat pluspunten: die zien we duidelijk in de camera’s. Die zitten in een redelijk opzichtig horizontaal blok dat wat uitsteekt: toch wel een extra argument voor een goeie cover om dat camerablok goed te beschermen. Het siliconen hoesje dat Google zelf meeleverde bij ons testtoestel en apart verkocht wordt, sluit in ieder geval perfect aan.
De camera’s in deze Pro XL zijn trouwens dezelfde als die in de ‘gewone’ 9 Pro: een 50-megapixel primaire camera, aangevuld met een 48-megapixel ultrabreedhoekcamera en een 48-megapixel telelens. Voorop zit een 42-megapixelcamera voor al je selfies.
En toch opmerkelijk: de hoofdcamera heeft voor zover we konden nagaan exact dezelfde specificaties als die van de Pixel 8 (Pro). De breedhoekcamera is waar de 9 Pro (XL) het verschil maakt met de vorige reeks: meer megapixels dan de vorige reeks en vooral ook meer licht dat opgevangen kan worden. Al zien we in de hoeken toch nog vaak wat ruis of kleurvervormingen opduiken. Maar over het algemeen kan je er prat op gaan dat je mooie kiekjes kan nemen: van landschappen en gebouwen tot portretten toe. En ja, zelfs met een degelijke optische zoom tot 5x.
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Software(updates)
Verder blijft ook deze Pixel een topper als je net als ons houdt van een ‘cleane’ Android-versie zonder al teveel toevoegingen of aanpassingen van een fabrikant aan de grafische interface en bediening. Ook de belofte dat je 7 jaar lang op updates kan blijven rekenen is zeker een mooie extra: het gaat dan niet alleen om beveiligingspatches maar ook nieuwe features én nieuwe versies van Android. De eerste zal er al snel aan komen, want de 9-reeks wordt nog uitgeleverd met Android 14 terwijl versie 15 bijna rond is.
En hoe zit dat nu met AI?
We begonnen deze review met AI, maar misschien vraag je je af waarom we er al alinea’s lang over gezwegen hebben? Dat is om de eenvoudige reden dat je tijdens het testen maar bitter weinig met AI te maken krijgt. Ja, er zijn AI-snufjes in de camera-app. Maar die waren er al voor een groot deel in de Pixel 8a bijvoorbeeld, dus lees er gerust die review nog eens op na. Wat in de camera-app wel een nadrukkelijke plaats kreeg, is de ‘voeg mij toe’ functie. Een geinige extra waarbij je als fotograaf van een gezelschap toch nog jezelf kan toevoegen. Het gaat als volgt: je neemt eerst een foto van de groep waarbij je ruimte in de kadrering laat voor jezelf. Nadien geef je de camera aan iemand uit die groep en laat je jezelf fotograferen. De foto’s worden dan uitgelijnd en je verschijnt AI-gewijs toch nog in de foto. Een beetje vreemd en met wat wisselende resultaten. Denk dan aan objecten op de foto die niet volledig doorkomen of verkeerd uitgelijnd zijn. We houden het hier toch vooral op een (weliswaar grappige) gimmick.
1/3
© KVdS/DN
2/3
© KVdS/DN
3/3
© KVdS/DN
1/3
© KVdS/DN
2/3
© KVdS/DN
3/3
© KVdS/DN
Nog AI?
Tijdens de presentatie van de 9-reeks had Google vooral de mond vol van AI. Dat je bijvoorbeeld makkelijk foto’s kan genereren met een prompt: Generative AI dus. Dat je screenshots op je smartphone kan doorzoeken met woorden: handig als je (zoals deze journalist) wel vaker screenshots maakt van presentaties en die later nodig hebt. Spoiler alert: deze functionaliteit vind je standaard niét op de Pixel 9 Pro XL in ons land en dat is toch wel opmerkelijk voor wat in de markt gezet wordt als een AI-smartphone. Met een omweg (sideloaden, nvdr) kan je de Pixel Studio en Pixel Screenshots apps toch installeren, maar dan nog moet je werken met Engelstalige prompts en voor de Screenshots-app moet je zelfs de systeemtaal van je smartphone naar het Engels zetten. Jammer, want beide apps blijken wel indrukwekkende resultaten neer te zetten.
Is er nog meer AI?
Bij de Pixel 9 Pro XL krijg je zoals aangekondigd ook Gemini Advanced: het beste van wat Google AI je momenteel te bieden heeft. Vergelijk het met een ChatGPT Pro en denk ook aan dezelfde functionaliteit: pdf’s samenvatten, een hoofdstuk van een boek schrijven of vertalen of pakweg een presentatie opstellen. We gaan er in deze review niet te uitgebreid op door want wat ons betreft staat dit los van de smartphone. Je ‘krijgt’ het er bij maar pas nadat je de speciale aanbieding ‘geclaimed’ hebt waarmee je een jaarabonnement op ‘Google AI Premium’ afsluit. Daar hoort dan bijvoorbeeld ook 2 TB cloudopslag bij en de integratie van Gemini in Gmail en andere Google-applicaties. Maar na afloop van het jaar moet je dus wel je portefeuille boven halen. Tenzij Google tegen dan aan de tarieven gesleuteld heeft, wordt dat dan toch een stevige 21,99 euro per maand.
Je krijgt dan ook wel toegang tot Gemini Live – zeg maar ‘live’ converseren met je slimme assistent. Dat werkt in de praktijk ook écht goed, maar ook dat kan voorlopig nog niet in het Nederlands.
Ook andere (aangekondigde) AI-functies zitten nog in een experimentele fase, zoals de apps dat ook zelf aangeven. Denk dan bijvoorbeeld aan een slimme zoomfunctie. Daarmee kun je achteraf inzoomen op een deel van de foto en de uitvergroting laten genereren door AI. Oftewel: een slimmere digitale zoom. We hebben er wat mee gespeeld, maar met wisselende resultaten. Wachten maar tot de nodige updates arriveren?
Conclusie
Het voelt alsof Google met de Pixel 9 Pro XL eindelijk weet hoe een premium toestel er moet uitzien en aanvoelen. Na anderhalve week dagelijks met dit toestel in de weer te zijn, is wel duidelijk dat er een aantal stappen vooruit gezet zijn qua specificaties, maar dat er toch nog altijd ruimte voor verbetering blijft. En dan hebben we het vooral over de gebruikte soc, de batterijduur, en het laadgedeelte. Wat ons ook wel duidelijk is, is dat veel aangekondigde en voorgestelde AI-toepassingen niet of nauwelijks aanwezig zijn (en via een omweg deels toe te voegen zijn). Aan de andere kant: met 7 jaar aan updates zit je wel met een smartphone die in theorie elke maand weer wat slimmer kan worden. Hoeveel jaar het duurt vooraleer de batterij helemaal achteruit gaat, is dan weer een andere vraag die je je kan stellen. En of dat alles bij elkaar dan voldoende is om er toch ook een forse premium prijs voor neer te tellen: zeker omdat we de instapversie met 128 GB echt niet kunnen aanbevelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier