Review: Huawei FreeBuds 6i – Rustbrenger met installatiestress

Huawei FreeBuds 6i © Huawei

Richtprijs - 89,99 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Huawei zet ook in ons land fors in op oordopjes in alle vormen, kleuren en maten. Hoe presteren de FreeBuds 6i?

Laat ons beginnen met een disclaimer: deze test werd niet alleen door ondergetekende veertiger gedaan, maar ook door zijn tienerzoon die meteen vroeg of hij de unboxing mocht doen. ‘Wajo, zo shiny’, riep hij terwijl hij de oplaadcase opendeed en de parelpaarskleurige dopjes er uit haalde. Misschien is hij nog net iets te jong voor de echte doelgroep die Huawei voor ogen heeft; tech-savvy studenten en pas afgestudeerden die aan hun eerste job begonnen zijn en die trendy willen overkomen – zo leren we uit de begeleidende marketingteksten. Het Apple-gehalte in de teksten is ongetwijfeld niet toevallig erg hoog. Slick, horen we onze tiener uitroepen: die is alvast gewonnen voor het design. Vooraleer ik er mee aan de slag ga, zijn we al enkele weken verder. Zijn bevindingen? ‘Die noise cancellation is echt insane en de awareness-stand is super handig op de bus naar school’, klinkt het gedecideerd.

Noise cancellation

En het moet gezegd: ik volg hem. Door lang te duwen op een van de oortjes roteer je tussen volledige active noise cancellation, awareness – oftewel het omgevingsgeluid dat deels doorkomt – en off. Ik testte het setje op een 3,5 uur durende vlucht waarvan ik ze toch zo’n 2 uur in had: de geluiden van de zware vliegtuigmotoren, te luide medepassagiers en een huilende baby – er is er altijd wel eentje op een vliegtuig lijkt het – werden volledig onderdrukt en in de plaats hoor je – zeker wanneer je niks afspeelt – het zachte geruis dat Huawei toevoegt. Zonder muziek in de oortjes was enkel de chipsvretende man naast me nog te horen, maar met muziek waren de krakende chips ook verleden tijd.

Huawei FreeBuds 6i © Huawei

Stemmen zijn niet (altijd) (volledig) weg

Stemmen van mensen in je onmiddellijke buurt zijn niet altijd volledig weggefilterd: iets wat Huawei zelf ook toegeeft. De ANC-technologie werkt nu eenmaal beter voor lagefrequentiegeluiden. Om maar te zeggen: de noise cancellation is écht goed – zeker voor deze lagere prijsklasse. En zeker wanneer je vergelijkt met de voorganger is de verbetering groot: een combinatie van upgrades in het actieve gedeelte maar ook in het passieve deel met bijvoorbeeld betere ear tips die ook nauwer aansluiten. Op zo’n vlucht blijken de oortjes rust te brengen.

Blijkt dat Huawei het ‘Intelligent Dynamic ANC 3.0’ systeem van de FreeBuds Pro 3 genomen heeft als startpunt en dat in deze set gestopt heeft. Dat betekent dat je ‘flagship’ kwaliteit krijgt in deze set oortjes. Blijkbaar zit er ook extra rekenkracht in die de noise cancelling aanpast volgens 34 scenario’s waarop het algoritme getraind werd. Elke 2,6 seconden zouden de oortjes hun omgeving opnieuw scannen via drie ingebouwde microfoons, waarna indien nodig na zo’n seconde aanpassingen volgen. Moeilijk te testen natuurlijk, maar op geen enkel moment konden we het systeem op fouten betrappen.

Huawei FreeBuds 6i © Huawei

Geluidskwaliteit

De oortjes zitten redelijk comfortabel, maar ook met de geluidskwaliteit zit het wel goed. Verwacht geen topkwaliteit – die moet je echt wel bij de duurdere klasse gaan zoeken. Bas is aanwezig, maar meer ook niet. Hou je van diepere basklanken, en is dat voor jou een dealbreaker, dan laat je deze set beter liggen. Het geluid klinkt soms wat blikkerig, maar nooit té schel en zeker niet overdreven dynamisch. Maar stemmen komen goed over, tijdens het beluisteren van podcasts valt dat op. Een allrounder, laat het ons zo samenvatten. Echt uitblinken in geluidskwaliteit doet ie dus niet: dan moet je naar een andere prijsklasse uitwijken. Maar zoals gezegd: in combinatie met noise cancellation blijven we toch vooral met een rustgevend gevoel achter.

Huawei voorziet 10 equalizer-effecten om het geluid aan te passen: om in wat meer power voor je fitness-sessie te voorzien bijvoorbeeld. Maar dan kan je enkel via de app van Huawei waarover we het zo meteen hebben.

De batterij doet het verder ook goed. Met één batterijlading zingen de oortjes het 5 (met ANC) tot 8 uur (zonder ANC) uit. Maar de batterij in de charging case maakt dat je 35 uur (zonder ANC) tot 20 uur (met ANC) verder kan. Tien minuutjes laden volstaat om meteen 4 uur luisterplezier toe te voegen.

Installatie

Eigenlijk is er maar één groot minpunt aan deze oortjes en dat is de installatie. We hebben de oortjes met heel veel verschillende devices geprobeerd en regelmatig stoten we op problemen bij de installatie van de app. Die app is strikt genomen geen absolute noodzaak, maar wel nodig als je bijvoorbeeld het gedrag van de touchknoppen op de oortjes wil aanpassen.

Huawei beveelt aan dat je eerst de app installeert en vandaaruit de headset toevoegt, dus dat is wat we eerst probeerden. De app is echter niét te vinden in de Google Play Store: omdat Huawei nog steeds in de Amerikaanse ban geslagen is. Om dezelfde reden dat smartphones van Huawei geen componenten van het Amerikaanse Google mogen gebruiken, mag de AI Life app dus ook niet in de Play Store. Downloaden en installeren doe je via de Huawei-site die je naar AppGallery stuurt: een alternatieve ‘app-winkel’ van Huawei zelf. Of je downloadt het apk-installatiebestand via die AppGallery-site. Vervolgens klik je je een weg doorheen waarschuwingen dat je met onveilige bestanden aan het jongleren bent: weinig geruststellend natuurlijk. ‘Installeren van externe bronnen’ moet je ook expliciet toelaten in je Android-instellingen en dan nog bleek het op sommige Android 14 devices niet van de eerste keer te lukken. In een beveiligingsmelding moet je een hele boodschap doorlezen om een weggestopte knop ‘Toch installeren’ aan te duiden. Het moment waarop je je afvraagt of je de app eigenlijk nog wel wil.

En dan ben je er nog niet, want de app zelf vindt ook niet altijd de oortjes van de eerste keer. Rechten zoals ‘exacte locatie’ moeten eerst aanstaan en – zo ontdekten we met een offline tablet van OnePlus – ook wifi moet ingeschakeld zijn. Uiteindelijk vond de app de oortjes wel maar dan bleek toch dat we vastliepen omdat een actieve internetverbinding noodzakelijk was? Straf: dat alles om oortjes te koppelen?

Huawei FreeBuds 6i © Huawei

Plan B

Over naar Plan B: good ‘old Bluetooth. Wanneer je het oplaaddoosje opent verschijnen de oortjes wel, maar koppelen lukt dan weer niet. Na wat trial & error toch maar de handleiding erbij gehaald: blijkt dat er aan de rechterkant een knopje ziet – nauwelijks te zien – waarmee je de oortjes in pairing-modus zet. Daarmee lukte het gelukkig wel meteen. Maar intuïtief is toch anders.

Conclusie

Jammer van dat hobbelig installatie- en configuratietraject, want voor het overige hebben we echt maar weinig te klagen over de FreeBuds 6i van Huawei – die naast de door ons geteste paarse kleur trouwens ook in witte en zwarte uitvoering bestaat. Het prijskaartje is zeker verantwoord voor de geluidskwaliteit die je krijgt. En oh ja, die noise cancellation. Hoeveel keer moeten we nog zeggen hoe geweldig die is?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content