Review: Nothing Phone (3a) Pro – Niet het eerste het beste alternatief

De Nothing Phone (3a) Pro. © MvdV

Richtprijs - 479 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Bij het Britse Nothing doen ze de dingen graag anders. Ze plaatsen het modelnummer tussen haakjes, maken hun toestellen ‘nerdy’ transparant en houden de Android-interface super strak zonder bloatware. Koppel die eigenzinnigheid aan een competitief prijskaartje, en je krijgt… een puike smartphone die in onze contreien nog veel te weinig bekendheid geniet.

Een kleine drie jaar geleden besloot Carl Pei, oprichter van OnePlus, dat de tijd rijp was om zelf een smartphonemerk uit de grond te stampen. In de zomer van 2022 lanceerde hij de eerste Nothing Phone, die simpelweg de naam (1) meekreeg. Vandaag zijn we aanbeland bij de (3a), waarvan wij de meer geavanceerde Pro-uitvoering op de testbank legden. Het DNA is onveranderd: een smartphone met een eigenwijs design, een hele cleane interface (het op Android 15-gebaseerde Nothing OS 3.1) en een scherp prijskaartje: de ‘gewone’ Phone (3a) heb je al voor 349 euro, de Pro-editie verwisselt voor 479 euro van eigenaar.

Camera-eiland

Wat zijn de verschillen? Zelden maakte een fabrikant het ons zo eenvoudig: de toestellen zijn immers zo goed als identiek, met uitzondering van de optiek. Laten we beginnen met de overeenkomsten van het camera-eiland, dat telkens drie lenzen omvat: beide modellen hebben een hoofdcamera van 50 megapixel met een diafragma van f/1.88 en optische beeldstabilisatie (om bibberende handjes op te vangen). Klein onderscheid hier wel: de Nothing Phone Pro beschikt over Dual Pixel PDAF (voluit: Phase Detection Autofocus), waar de (3a) het met klassieke PDAF moet stellen. Simpel gesteld biedt het topmodel een betere, slimmere manier van scherpstellen.

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

1/2

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

2/2

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

1/2

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

2/2

Het camera-eiland van de (3a) Pro.

Wel volledig identiek: de ultragroothoeklens van 8 MP met een kijkhoek van 120°. Dat is de camera waarmee je, bijvoorbeeld, twee elftallen naast elkaar op de lichtgevoelige plaat vastlegt. Derde en laatste blikvanger, aan de achterzijde dan, is de zoomlens. Bij de (3a) Pro staat die garant voor een 3x optische zoom en 60x ultra zoom, waarbij uiteraard softwarematige trucs worden uitgehaald, inclusief een vleugje AI. De (3a) gooit 2x optische zoom in de strijd, en heeft ook een beperktere ultra zoom van 30x.

Ook de selfiecamera van de Pro trekt aan het langste eind, met 50 MP tegenover 32 MP – wat voor een frontcamera natuurlijk nog steeds meer dan toereikend is. De (3a) Pro kan met de voorste camera desgewenst zelfs video’s inblikken in 4K-kwaliteit. Nog noemenswaardig is de macrofunctie, om onderwerpen van zeer dichtbij (zo’n 15 centimeter in dit geval) scherp vast te leggen.

Waarheidsgetrouw

De beeldkwaliteit is prima, en misschien zelfs wel beter dan verwacht voor een smartphone uit deze prijsklasse, met vooral zeer waarheidsgetrouwde kleuren en aardig wat scherpte. Ook de macrostand levert mooie resultaten, met details die voor het blote oog onzichtbaar blijven. Bij menig concurrent is deze stand vaak niet meer dan een gimmick, maar bij de Nothing Phone (3a) Pro nodigen de macro’s echt uit tot experimenteren (met bloemen, insecten, en andere petieterige onderwerpen).

In een aantal modi (Nacht, Portret en Foto) heb je de keuze uit een handvol optionele voorinstellingen, die door een samenspel van lenzen, belichting en software voor originele en creatieve resultaten zorgen. Denk aan Soft Focus voor portretten, B&W Film voor gestileerde zwart-witfoto’s of Lenticular, waarbij het lijkt alsof je door een golvende glasplaat kijkt. Geen overdaad aan toeters en bellen, waar je vaak toch alleen maar in verdwaalt, maar gewoon een goed uitgekiende selectie filters. En dat is verfrissend in het huidige smartphonelandschap.

Iets meer moeite heeft de optiek van de (3a) Pro met nuances in een scène. In donkere schaduwpartijen, van bijvoorbeeld een struik, zijn nauwelijks nog details te herkennen, en ook de subtiele strepen van een vliegtuig aan een staalblauwe hemel verdwijnen bijna letterlijk in het niets. Het maakt de kiekjes er niet per se slechter op, maar je merkt hier toch wel het verschil met toestellen uit de hogere prijsklassen.

Met de kleurechtheid van de foto's zit het wel snor.

1/6

Met de kleurechtheid van de foto’s zit het wel snor.

Een close-up van een roos.

2/6

Een close-up van een roos.

Een orchidee in de portretmodus van de camera.

3/6

Een orchidee in de portretmodus van de camera.

Lenticular, een van de fraaie filters in de camera-app.

4/6

Lenticular, een van de fraaie filters in de camera-app.

Een appel, gezien door de Lenticular-filter.

5/6

Een appel, gezien door de Lenticular-filter.

6/6

Met de kleurechtheid van de foto's zit het wel snor.

1/6

Met de kleurechtheid van de foto’s zit het wel snor.

Een close-up van een roos.

2/6

Een close-up van een roos.

Een orchidee in de portretmodus van de camera.

3/6

Een orchidee in de portretmodus van de camera.

Lenticular, een van de fraaie filters in de camera-app.

4/6

Lenticular, een van de fraaie filters in de camera-app.

Een appel, gezien door de Lenticular-filter.

5/6

Een appel, gezien door de Lenticular-filter.

6/6

Doorzichtig

Je kan er niet omheen kijken: een telefoon van Nothing is aan de achterzijde steevast doorzichtig. Da’s cool om te zien (je ziet duidelijk de flat cables en enkele andere componenten), zolang je het toestel tenminste geen beschermende cover aantrekt. Wat je ook niet kan missen, is het camera-eiland: nooit eerder zagen we een mobiele telefoon waarvan de optiek dusdanig ver uitstulpt als bij deze Nothing Phone. Het is een bult van bijna een halve centimeter! Da’s goed nieuws voor de beeldkwaliteit van de camera, zoals we al toelichtten, maar elegant kan je het bezwaarlijk noemen én het gaat ook wat ten koste van het ‘opbergcomfort’ (denk: broekzak).

Rond het camera-eiland bevindt zich overigens de zogeheten Glyph-verlichting: drie gebogen ‘lichtstrips’ die visuele feedback kunnen geven bij een ingestelde timer, volume-indicatie en uiteraard bij meldingen en inkomende gesprekken. Je kan ook ringtones met patronen aan de verlichting koppelen, zodat je meteen ziet wie jou probeert te bereiken (bijvoorbeeld wanneer het toestel in stille modus met het scherm naar beneden op tafel ligt).

De Glyph-interface interageert ook met apps van derden. Zo is het al mogelijk om de voortgang van Uber-ritten of bezorgdiensten weer te geven, en de fabrikant belooft dat daar nog diverse toepassingen zullen bijkomen. Nog nuttig: bij portretfotografie kan je de strips als een soort ringlamp gebruiken, voor een meer gelijkmatige belichting.

De opvallende Glyph-verlichting. © Nothing

Onder de kap

Krachtbron van dienst is het Snapdragon 7s Gen 3-platform, dat vier Cortex-A720 performance cores en vier Cortex-A520 power-efficiency cores omvat. Dat is een prima SoC voor midrange smartphones (bijvoorbeeld ook terug te vinden in de Xiaomi Redmi Note 14 Pro+) en een mooie upgrade ten opzichte van de MediaTek Dimensity-chips die de Nothing Phone (2a) Plus aandreven. De CPU draait volgens de fabrikant 33 procent sneller, terwijl de Adreno 810 GPU ongeveer 11 procent betere grafische prestaties levert.

Voor de schermen van de Phone (3a) en (3a) Pro koos Nothing voor een 6,77-inch AMOLED-display met een Full HD+ resolutie, wat overeenkomt met 1.080 x 2.392 beeldpunten. Ze hebben een pixeldichtheid van 387 ppi, een adaptive verversingssnelheid van 120Hz en een piekhelderheid van 3000 nits – wederom keurige specificaties voor een smartphone uit dit segment. Onnodig te zeggen dat het scherm ook een vingerafdruksensor herbergt.

Zowel de (3a) als de (3a) Pro is voorzien van een potige 5.000mAh batterij, die het op één lading tot twee dagen uitzingt. In theorie kan je ruim 44 uur bellen en bijna 22 uur muziek afspelen voordat het toestel weer naar een stopcontact snakt – mooie prestaties. De smartphone ondersteunt bovendien snelladen aan 50W (na minder dan twintig minuten kan de accu er weer een volledige dag tegenaan), maar voor de benodigde krachtigere charger moet je zelf zorgen: Nothing levert uitsluitend een USB-C-naar-C-kabel mee, zoals de meeste fabrikanten tegenwoordig.

De (3a) Pro is uiteraard klaar voor 5G-netwerken en ondersteunt ook de eSIM, zodat je niet per se een fysieke simkaart in het toestel hoeft te stoppen.

Essentiële AI

Een laatste feature die niet onvermeld mag blijven, is de Essential Key: een aparte knop aan de rechterkant van het toestel, waarmee je pijlsnel toegang krijgt tot de Essential Space. Nothing omschrijft die plek als een ‘AI-gestuurde hub’ voor al je notities en ideeën. Met één druk op de knop sla je informatie op, door de button lang ingedrukt te houden neem je een spraakbericht op, en met een dubbelklik ga je direct naar al je opgeslagen inhoud.

De Essential Key van de Nothing Phone (3a) Pro, met daarboven (links op de foto) de standby-button waarmee je ook Googles AI-assistent Gemini kan oproepen. © Nothing

De achterliggende idee is dat de momenten van een dag (digitaal) verspreid zijn over meerdere plaatsen, zoals je fotoalbum, schermafbeeldingen, spraaknotities of opgeslagen berichten in sociale apps. Met Essential Space wil Nothing het eenvoudiger maken om al die content binnen handbereik te houden, als een soort tweede geheugen. Dat werkt voor een deel al, maar de tool verkeert nog in een vroege (test)fase en moet dus nog wat uitkristalliseren – vooral wat de toegevoegde waarde van de AI betreft. Op een Android-telefoon is Gemini van Google immers nooit ver weg (het volstaat om de knop pal boven de Essential Key even ingedrukt te houden) en de mogelijkheden van die AI-assistent vallen voor de gemiddelde smartphonebouwer moeilijk te overtreffen .

Conclusie

Onbekend maakt onbemind, en dat zou in het geval van deze Nothing Phone (3a) Pro ronduit zonde zijn. Daarom geven we met plezier wat meer ruchtbaarheid aan deze smartphone, die opvallend veel waar biedt voor zijn geld: goede camera’s, een snelle krachtbron en een uitstekende batterij, om wat voorbeelden te noemen. Met zijn transparante design, hippe Glyph-verlichting en cleane, maar ook wel wat eigenzinnige interface mikt de fabrikant op het eerste gezicht vooral op een wat jongere doelgroep. Tegelijk is het een smartphone met een heerlijk ‘uitpakken-aan-de-toog-gehalte’, en dat doen we – jong of oud – allemaal al eens graag. Minpunten? Goh, het camera-eiland is wel héél bulky, en aan de Essential Space is nog wel wat schaafwerk. Maar dat doet amper afbreuk aan ons enthousiasme voor deze Nothing Phone (3a) Pro, die van ons dan ook een mooie waardering van vier sterren krijgt.

De door ons geteste Phone (3a) Pro komt met 12 GB RAM, 256 GB opslaggeheugen en is verkrijgbaar in grijs en zwart. Fabrikant Nothing belooft zes jaar software-ondersteuning: drie jaar Android-updates en zes jaar beveiligingsupdates.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content