WHO-onderzoek: geen link tussen gsm-straling en kanker

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Een paper in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verschillende onderzoeken vergeleken en stelt vast dat er geen link is tussen het gebruik of de aanwezigheid van mobiele toestellen en hersentumoren of andere soorten van kanker in het hoofd.

De paper werd gepubliceerd in Environment International en bestudeerde 63 studies tussen 1994 en 2022 uit 22 landen over de gezondheidseffecten van radiogolven uit gsm’s. Die omvat verschillende soorten kanker die in het hoofd of de hersenen voorkomen, zowel bij volwassenen als kinderen.

Daarbij werd onder meer gekeken naar het risico op bias en andere onregelmatigheden in de studies. Zo ging de opkomst van meer mobiele toestellen de afgelopen twintig jaar ook gepaard met betere detectiemethodes voor kanker.

Tegelijk zijn er ook studies geweest waar mensen met kanker in hun hersenen of elders in het hoofd hun gsm-gebruik moesten aangeven. Daarbij werd soms overdreven in de hoeveelheid of het werd te weinig werd gecontroleerd door onderzoekers.

De conclusie is dat er geen link is tussen de straling van mobiele toestellen en hersentumoren, ook niet over een periode van tien jaar. Dat terwijl we vandaag wel veel meer draadloze technologie hebben en er bijgevolg meer radiofrequenties en elektromagnetische velden rondom ons zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content