Xiaomi onthult 14T (Pro) smartphones met focus op nachtfotografie

De nieuwe Xiaomi 14T Pro die eind september 2024 werd onthuld.
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Met de 14T en krachtiger broertje 14T Pro heeft Xiaomi in Berlijn twee interessante nieuwe midrange smartphones onthuld. Fotografieliefhebbers mogen zich volgens de fabrikant vooral verheugen op verbeterde nachtopnamen, en uiteraard gooien de toestellen ook een vleugje kunstmatige intelligentie in de strijd.

De Xiaomi 14T komt meteen 6,67-inch groot AMOLED-scherm met een resolutie van 2.712 x 1.220 beeldpunten, goed voor 1,5K-kwaliteit. De verversingssnelheid gaat tot 144Hz, voor soepel scrollen en vloeiende beelden in elk type toepassing. Handig: het scherm past automatisch de kleurtemperatuur en helderheid aan op basis van gebruiksscenario’s en het tijdstip van de dag, dus niet alleen door de hoeveelheid omgevingslicht te meten.

Krachtbron van dienst is de MediaTek Dimensity 8300 Ultra, een nieuwe AI-processor die tot 20 procent meer rekenkracht moet leveren, en zelfs tot 60 procent betere GPU-prestaties (graphics).

Leica Summilux

De Xiaomi 14T heeft een drievoudig camerasysteem, goed voor vier brandpuntsafstanden variërend van 15 tot 100mm. De hoofdcamera van 50 megapixel is uitgerust met een groot ƒ/1.7 diafragma en een Leica Summilux-lens, een combinatie die volgens Xiaomi – zelfs bij weinig licht – voor opnames met veel details zorgt. Bij nachtfotografie stelt de 14 T-Series bovendien zo’n anderhalve keer sneller scherp dan de concurrentie in deze klasse, stelt Xiaomi. Het eiland omvat daarnaast ook nog een 12MP ultra-groothoekcamera.

Het cameraeiland van de 14T.

Videoliefhebbers geven we mee dat de Xiaomi 14T kan filmen in 4K-kwaliteit aan 30 frames per seconde. De filmmodus van de smartphone is standaard ingesteld op een beeldverhouding van 2,39:1 en voor de meer professionele effecten kan er gebruik worden gemaakt van features als Cinematic Blur en Rack Focus.

Xiaomi MIX Flip

In Berlijn kregen we voor het eerst ook de Xiaomi MIX Flip in levenden lijve te zien. Maar omdat je van die flipfoon al een uitgebreide aankondiging kon lezen op Data News, beperken we ons in dit artikel tot de twee toestellen die nog niet waren onthuld. Nieuw is wel de richtprijs van de MIX Flip: de versie met 12 GB RAM en 512GB opslagruimte verwisselt voor 1.299,99 euro van eigenaar.

De Xiaomi 14T Pro, het nieuwe topmodel in de T-series, heeft vanzelfsprekend een nog geavanceerdere optiek. Het omvat wederom drie camera’s, maar nu met in totaal vijf brandpuntsafstanden (van 15-120mm). De hoofdcamera van 50 megapixel biedt een diafragma van f/1.6 en wordt bovendien geflankeerd door een Light Fusion 900-beeldsensor met een formaat van 1/1,31-inch. Dat resulteert volgens de fabrikant in een cameraopstelling die tot 32 procent meer licht opvangt dan zijn voorganger. Video opnemen kan dit toestel zelfs in 8K-kwaliteit.

Ook op ander fronten is de T14 Pro de meerdere van het instapmodel. Onder de motorkap huist in dit geval een MediaTek Dimensity 9300+ processor die de CPU volgens Xiaomi een boost van 37 procent geeft. De grafische chip (een Immortalis-G720) gaat er zelfs 44 procent op vooruit, wat zowel in games als bij veeleisende AI-toepassingen voordeel moet opleveren.

© Het ‘7P’ asferische lenssysteem van de 14T Pro, mede ontwikkeld door Leica, biedt een hoge doorlatendheid om meer licht op te vangen.

Om de vrijgekomen warmte van al dit rekengeweld in goede banen te leiden, ontwikkelde Xiaomi het 3D IceLoop-systeem dat oververhitting tegengaat. Nog noemenswaardig is de Surge T1 Tuner in de Xiaomi 14T Pro, een aparte chip die moet zorgen voor een stabielere connectiviteit en verbeterde cellulaire prestaties.

Draadloos opladen

Nog bijzonder aan de 14T Pro is het metalen frame dat veel beter bestand is tegen doorbuigen en andere schade dan de behuizing van het vorige model. De uiterlijke verschillen tussen de 14T en 14T Pro zijn trouwens tamelijk subtiel. Ze komen zelfs in dezelfde drie kleuren op de markt, te weten Titan Black, Titan Blue en Titan Grey – al zullen die uitvoeringen niet allemaal in België te koop zijn. De T14 heeft een ietwat platte achterkant, bij de Pro is die een beetje afgerond. Beide apparaten hebben ook een IP68-classificatie, wat betekent dat ze in hoge mate water- en stofbestendig zijn.

Wat de batterij betreft: het Pro-model is de eerste smartphone in de Xiaomi T-serie die draadloos opladen ondersteunt, aan een snelheid van 50 Watt. Mét kabel gaat het uiteraard wel sneller en zorgt de 120W HyperCharge desgewenst (de lader wordt niet meegeleverd) voor en volledige lading in negentien minuten. Volgens Xiaomi kan het toestel 15,7 uur onafgebroken worden gebruikt. Net als de Pro-versie beschikt ook de Xiaomi 14T over een accu van 5.000mAh. Die laadt iets minder snel op, enkel met kabel, via 67W HyperCharge-technologie.

Aan softwarezijde bieden beide toestellen gedurende een periode van vier jaar Android-updates, met daar bovenop nog een extra jaar aan beveiligingsupdates.

Digitale tolk

Zoals het een hedendaagse smartphone betaamt, hebben ook de nieuwe Xiaomi’s de nodige AI-mogelijkheden aan boord. Een van de meer bekende snufjes intussen is de Circle to Search-samenwerking met Google. Hiermee kunnen gebruiker alles wat ze op hun telefoon zien direct doorzoeken (door er een cirkel omheen te trekken), zonder van app te hoeven wisselen. Ook Gemini ontbreekt niet, de slimme AI-assistent van Google om assistentie te krijgen bij het schrijven van mails, het plannen van activiteiten en meer.

Circle to Search is standaard op de nieuwe toestellen beschikbaar.

Een ander arsenaal tools helpt je bij vertalingen (zoals de ‘digitale tolk’ AI Interpreter), het maken van samenvattingen en spraak-naar-tekst-transcripties (AI Notes en AI Recorder). Ook bij het fotograferen is er een helpende hand in de vorm van kunstmatige intelligentie. Zo verwijdert AI Eraser Pro ongewenste elementen uit foto’s en genereert AI Portrait ‘gepersonaliseerde avatars’. Overigens was het op het moment van schrijven nog niet duidelijk welke snufjes meteen ook op de Belgische markt beschikbaar zullen zijn. En sommige tools – denk aan tekstsamenvattingen – worden natuurlijk pas echt interessant voor ons wanneer ze ook overweg kunnen met de Nederlandse taal.

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi 14T is verkrijgbaar in Titan Black en Titan Grey. Het toestel heeft 12GB RAM en 256GB opslag aan boord en kost 649,90 euro. Voor de Xiaomi 14T Pro, in België enkel verkrijgbaar in Titan Black en met 12GB/512GB, betaal je 899,90 euro.

het scherm past automatisch de kleurtemperatuur en helderheid aan op basis van gebruiksscenario’s en het tijdstip van de dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content