Review: Huawei FreeClip – Te hoge prijs voor originaliteit

Huawei FreeClip. © Huawei

Richtprijs - 199 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Uniek zijn ze wel, die C-vormige oortjes van Huawei met open-air technologie die je aan je oorschelp laat bengelen. Maar hoe presteren ze?

Wie liever onopgemerkt blijft in het straatbeeld of niet aangesproken wil worden door collega’s, moet de FreeClip van Huawei al zeker niét overwegen. Ondergetekende is de tel kwijtgeraakt van hoeveel mensen hem aanstaarden – wat heb jij aan je oren? – of ‘m vlakaf vroegen of dat oorpiercings zijn. En ik snap het: de oortjes ogen inderdaad wat als een juweel of ringpiercing door hun C-vormig design. De eigenlijke speaker is een minimalistische bol die je zowat letterlijk in de oorschelp voor je gehoorgang hangt. Fun fact: door dit ontwerp is er géén verschil tussen links en rechts. Geen nood dus om telkens weer te zoeken naar het opschrift L en R wanneer je de oortjes uit hun case haalt.

Niet in de gehoorgang

Het unieke aan het ontwerp zit ‘m er in dat je de oortjes dus niet in je gehoorgang moet murwen: de speaker hangt eigenlijk voor je oor. Geen in-ear oortjes dus maar open-air zoals Huawei dat noemt. En dat brengt mij meteen bij het meest positieve punt van de FreeClip-set: die laat zich wel héél erg comfortabel dragen. Veel in-ear oortjes beginnen bij heel wat mensen al snel wat te irriteren waardoor het moeilijk wordt om ze uren na elkaar in te houden. Dat heb je hier helemaal niet. Elk oordopje weegt slechts 5,6 gram en omdat je gehoorgang vrij blijft krijg je ook nooit het effect dat je je afgesloten voelt van de buitenwereld. Omgekeerd betekent het design wel dat je géén noise cancelling mag verwachten. Dit setje is dus zeker niet bedoeld voor kantoorwerkers die focus zoeken om productiever te werken door omgevingsgeluid te dimmen, of voor reizigers die vliegtuiggeluiden willen onderdrukken of muziekfans die elk detail uit een track willen horen.

Voor wie?

De vraag is dan vooral wie Huawei wél hoopt te bereiken. Sporters misschien? Zolang je geen acrobatie beoefent lijkt dat wel goed te lukken. We waren wat bezorgd om onze oortjes te verliezen tijdens het wandelen, joggen of fietsen maar die vrees bleek onterecht. De FreeClip is op dat vlak eigenlijk wel een concurrent voor bone conduction headphones zoals die van Shokz. Bone conduction oordopjes sturen de trillingen van het geluid via je botten naar het slakkenhuis. De FreeClip is dat voor alle duidelijkheid dus niet, maar deelt helaas wel het grootste nadeel dat aan bone conduction vasthangt en dat is de algemene geluidskwaliteit die meestal dunnetjes uitdraait. Het geluid van de FreeClip-set klinkt ook wat dun en blikkerig, en het is vooral zoeken naar bas. Via de app kan je wel wat finetunen, maar voor een setje dat toch een richtprijs van 199 euro heeft blijft de geluidskwaliteit echt te min.

Huawei FreeClip: komt in paars, zwart en beige. © Huawei

En de omgeving?

We zeiden het in het begin al: deze oordopjes blijven niet onopgemerkt voor je omgeving. Dat blijkt helaas ook voor het geluid te gelden. Huawei belooft in de promopraat wel dat ‘geluidslekkage geminimaliseerd wordt’ en dat ‘de akoestische bal zorgt voor een privé-luisterervaring’ maar dat blijkt in de praktijk dus best tegen te vallen. Je collega naast je of de man of vrouw tegenover je op de trein kan helaas ook meegenieten van je muziek of telefoontjes. Dat laatste werkt overigens wel prima. Het open-air design is hier wel weer een meerwaarde. Je ‘hoort’ jezelf praten zoals je normaal praat: je gaat niet automatisch harder praten en je hoort je eigen stem ook niet gedempt of vanuit de achtergrond – een lastig neveneffectje dat soms opduikt met noise cancelling. Je blijft met andere woorden helemaal ‘in het moment’. En dat kan je ook lang volhouden trouwens. De door Huawei beloofde acht uur haal je in de praktijk ook. Opladen kan via een – weliswaar niet meegeleverde – snellader (amper 10 minuten laden betekent dan bijna 3 uur extra luistertijd, nvdr.) of via de case met ingebouwde batterij: zo haal je tot 32 uur.

Huawei FreeClip. © Huawei

Bediening

Rest ons nog een woordje over de bediening. Standaard betekent een dubbelklik op de akoestische bal dat je de audio even pauzeert of herneemt. Op dezelfde manier beantwoord of beëindig je een gesprek. Op zich lukt dat allemaal vrij goed. Wat wel al eens durft mislukken is drie keer na elkaar tikken om het volgende nummer af te spelen. Je kan de bediening ook aanpassen – om bijvoorbeeld een spraakassistent toe te voegen – maar dat kan enkel als je de AI Life app installeert.

Over die app gesproken: die moet je via een omweg installeren (sideloaden, nvdr.). Huawei is nog steeds gebannen van Google Android en dus vind je de app niet in de Play Store. Het komt er op neer dat je via de website van Huawei naar een installatiebestand geleid wordt, maar niet zonder op je smartphone een aantal vinkjes te zetten en te bevestigen dat je een mogelijk onveilig stukje software wil installeren. Eenmaal geïnstalleerd werkt de app wel oké, maar het voelt wel wat vreemd aan om op die manier een app te moeten installeren.

Conclusie

Huawei verdient lof voor het originele design en het zoeken naar innovatie in een verder mature markt. Het design is… opmerkelijk en we laten het oordeel vooral aan jou of je jezelf hiermee ziet rondlopen. Het gebruikscomfort is goed, de geluidskwaliteit niet. Terwijl we onze oortjes weer opbergen in hun case, blijven we hier vooral achter met het gevoel dat dit een eersteling is met ruimte voor verbetering. Ongetwijfeld kan het design nog wat verder verfijnd worden en het geluid nog gerichter naar je oor zodat bas meer tot zijn recht komt en je omgeving misschien ook minder gestoord wordt. Alles bij elkaar maakt het wel dat we deze FreeClip niet kunnen aanbevelen aan een breed publiek: daarvoor is de prijs naar ons aanvoelen dan ook iets te hoog. Maar ligt het design jou wel? En spreekt het jou net aan om op alle moment bewust te blijven van je omgeving? En kan je leven met wat dunner geluid? Geef de oortjes dan gerust een kans.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content