Richtprijs - 299,99 euro
De draadloze high-end oortjes van JBL onderscheiden zich van nagenoeg elke concurrent doordat hun oplaaddoosjes voorzien zijn van een eigen aanraakgevoelig display. De zin of onzin daarvan? We onderzochten het aan de hand van de nieuwe Tour Pro 3 hoofdtelefoon, zonder daarbij natuurlijk de geluidskwaliteit uit het oor te verliezen.
Hoewel het soms lijkt alsof de helft van de muziekliefhebbers met AirPods rondloopt, zijn er in dat midden- en hoge segment volop alternatieven beschikbaar. Alleen al in het assortiment van JBL ‘by Harman’, zoals het merk voluit heet, treffen we bij de premium oortjes liefst vier nieuwe producten aan, die elk over het zo kenmerkende aanraakschermpje beschikken. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van de Apple AirPods, en gaan van 160,99 euro voor de Live Beam 3 tot 299,99 euro voor het door ons geteste topmodel, de Tour Pro 3.
Zoals de naam al aangeeft zijn de premium oortjes van JBL aan de derde generatie toe. De Tour Pro 3 komt, net als zijn voorganger, in zwart of latte-kleur. Ze zijn mooi en stijlvol, maar de merknaam is vrij prominent aanwezig en ook van de verchroomde afwerking moet je houden.
Siliconen of schuim?
In de verpakking vinden we meer accessoires dan verwacht. Zo levert JBL verwisselbare siliconen oordopjes mee in vijf verschillende maten, plus een apart setje zogeheten ‘foam tips’. Die schuimrubberen dopjes hebben een universele pasvorm en zouden de gehooringangen nog beter isoleren, wat de actieve noise cancelling (ANC) oftewel ruisonderdrukking ten goede moet komen. Onze ervaring is dat die ANC ook bij de gewone dopjes al ontzettend goed werkt, mede dankzij zes afzonderlijke microfoons om ongewenste geluiden weg te filteren. Gehooringangen zijn echter net zo uniek als vingerafdrukken, dus als gebruiker test je best zelf uit wat het lekkerst zit en het beste klinkt. De app van JBL helpt je daar trouwens een handje bij, maar daarover zo meteen meer.
Een USB-kabel om de charging case op te laden ontbreekt uiteraard evenmin. Maar daarnaast stopt JBL nog twee langere kabeltjes in de doos. Die zijn bedoeld voor een unieke functie van de Tour Pro 3, namelijk die van draadloze audiotransmitter. Bedoeling is dat je het oplaaddoosje via een van de kabels (USB-C naar USB-C, óf naar 3,5mm audiojack) aan een externe audiobron koppelt. Dat kan een mp3-speler, stereo-installatie of draagbare spelconsole zijn, maar evengoed het on-board entertainmentsysteem van een vliegtuig.
Handig voor wanneer er niet meteen een Bluetooth-verbinding mogelijk is, maar volgens JBL is deze koppeling ook stabieler, waardoor er minder vertraging optreedt dan bij Bluetooth. Dat kan dan weer een troef zijn bij games en films, waar de synchronisatie van audio en video optimaal hoort te zijn. Nog noemenswaardig is de Auracast-functie, waarmee je het geluid bijvoorbeeld kan uitzenden naar meerdere compatibele luidsprekers tegelijk.
Schermpjes swipen
En dan dat intrigerende schermpje. Het is met 1,57-inch niet heel groot, maar toch dertig procent ruimer dan zijn voorganger. De informatie is duidelijk afleesbaar en het touchscreen laat zich – met één vinger of duim – prima bedienen. Na de eerste configuratie kan je door een ‘kleine’ twintig schermpjes met instelmogelijkheden swipen, maar via de (zeer) uitgebreide JBL Headphones-app kan je die desgewenst snel in aantal reduceren én van volgorde veranderen.
Elk schermpje toont bovenaan sowieso de batterijlading van de oortjes én de case, en een handig klokje. Leuk is dat je, via de app, de achtergrond kan personaliseren met een eigen foto, net als bij een smartphone of computer. Vanuit het hoofdmenu voor de Smart Charging Case kies je ook nog de helderheid van het display, geef je aan na hoeveel tijd het vergrendeld moet worden én kan je het doosje ook laten piepen, mocht je het kleinood even niet kunnen terugvinden. Het is zelfs mogelijk om de notificaties, sms’jes en dergelijke van je smartphone door te sluizen naar de case. Dat werkt prima, maar als je – zoals ondergetekende – al met een smartphone én een smartwatch rondloopt, wordt het toch wat te veel van het goede. Hou er ook rekening mee dat deze berichtjes mogelijk wat zichtbaarder zijn voor anderen, dan wanneer ze op je mobiele telefoon of slimme uurwerk binnenrollen.
Na het uitdunnen van de vele schermpjes met instellingen, houden we er een stuk of tien over die we echt wel kunnen appreciëren. Natuurlijk, je vindt deze functies ook stuk voor stuk terug in de app van JBL, maar: daarin zitten ze doorgaans wat dieper verstopt, én je moet voor elke handeling weer naar je smartphone grijpen. Voor veel instellingen, zo stelden we tijdens de testperiode vast, werkt het aanraakscherm van de Smart Charging Case écht sneller. Denk aan veelgebruikte ‘luisterfuncties’ zoals het volume, de afspeelregelaars (play, pauze, skip), de verschillende opties voor de actieve ruisonderdrukking (ANC aan, Ambient Aware of Talk Thru) en de equalizer-presets. Maar ook de ‘zaklamp’ (het display schijnt fel wit), de functie om een verloren oordopje op te snorren en de snelle toegang tot SilentNow konden ons bekoren. Met die laatste functie creëer je met een druk op de knop een ‘stille bubbel’, door Bluetooth los te koppelen en de ruisonderdrukking in te schakelen. Last but not least zie je op het schermpje ook in een oogopslag welk liedje er wordt afgespeeld, ongeacht of je nu naar Spotify of een internetradiostation luistert. Dus ja, wij zijn wel fan van het display.
Personaliseren en compenseren
Op het gebied van geluidskwaliteit laat de Tour Pro 3, met drivers van 10,2mm, (zeer) weinig te wensen over. Zo is er om te beginnen een testprogramma dat volautomatisch analyseert of de gekozen dopjes je gehooringangen wel voldoende afsluiten (onder meer voor een optimale ruisonderdrukking). Maar ook op andere fronten zijn de oortjes schier eindeloos te personaliseren met snufjes als Adaptieve EQ, Spatial Sound, Voice Aware en – onze favoriet – Personi-Fi. Dat is een best uitgebreide test die je gehoor links en rechts controleert, en vervolgens een set instellingen genereert die eventuele afwijkingen zo goed mogelijk probeert te compenseren. Met succes, durven we te stellen, want na de analyse klonken de oortjes zo mogelijk nog nét iets beter dan voorheen. Nogmaals, je gehoor is iets extreem persoonlijk, maar we hebben wel het gevoel dat JBL alles uit de kast haalt om de geluidskwaliteit voor iedereen zo goed mogelijk te finetunen.
Liefhebbers van Hi-Res Audio (cd-kwaliteit en beter) zijn in goede handen met de ondersteuning van de LDAC-codec, en de JBL Tour Pro 3 brengt daarnaast JBL Spatial 360- en Head Tracking-technologie naar elk audiosignaal. Dat verandert stereogeluid volgens de fabrikant in een ‘realistisch omgevingsgeluid, zelfs wanneer je je hoofd beweegt’.
Tot slot een woordje over de autonomie. De oortjes zingen het tot 11 uur uit zonder ANC, en tot zo’n 7 uur mét ruisonderdrukking. Met een volle case heb je ‘on-the-go’ echter genoeg power voor zo’n 44 uur afspeeltijd. Een volledige oplaadbeurt van doosje én oortjes duurt ongeveer drie uur.
Conclusie
Het kost wat moeite om alles optimaal in te stellen (al is de Smart Charging Case daarbij écht een hulp), maar dan geniet je ook van een klank die navenant is. De Tour Pro 3-dopjes klinken zo luid, helder, diep en afgezonderd van de buitenwereld als je maar wenst. Op de geluidskwaliteit valt bijgevolg amper iets aan te merken: wil je nóg beter, ga dan niet voor true wireless oordopjes, maar voor een on-ear- of over-the-ear-hoofdtelefoon.
Niet dat deze JBL by Harman Tour Pro 3 geen concurrenten heeft. In de winkelrekken moeten de oortjes onder meer wedijveren met de eerdergenoemde AirPods, maar vooral ook met de Sony WF-1000XM5 (219 euro). Ook dat zijn toppers, maar… ze moeten het stellen zonder dat handige display. Aan het eind van dit jaar durven we dan ook volmondig te stellen dat deze JBL by Harman Tour Pro 3 onze favoriete oortjes van 2024 zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier