Review: JBL Tour One M3 Smart Tx – Horen, zien en… op afstand bedienen

© JBL by Harman

Richtprijs - 399,99 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Even opletten, als je deze JBL Tour One M3 straks wil aanschaffen, want de hoofdtelefoon is er in twee uitvoeringen: met en zonder Smart Tx Transmitter. Dat doosje met aanraakscherm is meer dan een afstandsbediening voor wie te lui is om een handvol gestures in te studeren; het kleinood zorgt in bepaalde scenario’s ook daadwerkelijk voor een beter geluid.

Data News testte de Tour One M3 in de blauwe uitvoering met bronskleurige accenten (hij is er ook in Black en Mocha) in combinatie met de eerdergenoemde Smart Tx Transmitter. Die versie kost vijftig euro meer dan het basismodel en brengt het prijskaartje op 399,99 euro. Oordeel straks zelf maar of dat zendertje, ter grootte van een luciferdoosje, de meerprijs rechtvaardigt – dat hangt immers vooral af van de manier waarop je de hoofdtelefoon gaat gebruiken.

Niet overdreven

Goedkoop kan je de Tour One M3 bezwaarlijk noemen, maar toch: zelfs mét het slimme zendertje kost hij minder dan een aantal van zijn directe concurrenten, waarbij we vooral denken aan de Sony WH-1000XM6 (450 euro), Sonos Ace (499 euro) en de Bowers & Wilkins Px7 S3 (429 euro). Zonder Smart Tx Transmitter duikt hij ook onder de prijs van de meest betaalbare Momentum 4 Wireless van Sennheiser (369 euro), al is een aantal van die modellen momenteel wel sterk afgeprijsd. Hetzelfde geldt voor de Sony WH-1000XM5, tot enkele weken geleden het absolute topmodel van Sony. Nu die medio mei is opgevolgd door de XM6 tik je deze hoofdtelefoon al op de kop voor zo’n 277 euro. Hoe dan ook, de introductieprijs van de JBL vinden we zeker niet overdreven.

Laten we deze draadloze ‘over-ear’ hoofdtelefoon eerst eens ‘an sich’ bekijken, zonder Smart Tx Transmitter. Zoals je van een model in deze prijsklasse mag verwachten, besteedde fabrikant JBL veel aandacht aan zaken als geluidskwaliteit, autonomie, draagcomfort en – dat vooral – actieve ruisonderdrukking (kortweg ANC). Uiteraard kan je er ook handenvrij mee bellen en zorgt JBL voor een app, beschikbaar voor iOS en Android, waarmee je de Tour One M3 verregaand kan configureren én personaliseren.

De Smart Tx Transmitter komt het best tot zijn recht tijdens een lange vlucht. © JBL by Harman

Connectiviteit

JBL levert de Tour One M3 compleet met een fraaie opberghoes, die je dankzij de karabijnhaak desgewenst makkelijk aan een rugzak hangt. De hoofdtelefoon is netjes opvouwbaar, waardoor ie weinig plaats inneemt. In de beschermende case is nog plaats genoeg voor het (optionele) zendertje en alle meegeleverde accessoires. De kabel van USB-C naar USB-C gebruik je in de eerste plaats om de hoofdtelefoon op te laden. Heb je geen lader of computer met USB-C, dan biedt de kleine adapter (naar USB-A) meestal wel uitkomst. Je kan deze kabel ook gebruiken voor een bekabelde verbinding tussen de hoofdtelefoon enerzijds, en je smartphone of tablet anderzijds. Sluit je die apparaten liever aan via de 3,5mm audiojack, dan lukt dat evengoed, dankzij de meegeleverd kabel van 3,5mm plug naar USB-C.

Dat is echter maar de helft van het hele connectiviteitsverhaal. Via de optionele Smart Tx Transmitter kan je namelijk zowat élke geluidsbron draadloos met de JBL Tour One M3 verbinden – ook als er geen Bluetooth beschikbaar is, en zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Een heel praktisch voorbeeld: op verre vluchten verruil je de gratis oordopjes ongetwijfeld veel liever voor een goede over ear-hoofdtelefoon. Met de Tour One M3 is dat sowieso geen enkel probleem, maar de Smart Tx Transmitter maakt meteen ook korte metten met die hinderlijke kabel tussen console en hoofdtelefoon.

Dichter bij huis, zou je op die manier bijvoorbeeld ook een stereo-installatie draadloos met de Tour One M3 kunnen verbinden. Of een spelconsole zoals de Nintendo Switch (via de audiopoort), zodat je geen pairing-traject hoeft te doorlopen.

Een bijkomende handigheid is dat de transmitter Auracast toevoegt, waarmee je meerdere (compatibele) hoofdtelefoons of oortjes – ook van andere merken – op dezelfde geluidsbron kan aansluiten. Denk aan de autoreis naar het zuiden van Frankrijk, waarbij de kids op de achterbank vredig samen van één iPad of – daar is ie weer – Nintendo Switch kunnen genieten.

Uitgekiende mix

Verderop gaan we nog wat dieper in op de Smart Tx Transmitter, nu terug naar de Tour One M3 zelf. Wat meteen opvalt is het draagcomfort: de hoofdtelefoon is verrassend licht, en zowel de hoofdband als de oorkussens zijn omhuld door een kunstleer dat heerlijk zacht aanvoelt. De M3 laat zich vlot verstellen en zet precies voldoende druk op de schelpen, zodat je ook bij langdurig gebruik nooit het gevoel krijgt dat je met je hoofd tussen een bankschroef bent beland.

Ook heel prettig: een fysiek schakelaartje dat duidelijk laat zien of de hoofdtelefoon in- of uitgeschakeld is; bij sommige concurrenten blijft dat vaak gokken. Pairen met Bluetooth-toestellen gebeurt via dezelfde schakelaar, door ’m enkele seconden de andere kant op te duwen. Ook voor het volume en de ANC-functie (actieve ruisonderdrukking) koos JBL by Harman voor echte knoppen in plaats van touch. Voor alle duidelijkheid: één oorschelp – de rechter – is wel degelijk aanraakgevoelig, maar het aantal gestures is bewust beperkt gehouden: play/pauze (één tikje), volgende nummer óf inkomend gesprek aannemen (twee tikken), vorige nummer (drie tikken) en ‘activeer spraakassistent’ (even blijven aanraken). Kortom, een uitgekiende mix van old school knoppen en touch-functies die in de praktijk uitstekend blijkt te werken.

Fysieke knopjes en touch-functies vullen elkaar uitstekend aan.

1/2

Fysieke knopjes en touch-functies vullen elkaar uitstekend aan.

De afwerking van de Tour One M3 is van een hoog niveau.

2/2

De afwerking van de Tour One M3 is van een hoog niveau.

Fysieke knopjes en touch-functies vullen elkaar uitstekend aan.

1/2

Fysieke knopjes en touch-functies vullen elkaar uitstekend aan.

De afwerking van de Tour One M3 is van een hoog niveau.

2/2

De afwerking van de Tour One M3 is van een hoog niveau.

De klank dan. De Tour One M3 is JBL’s paradepaardje onder de draadloze headsets, en dat hoor je. De fabrikant heeft traditiegetrouw een zwak voor diepe en pompende bassen, en die komen dankzij de zogeheten Mica Dome-drivers van 40mm uitstekend tot hun recht. Maar bij een luisterbeurt van onze nieuwste muzikale aanwinst, The Overview van Steven Wilson, blijven evengoed de kleinste nuances (en dat zijn er nogal wat) moeiteloos overeind. Verantwoordelijk daarvoor is de LDAC-technologie (Lossless Digital Audio Codec), waarmee draadloos tot drie keer meer informatie overgedragen kan worden dan via een conventionele Bluetooth-verbinding. Bekabeld, met de meegeleverde USB-C-kabel, klinkt de muziek zelfs nóg zuiverder (Hi-Res, 24bit/192KHz). Dat hoge niveau haal je weliswaar uitsluitend in combinatie met een muziekspeler die deze codec ook ondersteunt, en audiobestanden in een zeer hoge kwaliteit (denk dan niet aan Spotify, maar bijvoorbeeld wel aan Qobuz of Tidal).

Actieve ruisonderdrukking

Wat betreft Active Noise Cancelling (ANC), een van de belangrijkste features van een dergelijke headset, laat deze JBL weinig tot niets aan het toeval over. Elke oorschelp is uitgerust met vier (!) microfoons – drie aan de buitenkant, eentje intern – om in realtime storende omgevingsgeluiden op te vangen. Wind, straatrumoer en babbelende mensen in de trein: zodra de ruisonderdrukkende technologie van JBL inkickt, hoor je er helemaal niets meer van – alsof je compleet bent afgesloten van de buitenwereld. Tijdens het neerpennen van deze review hadden we de Tour One M3 regelmatig op ons hoofd staan, en hoorden we zelfs het gekletter van het toetsenbord niet meer. Bizar. Maar dan zoals in: bizar goed.

Wie niet helemaal in een bubbel wil zitten, kan met een druk op de knop (op de rechter oorschelp) snel schakelen naar de standen Ambient Aware (om je toch bewust te blijven van de omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer) of TalkThru (om gesprekken te kunnen blijven voeren, alsof je geen hoofdtelefoon droeg). Dit kan allemaal zonder smartphone, maar de app geeft je wel de mogelijkheid om de instellingen voor ANC en Ambient Aware wat meer te personaliseren.

Een impressie van de zeer uitgebreide JBL Headphones-app voor Android en iOS. © MvdV

Aan snufjes sowieso geen gebrek in de JBL Headphones-app. Het wemelt er van de features zoals Smart Talk (de muziek slim dempen bij gesprekken), SilentNow (om een ‘stille bubbel’ te creëren) en Smart Video, om filmpjes ‘lipsynchroon’ te krijgen. Verder is er een uitgebreide equalizer en een instelling om Spatial Sound te activeren (die stereogeluid ruimtelijker maakt).

Nog noemenswaardig is Personi-Fi. Dat is een best uitgebreide test die je gehoor links en rechts controleert, en vervolgens een set instellingen genereert die eventuele afwijkingen zo goed mogelijk probeert te compenseren. Met succes, durven we te stellen, want na de analyse klonk de hoofdtelefoon zo mogelijk nog nét iets beter dan voorheen. Op het tabblad Overige vinden we ook nog een Relax mode, waarbij je naar allerlei rustgevende geluiden kan luisteren, van krekels over knetterende haardvuren tot kabbelende wateren – of een mix daarvan.

Autonomie

Hoe lang de oplaadbare batterij het uitzingt hangt af van je gebruik. Met ANC geactiveerd bedraagt de autonomie (draadloos, via Bluetooth 5.3) zo’n 40 uur, schakel je de ruisonderdrukking uit dan haal je tot 70 uur. In de praktijk zal de batterijduur daar dus zo’n beetje tussenin liggen. Opladen gaat snel: na amper vijf minuten kan de hoofdtelefoon er alweer vijf uur tegenaan.

De Smart Tx Transmitter kan je desgewenst personaliseren met een eigen foto. © MvdV

Tot slot staan we nog even kort stil bij de Smart Tx Transmitter. Dat is namelijk veel meer dan een zendertje, het is tegelijk een uitgebreide afstandsbediening die ervoor zorgt dat je niet voor iedere handeling naar je smartphone hoeft te grijpen. Na de eerste configuratie zijn er een ‘kleine’ twintig schermpjes met functies om doorheen te swipen, maar via de app kan je die desgewenst snel in aantal reduceren én van volgorde veranderen. Elk schermpje toont bovenaan sowieso de batterijlading van hoofdtelefoon én het zendertje zelf, naast een handig klokje. Leuk is ook dat je de achtergrond kan personaliseren met een eigen foto, net als bij een smartphone of computer.

Voor veel instellingen, zo stelden we tijdens de testperiode vast, werkt het aanraakscherm van de Smart Tx Transmitter écht sneller dan de smartphone-app. Denk aan de verschillende opties voor de actieve ruisonderdrukking en de equalizer-presets. Maar ook het feit dat je in een oogopslag ziet welk liedje er wordt afgespeeld, ongeacht of je nu naar Spotify of een internetradiostation luistert, is zeker een meerwaarde.

Conclusie

De JBL Tour One M3 kan zich moeiteloos meten met eerdergenoemde concurrenten als de Sonos Ace en de Sony WH-1000XM5 die, bij hun introductie, beduidend duurder waren. Welke hoofdtelefoon jij het beste vindt klinken, is echter heel persoonlijk en heeft voor een deel ook met tuning te maken: zo ligt de focus bij deze JBL duidelijk wat meer op de bassen, en dat is bij bepaalde muziekgenres wenselijker dan bij andere. Kortom, best zelf even een vergelijkende luistertest doen in de winkel, voordat je de knoop doorhakt. Wat de Smart Tx Transmitter betreft: dit optionele gadget is zeker een aanrader voor wie regelmatig lange vluchten maakt. De meeste andere gebruikers kunnen de meerprijs van 50 euro beter aan iets anders besteden.

Wij testten de Tour One M3 in de blauwe uitvoering, maar de hoofdtelefoon is er ook in Black en (hier afgebeeld) Mocha. © JBL by Harman

 

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content