
Sportzender DAZN blokkeert meer dan honderd illegale streamingwebsites
Op vraag van sportstreamingdienst DAZN blokkeerden Belgische internetproviders de voorbije dagen meer dan honderd streamingwebsites en vijf Internet TV-platforms. Die maakten inbreuk op het auteursrecht doordat ze sportwedstrijden kosteloos uitzonden, terwijl ze niet over de uitzendrechten beschikken.
Die rechten zitten bij DAZN. Eind maart spande de uitzender van de Belgische hoogste voetbalklasse een kort geding aan bij de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel. Die oordeelde dat deze illegale streamingwebsites structureel inbreuk maken op het auteursrecht, waardoor de nieuwe Belgische dynamische antipiraterijwet uit 2022 nu voor het eerst wordt toegepast. Ook doet DAZN een beroep op een nieuwe speciale eenheid binnen de FOD Economie.
Eén derde van de jongeren streamt illegaal
Uit recent onderzoek blijkt dat 33 procent van de Belgische jongeren tussen zestien en vierentwintig jaar illegale streams gebruikt om voetbal te kijken. De jaarlijkse schade voor sportzenders wordt geschat op 189 miljoen euro.
De illegale streams waren gratis en vrij eenvoudig toegankelijk via operatoren als Proximus, Telenet, Orange Belgium en VOO. Die moeten daarom zelf instaan voor de kosten die het blokkeren van de bewuste websites met zich meebrengt, zo staat in het gerechtelijk bevel. Binnenkort zouden er nog bijkomende maatregelen kunnen volgen. De uitspraak stelt DAZN immers in staat om de illegale websites te blijven controleren en blokkeren zonder verdere tussenkomt van een rechter.
Einde maken aan piraterij
DAZN spreekt over een belangrijke stap. Volgens de streamingdienst, die beschikt over de rechten van de Jupiler Pro League en andere topsportevenementen, is piraterij verantwoordelijk voor bijna de helft van het illegale internetverkeer.
‘Deze actie maakt deel uit van DAZN’s langetermijnstrategie om piraterij in België stevig aan te pakken’, zegt Massimo D’Amario, CEO van DAZN België en Luxemburg. ‘In de zeer nabije toekomst, en naar het voorbeeld van andere buurlanden, willen we dat wederverkopers en gebruikers van deze illegale diensten worden vervolgd en veroordeeld tot aanzienlijke boetes of gevangenisstraffen.’
In mei 2024 voerden de internetproviders een vergelijkbare actie tegen illegale sportstreams na een rechtszaak die DAZN aanspande. Bijna honderd illegale websites werden toen geblokkeerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier