EU-parlement wil voor kleine muzikant betere Spotify-uitkering

Spotify-topman Daniel Ek. © Antoine Antoniol/Getty Images

De Europese Unie moet afdwingen dat streamingsdiensten muzikanten niet langer met een fooi afschepen, vindt het Europees Parlement. Bedrijven als Spotify gebruiken het gros van hun inkomsten nu voor dure contracten met grote sterren en platenmaatschappijen. Kleinere makers hebben het nakijken en kunnen niet van de streamingopbrengst rondkomen, constateert het parlement.

De Europese Commissie moet volgens een grote meerderheid van de Europarlementariërs regels opstellen voor de streamingsdiensten. Die kunnen nu nog hun gang gaan, terwijl de sector inmiddels is uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier van muziek en er miljarden euro’s in omgaan. Gebruikte royaltyrichtlijnen zijn vaak gedateerd. Muzikanten moeten het soms zelfs doen met niet meer dan wat vage beloften dat de streamingsdienst hen helpt nieuwe luisteraars te vinden, klaagt het parlement.

Nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat meer geld naar een verscheidenheid van kleinere muzikanten vloeit, vindt het parlement. Ook quota voor Europese muziek zouden overwogen moeten worden. Streamingsdiensten moeten inzage geven in hun werkwijze, om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld luistercijfers kunnen drukken om muzikanten minder te hoeven uitkeren. Verder moet muziek die is gemaakt met kunstmatige intelligentie duidelijk herkenbaar worden, als het aan het EU-parlement ligt.

De commissie hoeft de oproep van het parlement niet te volgen en daarvoor is, met de Europese verkiezingen in zicht, ook geen tijd meer voor. Maar zulke oproepen kunnen de komende commissie bewegen om er werk van te maken.

Partner Content