Google, Meta en TikTok vechten Vlaamse stimuleringsregeling aan

Vlaams minister boor Brussel en Media Cieltje Van Achter. © BELGA PHOTO DIRK WAEM

Google, Meta en TikTok zijn naar het Grondwettelijk Hof getrokken om de Vlaamse stimuleringsregeling aan te vechten. Dat meldt minister van Media Cieltje Van Achter (N-VA) vrijdag.

De stimuleringsregeling bepaalt dat verdelers als Proximus of Telenet moeten investeren in lokale Vlaamse producties. Vanaf 2025 wordt ook een bijdrage gevraagd van videoplatforms als YouTube (Google), TikTok en Instagram. Toenmalig Mediaminister Benjamin Dalle maakte zich bij de beslissing sterk dat de stimuleringsregeling ‘een ongeziene stijging van de investeringen in producties van eigen bodem’ zal veroorzaken.

De nieuwe minister werd nu op de hoogte gesteld dat drie bedrijven het decreet aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Volgens haar gebeurt dat ook met het oog op andere landen. ‘Vlaanderen is met deze nieuwe regeling de eerste in Europa die ook van de videoplatformdiensten een bijdrage vereist’, stelt Van Achter.

‘Omwille van de precedentswaarde voor mogelijk gelijkaardige wetgeving in andere lidstaten van de Europese Unie, trokken Google, Meta en TikTok naar het Grondwettelijk Hof. De inzet van de zaak is dan ook groot.’ De minister blijft achter de regeling staan en zal ze naar eigen zeggen verdedigen bij het Grondwettelijk Hof.

Partner Content