Een betaalbare set noise cancelling oortjes? Sony belooft met zijn nieuwste worp een betere batterij, goed geluid en uitstekende geluidsdemping. Wij deden de test.
Deze WF-C710N is de opvolger van een erg populaire set: de WF-C700N. Het gaat dan ook om Sony’s ‘goedkopere’ noise cancelling oortjes. Je hebt de C710N voor een adviesprijs van zo’n 120 euro. Super goedkoop is dat niet, maar het is wel een pak betaalbaarder dan veel vergelijkbare oortjes, zeker als de geluidsdemping ook goed blijkt.
Met deze nieuwe versie gaf de techgigant zijn populaire product enkele vrolijke kleurtjes en een hoop upgrades. Nieuw aan deze set is onder meer een geoptimaliseerde geluidsdemping, langer batterijleven en kunstmatige intelligentie die de kwaliteit van telefoongesprekken met de oortjes moet verbeteren.
Doorzichtig
Het toestel komt in vier uitvoeringen: standaard mat zwart, wit en roze, en een ‘specialleke’. De headset die wij testten is in de uitvoering ‘Glass Blue’, een doorschijnend donkerblauw dat doet denken aan videoconsoles uit de vroege jaren tweeduizend. Door de plastic behuizing van de oortjes en het doosje kan je de verschillende draden en elektronica zien. Het zal met leeftijd te maken hebben, maar deze uitvoering voelt voor ons wat nostalgisch aan, en we appreciëren dat wel.

© Sony
Het doosje dubbelt zoals vaak bij dit type hoofdtelefoon als oplaadpunt, en is wat groter dan zijn voorganger, waarschijnlijk om de betere batterij plaats te geven. Hij past nog in een binnenzak, maar ik zou hem precies toch niet in een te strakke broekzak proberen te proppen.
De oortjes zelf zijn ook aan de lijvige kant maar de ‘boontjes’ nestelen zich wel netjes in je concha (het deel van je oorschelp naast de gehooringang). We hadden alvast geen problemen om ze in te houden. Veel hangt hier natuurlijk af van de vorm van je oorschelp. Een en ander kan je verhelpen met een andere maat van siliconen dopjes. Naast de standaard maat krijg je drie extra maten, waarvan er hopelijk eentje net past.
Voor langere trips heeft Sony het batterijleven van de headset uitgebreid. De oortjes zelf gaan zo’n twaalf uur mee zonder ANC, acht met ANC. In het doosje zit nog eens zo’n twintig uur extra batterijleven. Je kan dus een kleine dertig uur muziek luisteren voordat je ergens een stopcontact moet zoeken. Het toestel is ook IPX4 water-resistent. Dat is zeker goed genoeg voor een regenbui.
Tik tik tik tik
De oortjes lieten zich in onze test zonder veel problemen koppelen. Je kan ze naar believen zelfs met twee Bluetooth-toestellen tegelijk connecteren, zij het iOS, Android, Windows of Mac. Zo kan je bijvoorbeeld naar je smartphone overschakelen om een telefoontje op te nemen als je naar muziek op je laptop luistert.
Je bedient de headset in de eerste plaats met een app, Sound Connect van Sony. Hier kan je onder meer morrelen aan de equalizer , of kiezen uit een van de verschillende ‘presets’ voor de functie. Je kan hier ook het niveau van Active Noise Cancelling (ANC) instellen (ANC, Transparant of niets). Wie het liever wat automatisch heeft, kan ook Adaptive Sound Control gebruiken. Die functie kan vier verschillende ‘statussen’ detecteren: zitten, wandelen, lopen of in een voertuig rijden. Je kan het niveau van geluidsdemping instellen voor elk van deze statussen, waarna de oortjes automatisch switchen wanneer je in beweging komt – of net niet. Zo kies je bijvoorbeeld volledige geluidsdemping wanneer je achter je bureau of op de trein zit, maar niet wanneer je rondwandelt (iets wat we aanraden, zie later in deze review).

Nieuw voor deze versie is aanraakbediening op het oortje zelf. Dat soort bediening op een klein toestel als een in-ear hoofdtelefoon is in onze ervaring altijd een beetje een gok. Om volume te verlagen moet je bijvoorbeeld vier keer ‘tikken’ op het rechteroortje. De kans dat je twee keer pauzeert en een keer een nummer skipt is groter bij zo’n oefening dan dat je effectief luidere muziek krijgt. Wel leuk is dat je in de app zelf wat van die bediening kan programmeren om bijvoorbeeld jouw meest gebruikte functies op die ene tik te houden. Wij blijven alvast bij de telefoon zelf om de meer ingewikkelde manoeuvres uit te voeren.
Nieuw is ook dat het toestel detecteert wanneer je een oortje uit doet, bijvoorbeeld wanneer je met een kassierster praat. Dan pauzeert je muziek automatisch tot je het weer indoet. Handig, en naar ons gevoel iets beleefder dan de ‘Quick Attention’ modus die ANC tijdelijk uitschakelt bij een lange druk op het rechteroortje.
Weg, omgevingsgeluid
Noice Cancelling dan, toch de grotere trekpleister voor deze oortjes. Sony heeft die verbeterd tegenover zijn vorige versie, door in elk oortje twee microfoons te stoppen.
En we moeten zeggen, die ANC werkt wel zeer goed. Om je een anekdote te geven, met deze oortjes in stapte ik bijna voor een auto de straat op, omdat ik hem niet hoorde aankomen Laat het een les zijn om toch wel de verschillende modi te gebruiken en de ANC in het verkeer uit te zetten. Wees een betere voetganger dan ik. Die avonturen terzijde: de ANC in deze C710N oortjes is dus zeer goed. De voorganger stond al bekend als een van de betere betaalbare ANC-oortjes in zijn soort, en deze is dus nog een pak beter. Als je belangrijkste criterium voor oortjes is of ze je toelaten om je muziek te horen terwijl er naast jou iemand soep mixt of een brommer ‘tunet’, dan is dit zeker een aanrader.

Tegelijk zijn we overigens minder fan van de Transparancy modus, omdat die net het omgevingsgeluid versterkt. Dat zorgt in de praktijk vooral voor wat ruis op de oortjes. Tenzij je gehoor aan de mindere kant is, kies je hier net zo goed om de ANC gewoon uit te zetten.
Speelt dat ook goed?
De geluidskwaliteit is zeker ok. Sony gebruikt onder meer een Digital Sound Enhancement Engine die specifiek gecomprimeerde muziek gaat opschalen zodat het dichter bij de originele kwaliteit zou geraken. Het bedrijf gaat er vanuit dat je, zeker met draadloze oortjes, waarschijnlijk vooral naar streaming of lichtere muziekbestanden zoals mp3 zal luisteren, en de details die je daarmee kwijtgeraakt zou DSEE moeten heropbouwen. Wie dat allemaal niet ziet zitten kan deze functie overigens aan of uit zetten. De DSEE moet ook een beetje compenseren, zo lijkt het, voor het gebrek aan LDAC. Die Lossless Digital Audio Codec wordt door deze oortjes niet ondersteund.
Daarnaast is ook de kwaliteit van telefoongesprekken bijgewerkt. Sony voegt onder meer een functie toe die windruis onderdrukt, zodat je makkelijker te verstaan bent wanneer je een telefoontje opneemt via de draadloze oortjes.
Conclusie
De grootste verbetering van deze oortjes tegenover hun bijzonder populaire voorganger is de geluidsdemping. Die is zeer goed, en vergelijkbaar met veel duurdere concurrenten. Andere verbeteringen, rond muziekkwaliteit, telefoontjes en AI-assistentie, zijn eerder incrementele stapjes. Wie nog een goed werkende C700N heeft, hoegt misschien nog niet meteen te upgraden, maar wie in de markt is voor een betaalbare ANC headset is deze zeker aan te raden.