YouTube laat tieners minder video’s over uiterlijk en gewicht zien

YouTube zal video's over uiterlijk en gewicht minder herhaaldelijk aan jongeren opdringen. © Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Opgroeiende kinderen zullen op YouTube voortaan minder gemakkelijk video’s te zien krijgen over gewicht en uiterlijk. Zo wil Googles videoplatform vermijden dat jonge gebruikers in schadelijke rabbit holes verdwijnen.

De belangrijkste veranderingen concentreren zich op video’s waarin uiterlijk wordt vergeleken en bepaalde lichaamstypes worden verheerlijkt. Dat gaat zelfs over make-up-tutorials die leren hoe je de vorm van je neus of ogen verandert, of over fitnessvideo’s die gespierde, slanke lichamen promoten.

In een blogpost klinkt het dat zulke video’s op zichzelf wel kunnen, maar dat het problematisch wordt als tieners herhaaldelijk aan dergelijke content worden blootgesteld. Daarom zal het platform zijn algoritme zo aanpassen dat dit soort video’s minder herhaaldelijk aan jongeren worden opgedrongen. Zo wil YouTube vermijden dat ze zich verliezen in een thematisch rabbit hole. Er worden wel video’s verwijderd die de regels overschrijden op het vlak van kinderbescherming, eetstoornissen en intimidatie.

Preventie van zelfdoding

Verder introduceert moederbedrijf Google een nieuwe manier van toezicht op YouTube. Een aparte functie geeft ouders en tieners vanaf nu de mogelijkheid om hun accounts te koppelen en gedeelde inzichten en meldingen te ontvangen. Dat moet ouders helpen om op de hoogte te blijven van de activiteiten van hun tieners op YouTube.

Voor echt problematisch kijkgedrag introduceert Google ‘hulppanels voor crisisondersteuning’. Die moeten kijkers helpen en doorverwijzen naar externe hulplijnen wanneer ze op YouTube zoeken naar termen die verbandhouden met zelfdoding en zelfbeschadiging. Hiervoor werkt het bedrijf in ons land bijvoorbeeld samen met expert als CHS Belgium en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content